Back to top
Κυριακή, 23 Απριλίου, 2017 στις 7:39μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | ΠπΚ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος,Τροπεοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.»

Η Βλαχέρνα γιόρτασε σήμερα τον Άγιο Γεώργιο στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται στην αρχή του κάμπου του χωριού σημείο στο οποίο, κατά την τοπική παράδοση, είχε την έδρα του ο αγάς της περιοχής την περίοδο της τουρκοκρατίας μιας και το χωριό, Μπεζενίκος τότε βρισκόταν στο σημερινό Παλιοχώρι. Παρόλο που δεν ήταν η γιορτή Δευτέρα του Πάσχα πλήθος κόσμου από το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσαν το εκλλησάκι για να τιμήσουν την μνήμη του πραγματικά λαοφιλούς Αγίου.

Ιερουργούντος του ιερέα της ενορίας μας π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία , σήμερα Κυριακή, που συμπτωματικά εφέτος είναι και η μεγάλη γιορτή της Κυριακής του Θωμά. Μετά τον Όρθρο πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία. Ο άρτος ήταν προσφορά της οικογένειας Κώστα και Γεωργίας Δρακόπουλου οι οποίοι μετά την απόλυση πρόσφεραν στο εκκλησίασμα χυμούς και γλυκίσματα. Να τονιστεί ότι τηρήθηκε με ευλάβεια και αυτή την χρονιά το έθιμο της κουλούρας του Αγιώργη. Πολλές κουλούρες-τάματα λοιπόν είχαν τοποθετηθεί στολισμένες μπροστά στην εικόνα του Αγίου, στο τέμπλο, όπως συνηθίζεται. Επίσης είχαμε και τάματα-σφαχτά από τον Κώστα Τριαντ. Τσαρουχά και τον Βασίλη Αθ. Τσιώλη. Τυχεροί οι: Γιώτα Β. Πανούση και Τάκης Μπαλάσης. Ακολούθως έγινε και το πατροπαράδοτο τρέξιμο για την κουλούρα όπου ο πρώτος παίρνει ως έπαθλο – ευλογία.

Και του χρόνου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ

 

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια