Back to top

Αρχείο για Εκδηλώσεις

Έτοιμο το DVD της βιντεοσκόπησης-ηχογράφησης των παραδοσιακών τραγουδιών, από τη Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων.

Κυριακή, 11 Νοέμβριος, 2018 στις 10:17πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Είναι έτοιμο το DVD της βιντεοσκόπησης-ηχογράφησης των παραδοσιακών τραγουδιών της Χορωδίας του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων. Παραδόθηκε το αποτέλεσμα από τους τεχνικούς και εναπόκειται τώρα ο Σύλλογος να προβεί στην αναπαραγωγή σε πολλά DVD, ώστε να διατεθούν στους ενδιαφερόμενους.

Μας στεναχωρεί το γεγονός που δεν είχαμε διευκρινίσει από την αρχή ότι η βιντεοσκόπηση δεν θα έπαιρνε τη μορφή ανοιχτού γλεντιού, όπως πολλοί ίσως να περίμεναν (ας πούμε υπό μορφή…γουρνοσφαγίων), αλλά σε κλειστό διαμορφωμένο χώρο, κάτι σαν Studio διαφορετικού επιπέδου, με περιορισμένη συμμετοχή κόσμου. Ελπίζουμε άλλη φορά και εφόσον ο Σύλλογος το αποφασίσει, η χορωδία να έχει ζωή, όπως συμβαίνει με όλες τις χορωδίες που κάνουν παρόμοιες προσπάθειες, να συνεχίσει την καταγραφή και άλλων παραδοσιακών τραγουδιών επιλεγμένων από το ανεξάντλητο ρεπερτόριο της παραδοσιακής μας κληρονομιάς και η παρουσίαση να γίνει σε ανοιχτό χώρο, πάλι με παραδοσιακή κομπανία και να πάρει τη μορφή ανοιχτής συμμετοχής και διασκέδασης. Ευχαριστούμε όλους, όσους «με καλή καρδιά» επικοινώνησαν μαζί μας, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά για τα καλά τους λόγια, πράγμα  που μας ενθαρρύνει και μας δίνει  κουράγιο για να συνεχίσουμε.

                                                                  Θανάσης Κουτσούγερας

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΒΙΔΙ – 2018

Παρασκευή, 2 Νοέμβριος, 2018 στις 12:03πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Μαθητική παρέλαση

Φωτορεπορτάζ:

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΒΙΔΙ – 2018

Τετάρτη, 31 Οκτώβριος, 2018 στις 9:37πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων

Φωτορεπορτάζ:

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – 2018

Κυριακή, 28 Οκτώβριος, 2018 στις 2:22μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου

 

Κατάθεση στεφάνου από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Παναγιώτη Παπαχρόνη

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας Δημήτρη Κολλίντζα

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρου του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων Ηλία Τσαρουχά

Κατάθεση στεφάνου από τον Σταύρο Κολλιόπουλο εκπρόσωπο των αποδήμων Βλαχερναίων της Αμερικής

Τήρηση ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των νεκρών και ψάλσιμο του εθνικού ύμνου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Σάββατο, 27 Οκτώβριος, 2018 στις 7:07μμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αύριο Κυριακή και ώρα 10:30πμ., θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2ου ΚΥΚΛΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος, 2018 στις 10:30πμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της καταγραφής του 2ου κύκλου παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του χωριού μας όπως τα απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου. Η καταγραφή έγινε την Κυριακή, 07-10-2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Βλαχέρνας και διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες. Περιλάμβανε δε, ταυτόχρονη ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση.

Η προεργασία και η οργάνωση για την καταγραφή διήρκεσε δύο (2) περίπου χρόνια.  Κατά το χρόνο αυτό οργανώθηκε στελεχιακά η Χορωδία, συγκεντρώθηκαν και επιλέχθηκαν τα τραγούδια που θα αποδίδονταν, έγινε διδασκαλία στην απόδοση των εν λόγω τραγουδιών, αναζητήθηκαν και διασφαλίστηκαν χρήματα για την κάλυψη του κόστους της καταγραφής, επιλέχθηκε η ορχήστρα και το συνεργείο βιντεοσκόπησης και ηχογράφησης και, τέλος, φιλοτεχνήθηκε το σκηνικό της καταγραφής.  Το χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου ήταν ότι στη Χορωδία συμμετείχαν άτομα και φορείς τόσο από το χωριό όσο και από τα γύρω χωριά (Άγαλι και Χωτούσα) και την Αθήνα. Οι πρόβες γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και πραγματοποιούνταν τόσο στο χωριό όσο και στην Αθήνα.

Η καταγραφή περιλάμβανε 30 περίπου τραγούδια και έγινε υπό τη συνοδεία της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του κ. Παν. Ηλιόπουλου. Επίσης, συμμετείχε και η χορευτική ομάδα της Κανδήλας η οποία, υπό την καθοδήγηση της κ.Εικοσιδέκα, συμπλήρωνε το σκηνικό της όλης εκδήλωσης.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής θα εγγραφεί σε CDs και DVDs και θα διατίθεται από το Σύλλογο των Απανταχού Βλαχερναίων σε όλους όσους ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.

Ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στο να συντελεστεί αυτή η δραστηριότητα.  Συγκεκριμένα, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον συμπατριώτη μας κ. Αθανάσιο Γεωργ. Κουτσούγερα, διδάσκαλο και δημοσιογράφο, που είχε αναλάβει, ως υπεύθυνος της Χορωδίας του Συλλόγου, να σχεδιάσει, να οργανώσει, να διδάξει τα τραγούδια, να συντονίσει τις ενέργειες και να φέρει εις πέρας την όλη προσπάθεια.  Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει και τα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου που συμμετείχαν στην καταγραφή ήτοι τους (αλφαβητικά): Μιχάλη Β. Δρακόπουλο, Τασία Μ. Δρακοπούλου, Χριστίνα Γ. Καρούντζου, Αθανάσιο Γ. Κουτσούγερα, Μιχάλη Κουτσούγερα, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση, Σταματίνα Ν. Πανούση, Ηλία Σ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Σ. Τσαρουχά και Σμαρούλα Σ. Τσαρουχά καθώς και τους κκ. Τρύφωνα Νταγιάντη και Μπάμπη Παπακώστα (του Συλλόγου των Απανταχού Χωτουσιωτών «O Άγιος Χαράλαμπος») και τον Γιώργο Γκογκάκη (Άγαλι) που πλαισίωσαν τη Χορωδία.  Επιπλέον, θα ήθελε να ευχαριστήσει τα μέλη της ορχήστρας που συνόδευσαν τη Χορωδία στην απόδοση των τραγουδιών, ήτοι τους κκ. Παν. Ηλιόπουλο (κλαρίνο), Αθ. Μουρλά (βιολί), Γ. Καραμούζο (λαούτο) και Σαρ. Γεωργακόπουλο (κρουστά) καθώς και τα μέλη της χορευτικής ομάδας Κανδήλας που συμμετείχαν στην εκδήλωση χορεύοντας τα καταγραφόμενα τραγούδια. Περαιτέρω, θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου (και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα για τις ενέργειές του) καθώς και τον Δήμο Τρίπολης για τη χρηματική επιχορήγηση που παρείχαν στο Σύλλογο προκειμένου να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του κόστους της καταγραφής.  Τέλος, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συμπατριώτες μας κκ. Παναγιώτη Σπ. Παπαχρόνη, Δημήτριο Λυκ. Κολλίντζα, Χαράλαμπο Π. Λολώνη, Σωτήριο Θ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση και Σταύρο Φ. Κολιόπουλο για τη δωρεάν χορήγηση εδεσμάτων, γλυκών και ποτών για την εκδήλωση καθώς και τους/τις: Αθαν. Σωτ. Τσαρουχά, Θεόδωρο Αθ. Τσαρουχά, Γιώτα Μάρκου, Ελπινίκη Κωστάκι, Σμαρούλα Σ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση, Σταματίνα Ν. Πανούση, Παναγιώτα Τσαρουχά και Σοφία Παπακώστα για τη χορήγηση υλικού διαμόρφωσης της αίθουσας, τον καθαρισμό της αίθουσας, το σερβίρισμα του φαγητού και τον καθαρισμό και την τακτοποίηση του χώρου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος ευελπιστεί ότι η προσπάθεια αυτή για την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του τόπου μας θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και προσκαλεί όλους του συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, καθώς και τους φίλους και τις φίλες της Βλαχέρνας, να συμμετάσχουν ενεργά.  Έως τότε θα ήθελε να διαθέσει το καταγραφέν υλικό ως παρακαταθήκη σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την αυθεντική παραδοσιακή δημοτική μας παράδοση.

 

 

Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων!

Τρίτη, 9 Οκτώβριος, 2018 στις 6:07μμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | dimmeg

Έγινε ο…χαμός!

Πέντε ώρες βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση, πέντε ώρες ασταμάτητο κέφι! Με τη Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων (με συμμετοχή και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωτούσας) (υπεύθυνος Θανάσης Κουτσούγερας) άναψαν τα όργανα! Με τον κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα και Δασκάλου Πάνου Ηλιόπουλου, βιολί ο Καθηγητής μουσικής Θανάσης Μουρλάς, λαούτο ο Γιώργος Καραμούζος και στα κρουστά ο χρυσοδάκτυλος Σαράντος Γεωργακόπουλος.

Τραγούδησαν (30 τραγούδια) οι: Χριστίνα Καρούντζου, Τασία Δρακοπούλου, Σμαρούλα Τσαρουχά, Γιώργος Γκογκάκης (Άγαλι), Τρύφωνας Νταγιάντης (Χωτούσα), Παναγιώτα Τσαρουχά, Σταματίνα Πανούση, Μιχάλης Κουτσούγερας, Μιχάλης Δρακόπουλος, Παναγιώτα Πανούση, Μπάμπης Παπακώστας (Χωτούσα), Ηλίας Τσαρουχάς και Θανάσης Κουτσούγερας.

Gepostet von Evgenia Tsaroucha Lolou am Montag, 8. Oktober 2018

 

 

Αύριο θα γίνει η βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των παραδοσιακών τραγουδιών της χορωδίας του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων.

Σάββατο, 6 Οκτώβριος, 2018 στις 12:29μμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | admin

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση των παραδοσιακών τραγουδιών που θα παρουσιάσει η χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων με τη συμμετοχή μελών του Αγροτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χωτούσας. Τα γυρίσματα  θα γίνουν σε κλειστό χώρο την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018. Τη χορωδία θα συνοδεύσει η κομπανία του εξαίρετου κλαρινίστα Πάνου Ηλιόπουλου καθώς και η χορευτική ομάδα της Μαρίας Εικοσιδέκα (από τη Κανδήλα). Την παρουσίαση  θα καλύψει με παραγωγή DVD και CD  το τηλεοπτικό κανάλι SUPER που θα προγραμματίσει και ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα. Ειδησεογραφικά θα καλύψει και το τηλεοπτικό κανάλι ΑRΤ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ!

Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος, 2018 στις 5:00μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | argy

Επετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωση της Τριπολιτσάς,στην Παλαιά Βουλή!

Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος, 2018 στις 11:33μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL

«Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821»

Έτος 1821 η μεγάλη επανάσταση των Ελλήνων που οδήγησε στην απελευθέρωση από την τουρκοκρατία και την ίδρυση του ελληνικού έθνους. Το κίνημα της ανεξαρτησίας άρχισε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες τον Φεβρουάριο του 1821 υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ταυτόχρονα εκδηλώθηκε και στον κύριο Ελληνικό χώρο με ηγετική μορφή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στην διάρκεια του αγώνα ξεχώρισαν πολλές ηγετικές μορφές αγωνιστών, πολλοί εξ αυτών κατάγονταν από την Αρκαδία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, η Ένωση Τριπολιτών Αττικής και ο Σύλλογος Αρκάδων Δάφνης-Υμηττού, πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα: «Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 στην Παλαιά Βουλή και ώρα 7:00μμ. Στην εκδήλωση ζωντάνεψαν τόποι και πρόσωπα από όλοι την Αρκαδία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 μέσα από την παρουσίαση του Ιστορικού ντοκιμαντέρ του Σωτηρίου Λαμπρόπουλου και τους ομιλητές: Ηλίας Γιαννικόπουλος Δρ. Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναδεικνύοντας τους Αγωνιστές από την Γορτυνία καθώς και τους τόπους που έλαβαν Ιστορικά γεγονότα καθώς και μορφές του πνεύματος που έδωσαν στον αγώνα την σπίθα της επανάστασης, Θανάσης Κυριαζόπουλος, Φιλόλογος, ανέδειξε τους τόπους και αγωνιστές των επαρχιών Μεγαλόπολης και Κυνουρίας,  Ουρανία Αναγνωστοπούλου, Φιλόλογος Ιστορικός, μίλησε για τους Αγωνιστές της Μαντινείας, τους αγώνες και μάχες που εδόθησαν σ΄αυτήν και ιδιαίτερα για την Άλωση της Τριπολιτσάς την 23 Σεπτεμβρίου του 1821.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος. Ακολούθησε ο καλλίφωνος πατέρας Χρήστος Κυριακόπουλος, τραγουδώντας το τραγούδι «Στα Τρίκορφα μες την κορφή». Συνέχισαν οι ομιλητές της βραδιάς και τέλος έκλεισε η βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα Εθνικής Μουσικής τραγουδώντας, ο Χρήστος Μυλωνάς. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, οι πολιτευτές Εύη Τατούλη, κ.Κατριβάνος, ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, κ. α. και πλήθος κόσμου σε μια κατάμεστη αίθουσα καταχειροκροτώντας τους ομιλητές και τραγουδοποιούς.