Back to top

Αρχείο Απρίλιος, 2018

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ενθύμιον της ομάδας «Α.Ο. ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ 1998-2006».

Δευτέρα, 30 Απρίλιος, 2018 στις 9:23πμ | Κατηγορία: , Αθλητικά | Ν.Δ.Κ.

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ενθύμιον της ομάδας «Α.Ο. ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ 1998-2006», από τον ιδρυτή της ομάδας και συγγραφέα Αργύρη Δ. Καβουρίνο.

Στις 127 σελίδες του  βιβλίου, παρουσιάζεται η ιστορία της ομάδας που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα το έτος 1998 και είχε δράση για οκτώ έτη. Δράση που συνοδεύτηκε με αθλητικές επιτυχίες, αλλά κυρίως με δυνατές φιλίες μεταξύ των ανθρώπων, συμπατριωτών και φίλων, που συμμετείχαν σε αυτά τα οκτώ χρόνια στην ομάδα. Υπολογίζεται ότι στα οκτώ χρόνια, συμμετείχαν στην ομάδα πάνω από εβδομήντα παιδιά/αθλητές!!

Το βιβλίο έχει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, ενώ γίνεται και αναφορά σε έγγραφα ντοκουμέντα (από το αρχείο του συμπατριώτη μας, Βασίλη Ν. Κουνέλη), για την ομάδα της Βλαχέρνας του 1965-1966  με το όνομα «Πανβλαχερνιακός»!!

Για την απόκτηση του βιβλίου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα: τηλ.210.9963983 ή στο argyris@kavourinos.gr

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της Πρώτης εν Λεβιδίω νικητηρίου Μάχης των Ελλήνων κατά των Τούρκων την 14η Απριλίου 1821.

Κυριακή, 29 Απρίλιος, 2018 στις 9:37μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Αρχικά, έγινε η τέλεση επίσημης Δοξολογίας στον καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου. Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθησε συγκέντρωση των Επισήμων και του λαού στο χώρο του μνημείου των πεσόντων, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου, τα Προεδρεία όλων των νόμιμα λειτουργούντων Σωματείων, οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με τους δασκάλους και καθηγητές τους.

Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας προς τιμήν της Γριάς Γιάννου Παπαπαρασκευά που εφονεύθη στον τόπο της Εκκλησίας του Λεβιδίου. Αμέσως μετά, έγινε η παρέλαση των μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και αντιπροσωπειών Τοπικών Συλλόγων ενώπιον των επισήμων στο χώρο του ανδριάντα του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και στη συνέχεια απονομή επάθλων και επαίνων στους νικητές του αγώνα θυσίας.

Τέλος, στην Κεντρική Πλατεία χόρεψαν Ελληνικούς χορούς μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου Λεβιδίου, ο Χορευτικός Όμιλος Λεβιδίου «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ».

πηγή: www.pna.gr

  Τραυματισμός Προέδρου τοπικής κοινότητας από απορριμματοφόρο του Δήμου Τρίπολης!

  Σάββατο, 28 Απρίλιος, 2018 στις 1:13πμ | Κατηγορία: Υγεία | Ν.Δ.Κ.

  Μια άτυχη στιγμή είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παλαιόπυργου κ. Σιάννης Αθανάσιος. Πιο συγκεκριμένα την ώρα που ο κ. Σιάννης επέβλεπε τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, στην προσπάθεια του να ανοίξει την πόρτα του συνοδηγού, δεν έγινε αντιληπτός από τον οδηγό του απορριματοφόρου με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του. Ο κ. Σιάννης μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε πως φέρει μια ελαφριά διάσειση.

  Πηγή: www.pna.gr

  *** To vlaxerna.gr εύχεται στον αγαπητό Θανάση Σιάννη περαστικά, να είναι πάντα σιδερένιος και δυνατός! 

  ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

  Παρασκευή, 27 Απρίλιος, 2018 στις 10:58πμ | Κατηγορία: , Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

  Μετά από συνεδρίση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου (92182/21912/20-4-2018) εγκρίθηκε η διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ο. ΤΡΙΠΟΛΗΣ – ΠΥΡΓΟΥ…» (Αρ. αποφ. 883/24-4-2018).

  Στο έργο αυτό προβλέπεται και η ενίσχυση με νέα φώτα σε όλο το μήκος της εθνικής οδού που διέρχεται από την Βλαχέρνα. Ένα έργο που θα αναβαθμίσει τον οδοφωτισμό της εθνικής οδού στην τοπική κοινότητα.

  Δημοσιεύουμε τα σχετικά έγγραφα (σχετικό θέμα 63) της πρόσκλησης της οικονομικής επιτροπής της Π.ΠΕΛ.:

  Και την απόφαση της έγκρισης:

   

  ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

  Τετάρτη, 25 Απρίλιος, 2018 στις 8:43μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | argy

  Με συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένουν τη νέα χρονιά στην Αρκαδία, αφού όλοι πιστεύουν ότι μετά από αρκετά χρόνια, το Μαίναλο θα δώσει το μέλι, που είναι γνωστό για τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ενώ, όπως είναι γνωστό, διαθέτει ΠΟΠ.

  Φυσικά, οι παραγωγοί μελιού δεν περιμένουν ποσότητες που να θυμίζουν τις παλιές εποχές, αλλά περιμένουν ένα νέο ξεκίνημα. Ο Λεωνίδας Παναγιωτόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, μιλώντας στην «Ύπαιθρο Χώρα», θα μας εξηγήσει ότι όλα αυτά τα χρόνια η έλλειψη μελιού Μαινάλου στην περιοχή «κόστισε στους παραγωγούς περίπου το 60% του προϋπολογισμού τους, ενώ παράλληλα, όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία, μείωσαν τον αριθμό των κυψελών κατά 30%. Οι απώλειες εισοδήματος που έφερε η συρρίκνωση της παραγωγής από το Μαίναλο δεν καλύφθηκε από το μέλι που έφεραν οι πορτοκαλιές, αφού οι τιμές των άλλων μελιών είναι πολύ χαμηλότερες».

  Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, που υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά που συλλέχθηκε μέλι Ελάτης Βανίλιας Μαινάλου, ήταν το 2010. «Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τώρα, με βάση αυτά που είδαμε από την περασμένη χρονιά, περιμένουμε, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες, παραγωγή από το Μαίναλο. Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που έχουμε υποστεί, αρκεί να σας πω ότι η μοναδική εποχή που μέναμε στην περιοχή ήταν όταν μαζεύαμε μέλι Μαινάλου. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μας ανάγκασε να συνεχίσουμε τις μετακινήσεις και έτσι να αυξήσουμε το κόστος παραγωγής. Η οικονομική κρίση απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τη συγκέντρωση μελιού και την εμπορία του από τον Συνεταιρισμό, αφού οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν εξάρτηση από τον έμπορο που συνεργάζονται και από τον οποίο προμηθεύονται με πίστωση διάφορα προϊόντα, απαραίτητα για τη δουλειά. Ο Συνεταιρισμός δεν έχει ταμείο, ώστε να εξυπηρετήσει τα μέλη».

  ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

  ΣΑΟΟ: «Διήμερο ιστορίας και μνήμης»

  Τετάρτη, 25 Απρίλιος, 2018 στις 4:39μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

  Διήμερη εκδήλωση «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων» θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου, αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά. Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου (ΕΔΙΑΠ) θα πραγματοποιήσουν διήμερη εκδήλωση «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», το Σαββατοκύριακο 28-29 Απριλίου 2018.

  Η εκδήλωση ξεκινά το Σάββατο, 28/4, ώρα 6:30 το απόγευμα, με συγκέντρωση μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης και επίσκεψη στα υπόγειά του, χώρο φυλάκισης αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όπου έχουν διασωθεί εγχάρακτες επιγραφές, σημειώματα, σχεδιαγράμματα, και ζωγραφιές από τους κρατούμενους.

  Ακολουθεί, το Σάββατο ώρα 7:30 το απόγευμα, ημερίδα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης με εισηγήσεις σχετικές με το θέμα. Η χορωδία «Ορφέας» θα πλαισιώσει την εκδήλωση με τραγούδια του 1821 και της Αντίστασης. Μικρή έκθεση με βιβλία και εικονιστικό υλικό θα λειτουργεί στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.

  Την Κυριακή το πρωί, 29/4, ώρα 9:00 θα ξεκινήσει λεωφορείο από την Κεντρική Πλατεία για τα Κανελλάκια, απ’ όπου θα ακολουθήσουν εύκολες πορείες μιας και δυόμιση ωρών στο Μαίναλο, έως το Λιμποβίσι. 

  Για πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον ΣΑΟΟ (2710.234980), βραδινές ώρες.

   

  ΔΙΗΜΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΜΝΗΜΗΣ

  Σάββατο 28 Απριλίου 2018

  06:30 μ.μ. Επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

  07:30 μ.μ. Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.

  Έναρξη της ημερίδας με θέμα: «Μαίναλο, στα ίχνη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων», αφιερωμένη στη μνήμη του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά.

  Χαιρετισμοί: Ηλίας Νικολακόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

  Αθανάσιος Μπουζέτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑΟΟ

  Ομιλίες: «Ιστορική Έρευνα και Θεσμοί.

  Το παράδειγμα του Σπύρου Ασδραχά».

  Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

  «Αρκαδία-Μαίναλο: λίκνο της κλεφτουριάς -ορμητήριο της νίκης» Θανάσης Χωματάς, π. Πρόεδρος του ΣΑΟΟ

  «Ομιλία για τον Μάθιο Πόταγα» Ελένη Πόταγα, Γλύπτρια, αδελφή του Μάθιου Πόταγα

  «Tο Μαίναλο: καταφύγιο και ορμητήριο των ανταρτών του ΕΛΑΣ» Κώστας Μπρούσαλης, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

  «AΣΚΙ: Αρχείο και Ιστορία» Κωστής Καρπόζηλος, Διευθυντής των ΑΣΚΙ

  Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε η χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης.

  Κυριακή 29 Απριλίου 2018

  09:00 π.μ. Πλατεία Αγίου Βασιλείου: Aναχώρηση λεωφορείου για Κανελλάκια.

  Στάση στον τόπο θυσίας του Μάθιου Πόταγα (2 Μαΐου 1941), στη γέφυρα Κουτρουμπή, έξω από τη Βυτίνα.

  10.30 π.μ. Έναρξη πορείας από τα Κανελλάκια, όπου έλαβε χώρα η νικηφόρα μάχη των ανταρτών κατά των Γερμανών (24 Ιουνίου 1944), μέχρι το Λιμποβίσι, τόπο καταγωγής των Κολοκοτρωναίων.

  Διάρκεια πορείας: 2 ώρες.

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Β ΚΑΙ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (στο Λεβίδι)

  Τετάρτη, 25 Απρίλιος, 2018 στις 9:57πμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40ημερου ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

  Τρίτη, 24 Απρίλιος, 2018 στις 7:28μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | argy

  Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. τελούμε το 40ημερο μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά (Πατησίων 289-Αθήνα), για την ανάπαυση της ψυχής της αειμνήστου Μαρίας Παν. Παρασκευοπούλου (το γένος Νικολάου Τρ. Καβουρίνου).

  Εκ της οικογενείας

  Εόρτασε το εξωκλήσι του «ΑΓΙΩΡΓΗ» στη Βλαχέρνα.

  Τρίτη, 24 Απρίλιος, 2018 στις 8:43πμ | Κατηγορία: , Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | TSARHL

  Την τιμητική του, είχε χθες το eξωκλήσι του Αγιώργη που βρίσκεται στον κάμπο της Βλαχέρνας. Τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και με παρουσία πολλών συμπατριωτών μας.

  Μετά  το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε το έθιμο της κουλούρας. Ένα έθιμο αιώνων, που συνεχίζεται…

  Στις γυναίκες, η Δήμητρα Ηλ. Τσαρουχά κέρδισε την κουλούρα!

  Στους άνδρες, την κουλούρα πήρε ο μαθητής Γιώργος Τρυφωνόπουλος (υιός του Ιερέα Παναγιώτη).

  Και του χρόνου με υγεία!

  foto: Tam