Back to top
Κυριακή, 23 Ιουλίου, 2017 στις 8:44μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
73η Επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας: Η Βλαχέρνα και σήμερα δείχνει το δρόμο της Αντίστασης!!!
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 19 Ιουλίου 1944.
Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας και της επίσημης δοξολογίας, στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, οι παρευβρισκόμενοι συγχωριανοί και οι επίσημοι, ακολουθώντας την μπάντα του στρατού, κατευθύνθηκαν στο Μνημείο των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε προσκλητήριο νεκρών, ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον νομικό Αθανάσιο Καβουρίνο, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 

Την επέτειο του ολοκαυτώματος τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης, ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρίπολης Νίκος Γεωργανόπουλος, Σωτήρης Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων (με τμήμα στρατευσίμων), της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας Δημήτριος Κολλίντζας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι γειτονικών Κοινοτήτων, πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού και γειτονικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων. Ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του αντιστασιακού αγωνιστή Γεωργίου Κάβουρα, τελευταίου επιζών από την μάχη της Βλαχέρνας, αλλά και των εκπροσώπων από το αδελφοποιημένο μαρτυρικό χωριό Κάνδανος Κρήτης. Την οργάνωση της τελετής είχε αναλάβει ο δημοτικός υπάλληλος Βασίλειος Ζάβος.
 
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της απουσίας (για πρώτη φορά) εκπροσώπου της Κυβέρνησης, διότι ως γνωστόν η εορτή της επετείου του ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας έχει θεσμοθετηθεί από τον πρώην δήμο Λεβιδίου σε ΦΕΚ 237/17-10-2007. Ακόμη να αναφέρουμε την απουσία της τροχαίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και ασφάλεια των πολιτών, στο χώρο του μνημείου.
 
 
 

 
 
Στο πανηγυρικό της ημέρας ο νομικός Αθανάσιος Καβουρίνος, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική μάχη της Βλαχέρνας, επισήμανε προς ΟΛΟΥΣ του πολιτικούς αν τα τελευταία επτά χρόνια σκέφτονται και πράττουν όπως οι τότε ήρωες. Αναρωτήθηκε επίσης, αν ο πολιτικός κόσμος τα τελευταία επτά χρόνια, ΑΚΟΥΕΙ τον Ελληνικό λαό και εφαρμόζει αυτά που του λέει, μέσω των ψήφων τους. 
Η Βλαχέρνα και σήμερα εν έτει 2017, έστειλε μήνυμα αντίστασης, σεβόμενοι τους νεκρούς της, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα, χωρίς να σκέφτονται την προσωπική τους απώλεια.
 
Η ομιλία του Αθανασίου Καβουρίνου
έκλεισε με το “γράμμα της μάνας”:
 

Προς :

Πρωθυπουργόν Κυβερνήσεως

κύριον Κορυζή Αλέξανδρο

Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωαννίδης, έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα  εις τους τέσσαρας ήδη υπηρεντούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωαν. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι του θάνατου του αδελφών των. Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσερας: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωαν. Ιωαννίδη, κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ κληθώσι ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν  περίστασην ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου, προς εκδίκησιν εχθρού.

Ύστατον επιφώνημα θέλει είναι:

Ζήτων η Πατρίς!

Ελένη Ιωαν.Ιωαννίδη

Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων παρετέθη γεύμα στους παρευβρισκόμενους στην ταβέρνα “Ο Μίμης”. Εκεί ο 93χρονος αντιστασιακός αγωνιστής Γεώργιος Κάβουρας, μίλησε για την σημερινή μέρα, επαινόντας τους ήρωες του χωριού μας και παρουσίασε το βιβλίο του “Μη με Ξεχάσεις”. Μάλιστα έδωσε βιβλία στους: Πρόεδρο της τ.κ. Βλαχέρνας (ένα για αυτόν και ένα για την βιβλιοθήκη του χωριού), στον Βλαχερναίο εκπαιδευτικό Ιωάννη Καρούντζο, στον Δήμαρχο του δήμου Τρίπολης και σε εκπρόσωπο  του Συλλόγου του μαρτυρικού χωριού της Κανδάνου. Ο δημάρχος της Τρίπολης, απένειμε μετάλλιο της πόλης στον αντιστασιακό Γεώργιο Κάβουρα. Σύντομες ομιλίες για την προσφορά του αντιστασιακού Γεωργίου Κάβουρα, έκαναν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο δήμαρχος Τρίπολης.
 
 
 
Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια