Back to top
Κυριακή, 6 Αυγούστου, 2017 στις 9:19πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Μια ακόμη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, με σκοπό την διάσωση της παράδοσης του χωριού μας, έλαβε σάρκα και οστά. Η ιδέα ήταν να γίνει μια συγκέντρωση από παλιές κασέτες ή άλλο ηχητικό υλικό με τους παλιούς οργανοπαίχτες, ώστε να διασωθούν οι ήχοι από παλιά αυθεντικά πανηγύρια και γενικότερα από εκδηλώσεις, κλπ.

Ο μαέστρος αυτής της προσπάθειας, ποιος άλλος, από τον Βασίλη Π. Μεγρέμη, που κινητοποίησε την ομάδα των Βλαχερναίων επαγγελματιών (G21), ώστε να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή. Η ομάδα “G21” ανταποκρίθηκε άμεσα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού τα CD είναι έτοιμα και θα μοιραστούν ΔΩΡΕΑΝ σε όλους τους συμπατριώτες Βλαχερναίους, όπου γης!!

Ιδιαίτερη αναφορά στους συμπατριώτες μας χορηγούς, από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν ξεχνούν την γενέτειρά τους, αλλά και στους Βλαχερναίους συμπατριώτες και φίλους που στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Ο Βασίλης απευθύνθηκε σε συγγενείς των οργανοπαιχτών και σε συμπατριώτες που είχαν το σχετικό υλικό, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και αυτοί με την σειρά τους. Κατόπιν άρχισε το μοντάρισμα. Μην ξεχνάμε πως “κρύβεται” πλούτος παράδοσης σε πολλά συρτάρια συμπατριωτών μας και αρκεί μια προσπάθεια, ώστε να διασωθεί για τις επόμενες γενιές. 

Όλοι οι συμπατριώτες να μην διστάσουν να επικοινωνήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη τους, με τα CD των παραδοσιακών  οργανοπαιχτών του χωριού μας. 

Η προσπάθεια αυτή δεν σταματάει εδώ. Άλλωστε κάθε χρόνο (από το έτος 2009), έχουμε την καταγραφή των κυριότερων εκδηλώσεων σε DVD που διανέμονται δωρεάν σε όλους τους συμπατριώτες. Μαζί με τα πέντε CD κυκλοφόρησε και το “DVD 2016”.

***  Η κυκλοφορία των πέντε CD με τα παραδοσιακά τραγούδια από οργανοπαίχτες του χωριού μας και του “DVD 2016”, είχαν προγραμματιστεί για αρχές Αυγούστου. Ο Βασίλης έφυγε νωρίτερα για διακοπές στη Θεσσαλονίκη και μόλις έφτασε τέλος Ιουλίου, την αποχαιρέτισε γράφοντας τους παρακάτω στίχους, αφού η αγωνία του για την διανομή των CD/DVD, δεν τον κράταγαν στην συμπρωτεύουσα!!!

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΠΥΡΓΟ
ΠΗΓΑ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΩ,
ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ!!
**
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ
ΠΑΡΑΠΟΝΕΜΕΝΑ,
ΔΩΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!
**
ΕΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ,
ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ
ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ!!
**
ΣΤΗ ΤΟΥΜΠΑ ΕΠΑΙΖΕΣ ΜΠΑΛΑ
ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕ ΜΕ ΛΕΣ,
ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΕ ΡΕ ΦΙΛΕ
ΣΤΙΣ ΜΑΚΡΕΜΑΛΙΕΣ!!
**
ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΑΩ ΑΥΡΙΟ
ΣΤΟΥ ΕΛΑΤΟΥ ΤΙΣ ΚΛΑΡΕΣ,
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΝΟ ΜΟΥ
ΘΑ ΠΙΝΩ ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ!!
**
ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΗΨΙΟ ΤΟ ΝΤΑΚΟ,
ΣΤΟ ΨΗΛΟ ΤΟ ΠΕΤΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΤΗΡΑΚΟ!!
**
ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΠΟΥ ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ,
ΣΤΟ ΡΗ, ΤΟ ΜΠΑΧΑΜΠΙΛΑ
ΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΣΙΣΥ!!
**
Ο Ο Ο ΡΕ ΠΕΤΡΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΜΕΝΩ,
ΤΗΝ ΕΚΟΨΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ
ΡΕ ΚΟΝΤΑΡΕΜΕΝΟ!!
**
ΝΑ ΔΩ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ‘ΡΘΑΝΕ
ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΞΕΝΑ,
ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΩ ΤΑ CD
ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!
**
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝΕ
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ,
ΤΟ ΚΑΝΤΑΛΕΠΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕ
ΠΑΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ!!
**
ΤΡΑΓΟΥΔΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΦΩΝΑΡΑ,
ΤΡΙΨΙΑΝΑΣ ΜΕ ΜΙΧΑΛΗ
ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΜΗΤΣΙΑΡΑ!!
**
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑ,
Σ΄   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΕΡΑΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ!!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια