Back to top
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2016 στις 3:54μμ | Κατηγορία: Αστυνομικά | Ν.Δ.Κ.
ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

To θέμα των αστυνομικών τμημάτων έχει ταλανίσει αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία του Δήμου Τρίπολης. Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων Σταδίου και Λεβιδίου, εκπρόσωποι του Δήμου Τρίπολης βρέθηκαν στο υπουργείο όπου και συνάντησαν τον Γενικό Γραμματέα και τον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η διαπαραταξιακή, αποτελούταν από τον δήμαρχο Τρίπολης Δ. Παυλή, τον κ. Τζιούμη, τον κ. Τσιαμούλο, την κυρία Γαννούλη και την κυρία Εικοσιδέκα η οποία εκπροσώπησε την παράταξη του κ. Σμυρνιώτη και είχε ως στόχο να θέσει όλα τα οφέλη που έχει η παραμονή των αστυνομικών τμημάτων για την τοπική κοινωνία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη οι κοινωνίες την δημοτικών ενοτήτων να νιώθουν ασφαλείς.

LEBIDI ASTYN TMHMA

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Τρίπολη Αύριο» Κώστας Τζιούμης ερωτώμενος για το θέμα τόνισε ότι η δημοτική αρχή έδειξε για ακόμα μία φορά ολιγωρία, κάνοντας απίθανη την παραμονή των αστυνομικών τμημάτων στο Στάδιο και στο Λεβίδι. Ο κ. Τζιούμης ανέφερε ότι για το υπουργείο το θέμα έχει λήξει και δεν επιδέχεται παρέμβασης. «Πού ήσασταν ενάμιση χρόνο τώρα;» ρώτησαν ο Γενικός Γραμματέας και ο Υπαρχηγός.

Το μόνο που κατάφερε η διαπαραταξιακή είναι να γίνει μία διαβούλευση των αρμόδιων στο υπουργείο έτσι ώστε να ύπαρξη μέριμνα για τις περιοχές όπου  θα καταργηθούν τα αστυνομικά τμήματα. Τα θέματα τα οποία θα διερευνηθούν είναι:

  • Η θεσμική μιας θέσης ενός τοπικού αστυνομικού στα χωριά Λεβίδι και Στάδιο οι οποίοι θα δραστηριοποιούνται σε χώρο του Δήμου και η αρμοδιότητά τους θα είναι διοικητικού χαρακτήρα.
  •  Η  ενίσχυση αστυνόμευσης με μια δεύτερη κινητή μονάδα αστυνόμευσης η οποία θα περιπολεί.
  •  Η θέσπιση μιας νέας ομάδας ΟΠΚΕ.

Οι αρμόδιοι άφησαν να εννοηθεί ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά και απέκλεισαν την παραμονή των αστυνόμων τμημάτων. Εξελίξεις για το θέμα θα υπάρξουν περίπου σε 10 ημέρες, όπως δεσμεύτηκε η ηγεσία του υπουργείου.

πηγή:www.arcadiaportal.gr

Σχόλια
  1. Παναγιώτης Λολώνης
    9 Οκτωβρίου, 2016

    Σε αυτές τις περιπ΄τώσεις όπου η πλευρά της προσφοράς αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση (λόγω οικονομικής δυσπραγίας) είναι απαραίτητο να αναζητηθούν εναλλακτικές.

    Μία από τις πρώτες εναλλακτικές που εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τ΄έτοιου είδους παροχή υπηρεσιών είναι η “περιοδεύουσα” ή “περιπολική αστυνόμευση”. Θα μπορούσε δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση να απαιτήσει την ύπαρξη, ανά πάσα χρονική στιγμή στο 24-ωρο, κινητού περιπολικού ή περιπολικών σε απόσταση π.χ. 15-20 λεπτών από το πλέον απομακρυσμένο σημείο της περιοχής που έχει ανατεθεί στο εν λόγω περιπολικό να εποπτεύει . Κάτι τέτοιο είμαι βέβαιος ότι γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας μας (π.χ. ομάδες ΔΙΑΣ στις αστικές περιο΄χές ) και σίγουρα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας. Απλώς, στην παρούσα κατ΄΄ασταση, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί και στην περιοχή μας και μάλιστα συστηματικά και με συνέπεια (όχι το κάνομε, και μετά από 2-3 24-ωρα το εγκαταλείπομε). Φανταστείτε δε, την ακραία περίπτωση, κατά την οποία υπήρχαν 5 αστυνομικά τμήματα στο Λεβίδι με 50 αστυνομικούς το καθένα αλλά δεν είχαν καθόλου περιπολικά ή άλλα οχήματα και δεν είχαν κανένα μέσο τηλεπικοινωνίας. Τί θα μπορούσαν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού στη Βλαχέρνα;

    Ας έχομε υπόψη μας πάντοτε, ότι ο πρωταρχικός στόχος, στην παρούσα περίπτωση είναι η ασφάλεια και η κοινωνική τάξη και ειρήνη σεμία περιοχή και όχι,κατ’ ανάγκην, η παρουσία αστυνομικών τμημάτων (οργανωμένων, ενδεχομένως, με δομές του 19ου αιώνα και εξοπλισμό του περασμένου αιώνα).

    Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους κατοίκους, πρέπει και μπορεί να αναζητήσει τρόπους (και υπάρχουν πάμπολλοι τέτοιοι) με τους οποίους μπορεί να επιτύχει τους ανωτέρω στόχους μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Για παράδειγμα, τι πραγματική λειτουργική αξία θα είχε η ύπαρξη του Αστυνομικού Τμήματος Λεβιδίου αν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα στη ληστεία μίας Τράπεζας στα 150 μέτρα από την έδρα του, ή από την αποτροπή αρκετών περιπτώσεων κλοπής στη Βλαχέρνα ή στην εξαπάτηση, κατ΄’επανάληψη κατοίκων της;

    Σημειωτέον, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου την αρμοδιότητα για την οργάνωση της αστυνόμευσης σε μία τοπική περιοχή (π.χ. ένα Δήμο) την αναλαμβάνει η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή έχει την επιμέλεια της οργάνωσης αστυνόμευσης, των προσλήψεων του προσωπικού, της διοίκησης και της κάλυψης των δαπανών (συνήθως, με φόρους από τα ακίνητα). Άρα η κάθε τοπική κοινωνία έχει την αστυνόμευση που θέλει και μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά.

    Και το βασικότερο¨: αν ως Κοινω΄νία είμαστε όλοι μας εντάξει άνθρωποι και σεβόμαστε ο ένας το άλλο και δεν εμπλεκόμαστε σε πράξεις που βλάπτουν το συνάνθρωπό μας (π.χ. κλοπές, φιλονικίες, φόνους, δολοφονίες, ετσιθελικά πράγματα κλπ.), τί χρεία θα είχαμε της αστυνομίας; Μάλλον μόνο για να μας βγάζει ταυτότητες και διαβατήρια ή να παραλαμβάνει χαμένα πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα που δεν μας ανήκουν και τα βρίσκομε. Άρα, μεταξύ των άλλων, ας δίναμε και λίγο βάση και σε αυτή τη διάσταση της ασφάλειας, δηλαδή, την προληπτική (και ανθρώπινη), πέραν της αποτρεπτικής (που κατά κανόνα είναι μάλλον απάνθρωπη). Και εδώ ΄τοσο όσοι εξειδικεύονται στη διάπλαση χαρακτήρων, όσο και όσοι που ασχολούνται με τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά αίτια δημιουργίας της παραβατικότητας, της παρανομίας και της εγκληματικότητας θα είχαν πολλά να συνεισφέρουν (εκτιμώ).

    Παν. Χαρ. Λολώνης

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια