Back to top

Αρχείο για Εκδηλώσεις

Τιμή στη μνήμη των απαγχονισθέντων πατριωτών από τους γερμανούς στην Τρίπολη.

Δευτέρα, 21 Μάιος, 2018 στις 8:23πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Η καθιερωμένη επέτειος στη μνήμη των απαγχονισθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τιμήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στην Τρίπολη.

74 χρόνια συμπληρώθηκαν από το 1944, όταν δέκα Έλληνες πατριώτες απαγχονίστηκαν από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στην οδό «Ταξιαρχών» στην Τρίπολη.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ξεκίνησε το πρωί στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στη συνέχεια στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (πρώην Ανεξαρτησίας) εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

www.pna.gr

5ο Διασχολικό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.

Κυριακή, 20 Μάιος, 2018 στις 8:01μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | dimmeg

Όλα τα παιδιά έκλεψαν τις εντυπώσεις, στο 5ο διασχολικό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών. Βέβαια και η Βλαχέρνα ήταν εκεί, με τον Σπύρο Δ. Μεγρέμη, πρώτο χορευτή !! Μπράβο σε όλα τα παιδιά!!

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΗN ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τετάρτη, 16 Μάιος, 2018 στις 9:11πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | argy

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

 

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

 

Στις 20 Μαΐου η επέτειος για τους απαγχονισθέντες στην οδό Ταξιαρχών.

Σάββατο, 12 Μάιος, 2018 στις 8:49πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | argy
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Δημήτρης Παυλής και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου, τιμώντας την Εθνική Αντίσταση, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την καθιερωμένη επέτειο εις μνήμην των Απαγχονισθέντων Πατριωτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 και ώρα 9:30 π.μ. στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
 
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
– Προσέλευση επισήμων
– Ιερό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλεξάνδρου
– Ομιλία από τον φιλόλογο, κ. Βλάση Γεώργιο
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
– Τρισάγιο
– Κατάθεση στεφάνων
– Προσκλητήριο νεκρών
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
– Παράθεση του καθιερωμένου καφέ στο «Μεγάλο Καφενείο»
 
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής: Δεληγιάννης Στέφανος, Εξαρχέας Αντώνης, Ζυγούρης Γιώργος, Μαυροειδής Φώτης, Μαρούς Κώστας, Πανούσης Γιάννης, Σούμπλης Θανάσης, Σταυρόπουλος Νικόλαος, Τσεμπέρης Κώστας, Φωκάς Μάριος.
 
Πηγή: www.drt915.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δευτέρα, 7 Μάιος, 2018 στις 1:57πμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Στην ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 6 Μαΐου στην Αθήνα  η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας συμμετείχε ο  Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων, με ομιλητή τον Παναγιώτη Λολώνη, μέλος του συλλόγου.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» και ο κος Λολώνης ανέπτυξε το θέμα «Ο φυσικός , ιστορικός και λαογραφικός πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας».

Την ημερίδα άνοιξε η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, η οποία ήταν η υπεύθυνη για την παρουσίαση και το συντονισμό του προγράμματος στο πρώτο μέρος της συνεδρίας, ενώ έγιναν και σύντομοι  χαιρετισμοί.  

Στη συνέχεια τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν η Προϊσταμένη  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου –Οικονομοπούλου, όπου ανέπτυξε τη δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων κατά τα έτη 2010-2018.

Ο Γιάννης Ν. Δρίνης  αναφέρθηκε στις δράσεις της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας.

Ο Χρήστος Τσούτσουβας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των μνημείων του Αρκαδικού πολιτισμού.

Ο Κώστας Φίλανδρος ανέπτυξε το θέμα για το πώς ο πολιτιστικός πλούτος της Μεγαλόπολης λειτουργεί ως πυλώνας ανάπτυξης της Αρκαδίας.

Ο Φώτης Ζώης αναφέρθηκε στην Αναζήτηση, Καταγραφή, Τεκμηρίωση, Καθαρισμό και Συντήρηση όλων των αρχαίων μονοπατιών που οδηγούσαν στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μαρία Σγουρού μίλησε για τον Πέπλο της Λυκοσούρας Αρκαδίας.

Ο Παναγιώτης Μπένος εξήγησε τη σημαντικότητα της Καταγραφής και τη σύνδεσή της με τις πολιτιστικές διαδρομές.

Ο Τάκης Καψάλης αναφέρθηκε στην Πολιτιστική Κληρονομιά και ο ρόλος της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος μίλησε για τα «νησιά» του Λάδωνα.

Ο Άγγελος Δενδρινός αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική προσβασιμότητα του Αρχαιολογικού οδηγού της Αρκαδίας.

Η Σμαραγδή Αρβανίτη αναφέρθηκε στη μεταβυζαντινή ζωγραφική στην Κυνουρία.

Ο Ιωάννης Γεωργίου μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση δομικών βλαβών στα μνημεία της Αρκαδίας.

Ο Παναγιώτης Κοτσιώνης αναφέρθηκε στους δρόμους του Παυσανία στην Αρκαδία.

Στο τρίτο μέρος της συνεδρίας ο Αλέξανδρος Θανόπουλος μίλησε για τα Πυργόσπιτα της Αρκαδίας – Αξιοποίηση- Τρόποι αποκατάστασης.

Η Αγγελική Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στα Μνημεία και στα χτίσματα της Λαγκαδινής τέχνης , ενώ η Φωτεινή Δαλιάνη μίλησε για τη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη των νεοκταγωνικών εκκλησιών της Αρκαδίας.

Ημερίδα για τα μνημεία της Αρκαδίας από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Παρασκευή, 4 Μάιος, 2018 στις 6:08μμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | TSARHL

*** Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων θα συμμετάσχει στην εκδήλωση αυτή και, μάλιστα, θα κάνει εισήγηση/παρέμβαση με θέμα: «Ο φυσικός, ιστορικός και λαογραφικός πλούτος της Βλαχέρνας ως ουσιαστικό στοιχείο συμβολής στην ανάπτυξη της Αρκαδίας» (εισηγητής: Παναγιώτης Χαρ. Λολώνης).

Καλούνται όλοι οι συμπατριώτες και φίλοι,

να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες της Χορωδίας με «Μαντινειακή Αύρα»!

Τετάρτη, 2 Μάιος, 2018 στις 9:10πμ | Κατηγορία: , Εκδηλώσεις | TSARHL

Συνεχίζονται, με έντονους ρυθμούς, οι προετοιμασίες της Χορωδίας του «Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων», με «Μαντινειακή Αύρα», σε συνεργασία με τους Συλλόγους «Αγροτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λίμνης το Άγαλι» και «Πολιτιστικό Σύλλογο Χωτούσας», εν όψει της τελικής παρουσίας 40 παραδοσιακών τραγουδιών της περιοχής μας.

Όλο το πρόγραμμα με συνοδεία πενταμελούς παραδοσιακής ορχήστρας θα βιντεοσκοπηθεί και θα ηχογραφηθεί από τηλεοπτικό κανάλι για την παραγωγή CD που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Στην τελική του μορφή, το έχουν κλείσει δύο τηλεοπτικά κανάλια για να το εντάξουν στο πρόγραμμά τους σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή. Αυτή τη φορά στις πρόβες, τις οποίες συνόδευσε με το κλαρίνο του, ο εξαίρετος κλαρινίστας Πάνος Ηλιόπουλος, άναψε το κέφι και κατέληξαν σε εξαντλητικό τραγούδι και χορό. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη της χορωδίας, που με τόσο μεράκι και υπευθυνότητα συνεχίζουν την προσπάθεια της παρουσίασης και της διάσωσης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς στην περιοχή μας.

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της Πρώτης εν Λεβιδίω νικητηρίου Μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων την 14η Απριλίου 1821.

Κυριακή, 29 Απρίλιος, 2018 στις 9:37μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Αρχικά, έγινε η τέλεση επίσημης Δοξολογίας στον καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου. Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθησε συγκέντρωση των Επισήμων και του λαού στο χώρο του μνημείου των πεσόντων, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου, τα Προεδρεία όλων των νόμιμα λειτουργούντων Σωματείων, οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με τους δασκάλους και καθηγητές τους.

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας προς τιμήν της Γριάς Γιάννου Παπαπαρασκευά που εφονεύθη στον τόπο της Εκκλησίας του Λεβιδίου. Αμέσως μετά, έγινε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντιπροσωπειών Τοπικών Συλλόγων ενώπιον των επισήμων στο χώρο του ανδριάντα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και στη συνέχεια απονομή επάθλων και επαίνων στους νικητές του αγώνα θυσίας.

Τέλος, στην Κεντρική Πλατεία χόρεψαν Ελληνικούς χορούς μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου Λεβιδίου, ο Χορευτικός Όμιλος Λεβιδίου «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ».

πηγή: www.pna.gr

  ΣΑΟΟ: «Διήμερο ιστορίας και μνήμης»

  Τετάρτη, 25 Απρίλιος, 2018 στις 4:39μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

  Διήμερη εκδήλωση «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων» θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου, αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά. Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (ΕΔΙΑΠ) θα πραγματοποιήσουν διήμερη εκδήλωση «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», το Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου 2018.

  Η εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο, 28/4, ώρα 6:30 το απόγευμα, με συγκέντρωση μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης και επίσκεψη στα υπόγειά του, χώρο φυλάκισης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου έχουν διασωθεί εγχάρακτες επιγραφές, σημειώματα, σχεδιαγράμματα, και ζωγραφιές από τους κρατούμενους.

  Ακολουθεί, το Σάββατο ώρα 7:30 το απόγευμα, ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης με εισηγήσεις σχετικές με το θέμα. Η χορωδία «Ορφέας» θα πλαισιώσει την εκδήλωση με τραγούδια του 1821 και της Αντίστασης. Μικρή έκθεση με βιβλία και εικονιστικό υλικό θα λειτουργεί στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

  Την Κυριακή το πρωί, 29/4, ώρα 9:00 θα ξεκινήσει λεωφορείο από την Κεντρική Πλατεία για τα Κανελλάκια, απ’ όπου θα ακολουθήσουν εύκολες πορείες μιας και δυόμιση ωρών στο Μαίναλο, έως το Λιμποβίσι. 

  Για πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΣΑΟΟ (2710.234980), βραδινές ώρες.

   

  ΔΙΗΜΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΜΝΗΜΗΣ

  Σάββατο 28 Απριλίου 2018

  06:30 μ.μ. Επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

  07:30 μ.μ. Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.

  Έναρξη της ημερίδας με θέμα: «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

  Χαιρετισμοί: Ηλίας Νικολακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

  Αθανάσιος Μπουζέτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑΟΟ

  Ομιλίες: «Ιστορική Έρευνα και Θεσμοί.

  Το παράδειγμα του Σπύρου Ασδραχά».

  Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

  «Αρκαδία-Μαίναλο: λίκνο της κλεφτουριάς -ορμητήριο της νίκης» Θανάσης Χωματάς, π. Πρόεδρος του ΣΑΟΟ

  «Ομιλία για τον Μάθιο Πόταγα» Ελένη Πόταγα, Γλύπτρια, αδελφή του Μάθιου Πόταγα

  «Tο Μαίναλο: καταφύγιο και ορμητήριο των ανταρτών του ΕΛΑΣ» Κώστας Μπρούσαλης, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

  «AΣΚΙ: Αρχείο και Ιστορία» Κωστής Καρπόζηλος, Διευθυντής των ΑΣΚΙ

  Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε η χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης.

  Κυριακή 29 Απριλίου 2018

  09:00 π.μ. Πλατεία Αγίου Βασιλείου: Aναχώρηση λεωφορείου για Κανελλάκια.

  Στάση στον τόπο θυσίας του Μάθιου Πόταγα (2 Μαΐου 1941), στη γέφυρα Κουτρουμπή, έξω από τη Βυτίνα.

  10.30 π.μ. Έναρξη πορείας από τα Κανελλάκια, όπου έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών (24 Ιουνίου 1944), μέχρι το Λιμποβίσι, τόπο καταγωγής των Κολοκοτρωναίων.

  Διάρκεια πορείας: 2 ώρες.

  Επιτυχημένη η ημερίδα της «Αεί Μαίναλον» για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Περιοχή του Μαινάλου, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα!

  Δευτέρα, 23 Απρίλιος, 2018 στις 11:49πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

  Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ» διοργάνωσε το Σάββατο 21/4/2018 με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Αειφόρος Ανάπτυξη με την Συνεργασία των Τοπικών Κοινοτήτων στην Περιοχή του Μαινάλου», εκδήλωση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών: «Sustainable Development Solutions Network (SDSN)». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Βυτίνα Αρκαδίας.

  Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της «Αεί Μαίναλον» Βασίλης Κουνέλης και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος, με σύντομους χαιρετισμούς.

  Στη συνέχεια, με προεδρεύοντα τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Τρύφωνα Κολλίντζα, τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Παπανδρέου, που εξήγησε την έννοια και τα προβλήματα μέτρησης της αειφόρου ανάπτυξης, όπως και τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και η καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη, που περιέγραψε τη μεθοδολογία αξιολόγησης και την εφαρμογή στην πράξη των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη.

  Στη συνέχεια υπό την προεδρία του δημοσιογράφου Κώστα Σπυρόπουλου, ο τεχνολόγος περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων Βαγγέλης Τερζής, περιέγραψε τις δυσκολίες στην διαχείριση των αποβλήτων για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ εκτεταμένες υπήρξαν οι τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του οικοδεσπότη δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου και του δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, για τη διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρεια και τους αντίστοιχους δήμους.

  Ο Περιφερειάρχης Πελ/σου Πέτρος Τατούλης τόνισε: «Δεν υπάρχουν μοναχικοί δρόμοι, είμαστε στο τέλος του ΣΔΙΤ, κάναμε διεθνή διαγωνισμό. Όλοι είμαστε ως ένα σύνολο και η μέθοδος αυτή που πρώτοι υιοθετήσαμε, εφαρμόζεται πλέον σε όλη τη χώρα».

  Ο δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, τόνισε: «Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στους δήμους και πρέπει να δοθούν λύσεις. Τέτοιες ημερίδες βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

  Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, στη παρέμβαση του, τόνισε:  «Δεν είμαστε αντίθετοι στα ΣΔΙΤ, δίνουμε αγώνα για το μικρότερο τελικό κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες. Όλοι στο τέλος θα συμβιώσουμε και θα πορευτούμε για το καλό του τόπου».

  Πράγματι η στιγμή αυτή ήταν από τις σημαντικότερες της ημερίδας, διότι παρά τις διαφορετικές θέσεις τους, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Τρίπολης και ο Περιφερειάρχης Πελ/σου, φαίνεται ότι θα συνεργαστούν στην υλοποίηση της λύσης του προβλήματος. Ας είναι η ημερίδα της Αεί Μαίναλον η αρχή της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, για τη λύση ενός μεγάλου προβλήματος!

  Στη συνέχεια, μετά από σύντομο γεύμα με κρασιά προσφορά των κτημάτων Καλόγρη και Σπυρόπουλου προβλήθηκε η ταινία: «Losing Hope-Making Hope» των Χρήστου Γιατράκου και Χριστίνας Γαρδικιώτη. Για το θέμα της ταινίας αυτής, που αναφέρεται στην πρόσφατη προσπάθεια πολιτών για «μπλε» οικονομία στον Πάρνωνα και φτιάχτηκε το 2017 στα εργαστήρια του Δήμου Τρίπολης «STORYDOC», μίλησε η Χριστίνα Γαρδικιώτη.

  Στη συνέχεια υπό την προεδρία του επιχειρηματία Γιάννη Μίνογλου, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) Νίκος Δέδες, με εκτενή ανάλυση του για τα ορειβατικά μονοπάτια του Μαινάλου και τον ρόλο του εθελοντισμού στην ανάπτυξη και διατήρηση τους. Στην ίδια ενότητα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διατροφής A.E. Λεωνίδας Καρίγιαννης, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της αγροτικής οικονομίας της Αρκαδίας και εστίασε την προσοχή του, στην μη αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιστρατεύονται την αειφόρο ανάπτυξη με κατάλληλες αγροτικές παραγωγές. Ο Κωσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, έκανε εκτενή παρουσίαση του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής του Μαινάλου και της υστέρησης που παρουσιάζεται στην τουριστική αξιοποίηση τους. Τέλος, στην ενότητα αυτή, ο οινοποιός Νώντας Σπυρόπουλος μίλησε με συγκίνηση για τις βιωματικές εμπειρίες του ιδίου και της οικογένειάς του στη διαδικασία υπέρβασης των εμποδίων στο επιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο πραγματοποίησαν το όραμα τους για ένα οινοποιείο παγκόσμιας κλάσης.

  Η ημερίδα έκλεισε με συμπεράσματα από τον δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, όπου ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις δικές του προσπάθειες στη Ζάτουνα για οικονομική ανάπτυξη με ευαισθησία στο περιβάλλον και αναφέρθηκε στη σημασία της «Αεί Μαίναλον» και της εκδήλωσης για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα.

  Τα πολύτιμα συμπεράσματα της ημερίδας, που παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες, συμφωνήθηκε να αποτυπωθούν και να αποτελέσουν βάση για την ευδοκίμηση των στόχων αειφορίας, διατήρησης και ανάπτυξης της περιοχής του Μαινάλου. Ακόμη πολλοί ήταν αυτοί, που πρότειναν την θεσμοθέτηση ανά έτος ή διετία, της ημερίδας αυτής.

  Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

  Στην ημερίδα απέστειλε θερμό χαιρετισμό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ μηνύματα συμπαράστασης τους, απέστειλαν ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και η πολιτευτής Αρκαδίας Εύη Τατούλη.

  Ακόμη στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελ/σου Ιωάννης Σταματάκος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας Δημήτριος Κολλίντζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων Ηλίας Τσαρουχάς, ο δημοτικός σύμβουλος δ. Τρίπολης Παναγιώτης Παπαχρόνης, ο δημοτικός σύμβουλος δ. Γορτυνίας Στάθης Κούλης και μέλη του περιβαλλοντικού Συλλόγου Βυτίνας.

  Η «Αεί Μαίναλον» υποδέχθηκε και ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα (την υποδοχή είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Νίκος Καβουρίνος). Επίσης ευχαριστεί τα μέλη και τους εθελοντές της εταιρείας, που βοήθησαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όλα τα μέσα ενημέρωσης (ΑΡΚΑΔΙΚΗ TV, SKAI, ΑΜΠΕ, ηλεκτρονικά site, κλπ) που πρόβαλαν την εκδήλωση.