Back to top
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2015 στις 3:32μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Πρόστιμο για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους!!!

Ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης τον κανονισμό καθαρισμού οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που έχει το εξής αντικείμενο να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δημοτών και του Δήμου, που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την πρόληψη πυρκαγιών και την καλαισθησία της πόλης εν γένει.

Αποσκοπεί στην ενημέρωση και συμμόρφωση του κοινού με τις σχετικές δημοτικές διατάξεις, στην επιβολή χρηματικών προστίμων, διοικητικών μέτρων και υποβολή μηνύσεων στους παραβάτες, στην εν γένει βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων (εμπορικές περιοχές, παιδικές χαρές, σχολεία κλπ.).

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης Παπαδημητρίου Σωτήρης είπε:

“Εδώ φέρνουμε προς ψήφιση και έγκριση έναν κανονισμό καθαρισμού οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων. Είναι μία προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει ως πολιτική προστασία αλλά και ως Δ/νση Περιβάλλοντος από αρχές της άνοιξης ως προς την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κόσμου, των συμπολιτών μας, των συνδημοτών μας, ώστε να καθαρίσουν από μόνοι τους τα οικόπεδα, τους χώρους τους ιδιωτικούς οι οποίοι είναι επικίνδυνοι να υπάρξουν αιτία για φωτιά. Φέρνουμε για ψήφιση έναν κανονισμό ο οποίος βασίζεται σε πυροσβεστικές διατάξεις γιατί είναι διατάξεις της πυροσβεστικής. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό, όπου εδώ περιγράφεται σε περίπτωση που οι δημότες δεν προχωρήσουν από μόνοι τους σε καθαρισμό, ο Δήμος έχει το δικαίωμα να πάει να καθαρίσει τα επικίνδυνα σημεία αυτά που μετά από αυτοψία και έλεγχο των Υπηρεσιών του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας και του Περιβάλλοντος. Και εφόσον δεν ανταποκριθούν οι πολίτες σε αυτή την ανάγκη τότε ο Δήμος θα καθαρίσει αυτά τα οικόπεδα αλλά θα χρεώσει τόσο το καθάρισμα όσο και το πρόστιμο. Εδώ περιέχονται όλα αυτά αναλυτικά μέσα στον καθαρισμό και θεωρώ ότι θα πρέπει σε αυτό όλοι μας να συμβάλουμε ως προς την εφαρμογή όχι τόσο του κανονισμού αυτού. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι με τον τρόπο μας και τη θέση που έχουμε ως προς την σωστή και άμεση ενημέρωση των συμπολιτών μας ώστε από μόνοι τους να το δουν όχι ως υποχρέωση αλλά ως καθήκον να το κάνουν από μόνοι τους αυτό, αυτή την ενέργεια. Αυτά είχα να πω, πιστεύω να μην χρειαστούμε να επέμβουμε και να κάνουμε εφαρμογή αυτού του κανονισμού. Θέλω να πιστεύω ότι από μόνοι τους οι πολίτες θα προχωρήσουν στον καθαρισμό αλλά εμείς πρέπει να το ψηφίσουμε αυτό για να μπορούμε επιτέλους πέρα από την πυρασφάλεια θα πρέπει με αυτή την πράξη να έχουμε και προϋποθέσεις καλαισθησίας, καθαριότητας, σεβασμού στο περιβάλλον.”

DHMOS TRIPOLHS KATHARIOTHTA

Αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού.

• Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ανήκει στην Δημοτική Αρχή, η οποία εξουσιοδοτεί τα αρμόδια όργανα, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, της Νομικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας (προϊσταμένους κ.λ.π.) για τη διαπίστωση των παραβάσεων, την υποχρέωση του αυτεπάγγελτου καθαρισμού σε και περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, την επιβολή των προβλεπόμενων χρεώσεων και χρηματικών προστίμων ή άλλων διοικητικών μέτρων και τέλος την υποβολή μηνύσεων σε βάρος των παραβατών.

• Ο παρών κανονισμός έχει πρωτίστως «παιδευτικό χαρακτήρα» παρά το ότι, στο πλαίσιο των διατάξεων του, ως αποτρεπτικό μέσο, προβλέπει κυρώσεις. Τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό είναι το τελευταίο μέσον που θα χρησιμοποιήσει η Δημοτική Αρχή και μόνο εκεί που θα αποτύχει η «συνεννόηση» .

Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών κλπ ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά του οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε καθαρά. Επίσης οφείλουν να τα περιφράξουν (σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΟΚ) και να προβαίνουν σε περιοδική αποψίλωση- καθαριότητα προς αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών.

ΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ:
Την χρέωση και την επιβολή προστίμου στους υπόχρεους για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων κλπ ακάλυπτων χώρων από επικίνδυνη αυτοφυή βλάστηση, από το έτος 2015 και εφεξής, στην περίπτωση παράβασης του παρόντος κανονισμού. Δείτε τις χρεώσεις και ολόκληρο τον κανονισμό ΕΔΩ

Σχόλια
  1. ΝΤΖ
    10 Ιουλίου, 2015

    Εδω ο κόσμος “καιγεται” … Καποιος που δεν μπορει, ηλικιωμενος, συνταξιούχος κλπ με τι χρηματα θα πληρωσει καποιον να του κανει αυτη την δουλεια; … Τωρα που δεν βγαινει και ευρω απο τραπεζες … Σε μια ευημερούσα Ελλαδα το μετρο θα ειχε περισσοτερο νοημα…

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια