Back to top

Αρχείο για Εκδηλώσεις

Επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωση της Τριπολιτσάς,στην Παλαιά Βουλή!

Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος, 2018 στις 11:33μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL

«Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

Έτος 1821 η μεγάλη επανάσταση των Ελλήνων που οδήγησε στην απελευθέρωση από την τουρκοκρατία και την ίδρυση του ελληνικού έθνους. Το κίνημα της ανεξαρτησίας άρχισε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες τον Φεβρουάριο του 1821 υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ταυτόχρονα εκδηλώθηκε και στον κύριο Ελληνικό χώρο με ηγετική μορφή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στην διάρκεια του αγώνα ξεχώρισαν πολλές ηγετικές μορφές αγωνιστών, πολλοί εξ αυτών κατάγονταν από την Αρκαδία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, η Ένωση Τριπολιτών Αττικής και ο Σύλλογος Αρκάδων Δάφνης-Υμηττού, πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στην Παλαιά Βουλή και ώρα 7:00μμ. Στην εκδήλωση ζωντάνεψαν τόποι και πρόσωπα από όλοι την Αρκαδία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 μέσα από την παρουσίαση του Ιστορικού ντοκιμαντέρ του Σωτηρίου Λαμπρόπουλου και τους ομιλητές: Ηλίας Γιαννικόπουλος Δρ. Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναδεικνύοντας τους Αγωνιστές από την Γορτυνία καθώς και τους τόπους που έλαβαν Ιστορικά γεγονότα καθώς και μορφές του πνεύματος που έδωσαν στον αγώνα την σπίθα της επανάστασης, Θανάσης Κυριαζόπουλος, Φιλόλογος, ανέδειξε τους τόπους και αγωνιστές των επαρχιών Μεγαλόπολης και Κυνουρίας,  Ουρανία Αναγνωστοπούλου, Φιλόλογος Ιστορικός, μίλησε για τους Αγωνιστές της Μαντινείας, τους αγώνες και μάχες που εδόθησαν σ΄αυτήν και ιδιαίτερα για την Άλωση της Τριπολιτσάς την 23 Σεπτεμβρίου του 1821.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος. Ακολούθησε ο καλλίφωνος πατέρας Χρήστος Κυριακόπουλος, τραγουδώντας το τραγούδι «Στα Τρίκορφα μες την κορφή». Συνέχισαν οι ομιλητές της βραδιάς και τέλος έκλεισε η βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα Εθνικής Μουσικής τραγουδώντας, ο Χρήστος Μυλωνάς. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, οι πολιτευτές Εύη Τατούλη, κ.Κατριβάνος, ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, κ. α. και πλήθος κόσμου σε μια κατάμεστη αίθουσα καταχειροκροτώντας τους ομιλητές και τραγουδοποιούς.

 

 

Αναβίωσαν τα «νυκτέρια» κάτοικοι της Βλαχέρνας!!

Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος, 2018 στις 1:14μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Ένα έθιμο που έρχεται από το μακρινό παρελθόν, αναβίωσαν οι κάτοικοι της Βλαχέρνας.

Νυκτέρι στην πλατεία του χωριού: τραγούδι, ήχοι, ιστορίες και παλιές θύμησες, περιλάμβανε το «μενού» της βραδιάς!

 

 

«Χτύπα καρδιά μου στο ρυθμό»… εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ!

Τρίτη, 18 Σεπτέμβριος, 2018 στις 11:39μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL

Χτύπα καρδιά μου στο ρυθμόμία εκδήλωση της ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ που καταπιάστηκε με τον ρυθμό…αυτή η γενική έννοια ως τακτική επαναλαμβανόμενης κίνησης, η οποία διακρίνεται από μία περιοδικότητα που μπορεί να έχει εύρος από μερικά μικρο-δευτερόλεπτα έως και εκατομμύρια χρόνια.

Τον ρυθμό τον επινόησε η ανθρώπινη σκέψη και διαπέρασε την ομιλία, την ποίηση, την μουσική τον χορό των ανθρώπων και εκφράζει την οργανωμένη διαδοχή των γεγονότων που χρησιμοποιούνται στην κάθε τέχνη: των ήχων και σιωπών στη μουσική, τα βήματα και οι κινήσεις των χορευτών στο χορό, η οργάνωσή των λέξεων και προτάσεων στην ποίηση.

Στη μουσική, στον χορό και στην προφορική ποίηση, δημιουργείται και διατηρείται ένα μετρικό επίπεδο, το οποίο μπορεί να είναι ηχητικά εμφανές και παρόν, ή να υπονοείται και αποτελείται από μια επαναλαμβανόμενη ακολουθία πανομοιότυπων και διακριτών ερεθισμάτων μικρής διάρκειας, που εκλαμβάνονται ως σημεία στο χρόνο. Η χορευτική μουσική έχει άμεσα αναγνωρίσιμο πρότυπο κτύπων βασισμένο σε ένα χαρακτηριστικό ρυθμό και μέτρο, για παράδειγμα, το τάνγκο να χορεύεται στα 2/4 ώρα σε περίπου 66 παλμούς ανά λεπτό.

Στην εκδήλωση των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ μας έδειξαν με παραστατικό τρόπο, ότι το τσάμικο και το βαλς, αυτοί οι τόσο διαφορετικοί χοροί έχουν ίδιο ρυθμό!!! Ή και ακόμη στα 7/8 το ας πάν να δουν τα μάτια μου Αρκαδικός σκοπός του γάμου με το χειμαριώτικο (πανηπειρωτικό συρτό) και άλλα που παρακολουθήσαμε σ΄ αυτή την μαγική βραδιά.

Την βραδιά άνοιξε η χορωδία του συλλόγου με καλωσόρισμα, παραδοσιακό τραγούδι του γλεντιού στην Ήπειρο «Φίλοι μου καλώς ορίσατε», με την συμμετοχή της συμπατριώτισσας μας Σμαρούλας Τσαρουχά. Στους συντελεστές της βραδιάς, εκτός των άλλων, την καλλιτεχνική επιμέλεια είχαν ο Βήχας Κων/νος και ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Σωτ. Τσαρουχάς.

 

 

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, στην Παλαιά Βουλή, επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η Αρκαδία στην Επανάσταση του 1821».

Κυριακή, 16 Σεπτέμβριος, 2018 στις 11:15μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωση της Τριπολιτσάς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, η Ένωση Τριπολιτών Αττικής και ο Σύλλογος Αρκάδων Δάφνης-Υμηττού, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ., στην Παλαιά Βουλή, επετειακή εκδήλωση με θέμα: «Η Αρκαδία στην Επανάσταση του 1821».

Απολαυστική ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ στη Βλαχέρνα!

Παρασκευή, 24 Αύγουστος, 2018 στις 11:40μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Παράδοσης στην Βλαχέρνα. Η Τοπική Κοινότητα, ο δήμος Τρίπολης και βέβαια οι εθελοντές που αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα της εκδήλωσης, πρόσφεραν μια αξέχαστη βραδιά στους συγχωριανούς μας και όχι μόνο.

Καταρχήν  ο συμπατριώτης μας καθηγητής Αντώνης Αθ. Κολλιντζογιαννάκης με την εξαίρετη αφήγηση στίχων του Κρυστάλλη και άλλων ποιητών του βουνού και των ποιμένων, αλλά και του τραγοπόδαρου θεού Πάνα, υπό την εκπληκτική μελωδία του ήχου της φλογέρας του Γιώργου  Ι. Καρούντζου, έδωσαν στην έναρξη της εκδήλωσης το στίγμα της παράδοσης, ταξιδεύοντας την σκέψη όλων…

Το ζεστό χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους (μεταξύ των οποίων και αρκετοί συμπατριώτες μας, από το εξωτερικό) έδειξε ότι η έναρξη ήταν ιδανική και η συνέχεια βέβαια πιο εξαιρετική, αφού η συμπατριώτισσά μας καθηγήτρια με ειδικότητα στο χορό Φωτεινή Αθ. Τσαρουχά, για μια ακόμη χρονιά, προετοίμασε τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές χορευτές και παρουσίασε μια μεγάλη γκάμα από χορούς όλης της Ελλάδας.

Εντυπωσιακοί και οι μικροί χορευτές που κέρδισαν δικαίως το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών, αλλά και οι  μεγάλοι  χορευτές  βέβαια, για την εντυπωσιακή εμφάνιση τους. Να σημειώσουμε πως για μια εβδομάδα πραγματοποιούνταν πρόβες για την παρουσίαση των χορών.

Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο καθώς όλοι είχαν την ευκαιρία να χορέψουν στους ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής και να γευτούν εδέσματα που προσφέρθηκαν.

Η συμμετοχή των εθελοντών και φέτος στις εκδηλώσεις του χωριού μας, αποτελεί καλό σημάδι για ακόμη καλύτερα πράγματα στο μέλλον! Άλλωστε να θυμίσουμε πως: «Παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης αλλά η μεταφορά της φλόγας…»

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, οργανωτές, εθελοντές

και του Χρόνου!!

Φωτορεπορτάζ:

 

 

Γιορτή μαύρης σταφίδας στη Ζάκυνθο με Βλαχερναίικη πίπιζα και νταούλι!

Τετάρτη, 22 Αύγουστος, 2018 στις 2:02πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | J.Arkas

«Ξύπνα, ξύπνα, αν κοιμάσαι, ω μαυρομάτα,

τον ήλιο πριν ιδούμε απ΄ τα βουνά μας,

προτού του τρύγου πιάσουμε τα εργάτα,

πριν βάλουμε στ΄ αλώνια αγάλι-αγάλι

το μαύρο λιανορώγι,

που με τη θεία δύναμη και χάρη

το κάνουμε σταφίδα…»

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακινάδου Ζακύνθου, την 18η  Αυγ. διοργάνωσε με επιτυχία, για 18η συνεχή χρονιά τη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναπαράσταση του λιχνίσματος της σταφίδας με τη χρήση μιας παραδοσιακής μηχανής «μάκινα» από τους παλαιούς αγρότες.  Μια σύνθεση βουκολική με παραδοσιακές φορεσιές, μηχανήματα και μέσα. Μια εικόνα του παρελθόντος, που άλλους τους κάνει να μη λησμονούν την εποχή εκείνη και άλλους να θέλουν να τη γνωρίσουν.

  Στη σπουδαία γιορτή συμμετείχαν πολιτιστικοί φορείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, με έντονη Βλαχερναίικη παρουσία. Οξύς και γλυκός ο ήχος της πίπιζας, ταίριαξε απόλυτα με  τη γλυκιά γεύση της μαύρης σταφίδας, που είχε την τιμητική της.

Η Βλαχέρνα μας έκανε πολιτιστικούς φίλους και στη Ζάκυνθο.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΛΕΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Πέμπτη, 16 Αύγουστος, 2018 στις 2:35πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας, την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Καπετάν Αλέξη Νικολάου και κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Βλαχέρνας κ. Δημήτρη Κολλίντζα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018

Τετάρτη, 15 Αύγουστος, 2018 στις 3:08πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Φωτορεπορτάζ:

«Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» – ΒΡΑΔΙΑ ΣΙΝΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Δευτέρα, 13 Αύγουστος, 2018 στις 11:47πμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Χαρ. Λολώνης

Καθηλωτική ήταν η ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία» που προβλήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Βλαχέρνας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλαχερναίων της Τρίπολης. 

Η ταινία (του 2003), βασισμένη σε εμπειρίες του σκηνοθέτη της Αλέξανδρου Παπαηλιού, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει πολύ νέος και επέστρεψε πίσω στον τόπο του για να καταγράψει σκηνές που είχε βιώσει μικρός, μας γύρισε πίσω πολλές δεκαετίες στη ζωή μας και μας ζωντάνευσε πολλές από τις εικόνες που εμείς οι παλαιότεροι τουλάχιστον, είχαμε βιώσει όταν είμαστε μικροί, ενώ οι νεώτεροι τις έχουν δει μόνο σε φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες.

Η ταινία συνδύασε την απλή, αυθόρμητη, και αυθεντική αφήγηση ενός αγράμματου ντόπιου τσοπάνη, με τις λυρικές αφηγήσεις και ζωγράφων ποιητών παγκοσμίου εμβέλειας όπως είναι ο Γκαίτε, ο Πουσσέν και ο Βαττώ. Η σκληρή γεωκτηνοτροφική ζωή της περιοχής από αρχαιοτάτων χρόνων, η αέναη αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος κάπου αλλού (στα ξένα), και η διαπάλη του ντόπιου αυθεντικού (εξωραϊσμένου πολλές φορές) με το νεόφερτο, εισαγόμενο, και νεωτεριστικό αναμιγνύονται ως ένα συνονθύλευμα στην ταινία για να αναδείξουν το χαρακτήρα της αρκαδικής γης και ζωής.  Ήταν μια ταινία που είχε απήχηση μάλλον σε μεγάλες ηλικίες και προχωρημένου μορφωτικού επιπέδου πρόσωπα, αν και το ακροατήριο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (περί τα 50 περίπου άτομα) κυριαρχείτο από νεαρά άτομα (αυτό ήταν το ευχάριστο). 

Ευχόμαστε να υπάρξουν και στο μέλλον άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που να ξεφεύγουν από το καθημερινό, τετριμμένο και εμπορευματοποιημένο πνεύμα της εποχής μας και να φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής και του τόπου μας.