Back to top
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2016 στις 3:07μμ | Κατηγορία: Αστυνομικά | CLOLONIS
“ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ” ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!!

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Προς το Αστυνομικό Τμήμα Λεβιδίου.                                                        

“Ως Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγ. Αθανασίου Βλαχέρνας,  σας γνωστοποιούμε την παράνομη εκσκαφή στον περιφραγμένο χώρο του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο από Βλαχέρνα προς Χωτούσα (η εκκλησία με το μεγάλο πουρνάρι ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο).

Συγκεκριμένα, πίσω από το Ιερό του Ναού, έχει διανοιχτεί τάφρος διαστάσεων 1×2 μέτρων περίπου. Το βάθος δεν φαίνεται γιατί έχει ξανά επιχωθεί. Στο χώρο της εκσκαφής διασκορπίστηκαν ανθρώπινα οστά. Προφανώς υπήρχε τάφος αγνώστου εποχής, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη της ύπαρξής του.

Η εκσκαφή εκτιμούμε ότι έγινε περίπου από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου 2016. Σε μας γνωστοποιήθηκε το απόγευμα της 1.12.2016.

Παρόμοιες εκσκαφές αλλά μικρότερου μεγέθους στον ίδιο περιφραγμένο χώρο του ναού έχουν παρατηρηθεί και άλλες φορές, αλλά δεν θεωρήθηκαν σημαντικές.

Παρακαλούμε για τις δέουσες ενέργειές σας.

Βλαχέρνα 2 Δεκ. 2016

Εκ μέρους του Εκκλ. Συμβουλίου”

Πληροφορίες: Γ. Καρούντζος

dscn0748

Τώρα όσον αφορά το ρεπορτάζ, κλιμάκια της αστυνομίας Λεβιδίου και της Δίωξης Εγκλήματος Τρίπολης βρέθηκαν στο χώρο της εκκλησίας του Ιερού Ναού του Αγ. Αθανασίου το μεσημέρι της Παρασκευής, για να καταγράψουν τις λεπτομέρειες και να προχωρήσει η έρευνα. Προηγουμένως είχε γίνει ένορκη κατάθεση από μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι δράστες είχαν σκάψει «ακριβώς» μπροστά από το ιερό του ναού  και στη συνέχεια έκλεισαν το σκάμμα με τα ίδια χώματα. Μάλιστα το σκέπασαν με κλαδιά που υπήρχαν στον περιβάλλον χώρο της εκκλησίας, για να μη γίνει εύκολα αντιληπτή η εκσκαφή.

dscn0750

Οι πρώτες ενδείξεις μετά τη μερική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε και τα στοιχεία που βρέθηκαν, μάλλον αποτρέπουν το σενάριο πρόσφατης εγκληματικής πράξης. Η κατάσταση των οστών που βρέθηκαν (μεταξύ άλλων τμήματα από το κρανίο, το σαγόνι με την οδοντοστοιχία και άλλα μέρη του σώματος) μας παραπέμπουν σε άτομο το οποίο έχει ταφεί εκεί πριν πολλά πολλά χρόνια. Ηλικιωμένα άτομα από το χωριό μας (άνω των 85 ετών) που ερωτήθηκαν για τον τάφο που βρέθηκε, μας είπαν ότι δεν θυμούνται κάποιο περιστατικό ταφής ανθρώπου στο συγκεκριμένο χώρο μετά την δεκαετία του τριάντα.

dscn0746

Βέβαια η πλησίον περιοχή προς το όρος Καστανιά είχε κατοικηθεί επί τουρκοκρατίας  και ονομαζόταν Παλιοχώρι (υπάρχουν ακόμη και σήμερα ερείπια παλαιών  λίθινων κτισμάτων και τμήμα του «κουριαλού» όπως ονομαζόταν το υδραγωγείο που μετέφερε το νερό από τις πηγές). Έως και τις αρχές του 19ου αιώνα αρκετά από τα κτίσματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους κατοίκους της Βλαχέρνας ως καλύβες τσοπάνηδων.  Έτσι η πιθανότητα να έχει ταφεί κάποιος  στο χώρο της εκκλησίας είναι πολύ πιθανόν καθώς δεν γνωρίζουμε πότε ακριβός έχει χτιστεί ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου.   

dscn0305

Όσο για τις ελπίδες κάποιον χρυσοθήρων για την εύρεση κάποιου θησαυρού ή πολύτιμων αντικειμένων μάλλον ανήκει στη φαντασία των ανθρώπων, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ φήμες ή ιστορίες για κάτι τέτοιο.

Αλλά ας διασκεδάσουμε λίγο τις εντυπώσεις: “λέτε να βρήκαν κανά ντενεκέ με λίρες?”.

Σχόλια
  1. Παύλος Κουρεμένου
    5 Ιανουαρίου, 2019

    Τότε ποιος ο λόγος η ανασκαφή του τάφου από αγνώστους και κρυφά από ανθρώπους;

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια