Back to top
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2016 στις 10:09πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η προεπιλογή των τεσσάρων πόλεων, για την ανάδειξη της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021”.

Τον τίτλο για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» διεκδικούν 14 πόλεις της Ελλάδας. Αναλυτικά οι πόλεις είναι: η Καλαμάτα, η Τρίπολη, ο Βόλος, οι Δελφοί, η Ελευσίνα, τα Ιωάννινα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Λέσβος, το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σαλαμίνα και η Σάμος.

Οι πόλεις που θα προεπιλεγούν, δε θα ξεπερνούν τις τέσσερις και θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα, 26 Φεβρουαρίου 2016, στο υπουργείο Πολιτισμού. Η τελική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους με την ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

TRIPOLH 2021

Να σημειωθεί από το 2010, η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε να χορηγεί σε κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα, βραβείο προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, της οποίας και πρωτοβουλία ήταν ο θεσμός αυτός. Το βραβείο δίνεται στην κάθε πόλη, όχι λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων και είναι ύψους 1,5 εκ. ευρώ και αντικαθιστά την επιχορήγηση που δινόταν μέχρι τότε.

Η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και την πολιτιστική της ανάπτυξη. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985. Κατόπιν είχαν ανακηρυχθεί και η Θεσσαλονίκη (1997) και η Πάτρα (2006). Για το 2016 πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι το Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και το Βρότσλαβ (Πολωνία), ενώ για το 2017 είναι το Ώρχους (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος).

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια