Back to top
Κυριακή, 27 Μαρτίου, 2016 στις 11:18μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL
ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Στα πλαίσια του εορτασμού της φετινής επετείου της επαναστάσεως του 1821 η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με Συλλόγους Αρκάδων της Αττικής και της Αρκαδίας πραγματοποίησαν σήμερα Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 και ώρα 11:00 π.μ. στο Μέγαρο της παλαιάς Βουλής, εκδήλωση – αφιέρωμα για την Επανάσταση του 1821 στην Αρκαδία με τίτλο «Το πανόραμα της Επανάστασης του 1821 στην Αρκαδία».

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας είναι η επανάσταση του 1821. Αναμφισβήτητος είναι ο ρόλος της Αρκαδίας και των Αρκάδων αγωνιστών, με προεξέχοντα τον πρωτεργάτη της Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που κατάφεραν από ραγιάδες να ελευθερωθούν από την πολύχρονη σκλαβιά των Τούρκων και να παραδώσουν σε μας μια ελεύθερη Πατρίδα.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, την Ιστορική τεκμηρίωση – αφήγηση παρουσίασε ο Γεώργιος Θ. Πραχαλίας (Τακτικό Μέλος Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών). Με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε την συνολική οπτική της Εθνικής παλιγγενεσίας στην Αρκαδία μέσα από την Ιστορική αφήγηση, την τεκμηρίωση και την λαογραφική παρουσίαση από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 έως την έκρηξη της επανάστασης το 1821 και την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1832 καθώς και η επίδραση της στην ταυτότητα του νεότερου ελληνισμού μέχρι σήμερα.

Την αφήγηση πλαισίωναν ποιήματα που απαγγέλλονταν από τους νέους του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Αρκάδων Φυλής καθώς και με χορευτικά τραγούδια που παρουσίαζε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου, τραγουδισμένα με την φωνή της Μύριαμ Μαρίνου (καθηγήτρια βυζαντινής μουσικής).

Μέσα στην ροή του αφηγήματος ακούστηκαν κατά σειρά: 1. «Μπιρμπιλομάτα μου» τραγούδι με την φωνή της Μύριαμ Μαρίνου 2. Απαγγελία ποιήματος «Οι Κολοκοτρωναίοι» 3. «Ο Θοδωρής καθόταν στης Ζάκυνθος το κάστρο» τραγούδι Μύριαμ Μαρίνου 4. Απαγγελία ποιήματος «Το όραμα του Κολοκοτρώνη» 5. «Σαράντα παλικάρια» τραγούδι με την φωνή της Μύριαμ Μαρίνου και χορό με το τμήμα Αρκάδων φυλής 6. Απαγγελία ποιήματος «τρεις περδικούλες κάθονταν στη μέση στο Λεβίδι» 7. «Σαββάτο βάλανε βουλή» χορευτικό με το συγκρότημα φυλής 8. Απαγγελία ποιήματος «Η μάχη στο Βαλτέτσι» 9. Απαγγελία ποιήματος «Στα Δέρβενα στα Δολιανά» 10. «Στα τρίκορφα μες στην κορυφή» τραγούδι Μύριαμ Μαρίνου και χορός από το ανδρικό τμήμα του χορευτικού φυλής 11. «Κορίτσια τι αγναντεύετε» με την φωνή της Μύριαμ Μαρίνου και χορός από το γυναικείο τμήμα 12. Απαγγελία ποιήματος «Καταστροφή του Δράμαλη» 13. «Βουνά της Αλωνίσταινας και της επάνω χρέπας» τραγούδι Μύριαμ Μαρίνου 14. Απαγγελία ποιήματος «Ο κούκους φέτος δεν θα λαλήσει» 15. Απαγγελία ποιήματος «Το δαχτυλίδι του πολέμου» 16. Απαγγελία ποιήματος «Της Τρίπολης ο λοχαγός» 17. «Ο γέρος του Μοριά» (τραγούδι της Βέμπο) με την φωνή της Μύριαμ Μαρίνου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Βασίλειος Γιαννακάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο βουλευτής (πρόεδρος την ένωσης κεντρώων Ελλάδος) Βασίλειος Λεβέντης, ο βουλευτής Αρκαδίας Παπαηλίου Γεώργιος, κ.α..

Η αίθουσα της παλαιάς Βουλής κατάμεστη από Αρκάδες, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα την Μύριαμ Μαρίνου, που με την καταπληκτική της φωνή, μάγεψε το κοινό.

Το παρόν έδωσε και ο Σύλλογος Απανταχού Βλαχερναίων, με συμμετοχή του Προέδρου Ηλία Σ. Τσαρουχά και του Αν. Ταμία Παναγιώτη Χαρ. Λολώνη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο συμπατριώτης μας Βασίλης Καραχάλιος (μαέστρος της Μαντολινάτας «ΠΑΝ ΑΡΜΟΝΙΑ» Ηλιούπολης).

SYLLOGOS 201611

SYLLOGOS 20166

SYLLOGOS 20169

SYLLOGOS 20168

SYLLOGOS 20163

SYLLOGOS 20161

SYLLOGOS 201612

SYLLOGOS 20165

SYLLOGOS 20167

SYLLOGOS 20164

SYLLOGOS 201613

foto: TSARHL

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια