Back to top
Σάββατο, 17 Μαρτίου, 2018 στις 10:32πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
Iστορικές Θύμησες!! “Η ληστεία και οι ληστές στην περιοχή μας, μετά το 1821”

Στην εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (φύλλο 102, σελ.27) διαβάσαμε για την “ληστεία και τους ληστές” στην περιοχή μας, μετά το 1821 και επί εποχής Όθωνα. Στους κοινωνικούς ληστές αναφέρετε και ο ληστής ΚΑΒΟΥΡΙΝΟΣ (Τρύφωνας Καβουρίνος ή Τσιοκάνος, από Βλαχέρνα) που έδρασε στην περιοχή μας, αλλά και σε άλλες περιοχές (Καλάβρυτα, κλπ).

Στο δημοσίευμα αναφέρετε: “Υπάρχει ακόμα το τοπωνύμιο «του Λύγκου» στα όρια με τη Βλαχέρνα όπου έγινε αιματηρή συμπλοκή με τη συμμορία του διαβόητου αρχιληστή. Εκεί έδρασαν συμμορίες των Μπόζου, Μπουγά, Κουρκούμπα, Καβουρίνου, Κατσιαβού, Γυφτογιαννάκη, Κάδη, Πασά, Μπουζιώτη, και των διαβόητων Μάγερα, Λύγκου κ.α.”

Ακόμη: “Συγγενείς των ληστών, αδελφοποιητοί, διάφοροι «προστάτες» τους και φτωχοί άνθρωποι, που είχαν βοηθηθεί κυρίως με χρήματα από τους ληστές, τους υπέθαλπαν, προστάτευαν και βοηθούσαν παντοιοτρόπως. Είναι γεγονός ότι κάποιοι ληστές (Καβουρίνος, Αναγνωστόπουλος, Ματζετάκης κ.ά.) βοηθούσαν χρηματικά φτωχούς και ορφανά. Όπως μου αφηγήθηκε ο κ. Αθ. Δημάκος, ένα μέρος από τα χρήματα της λείας διέθεταν οι ληστές σε αγαθοεργίες! Για παράδειγμα, αν κάποιος τους ζητούσε χρήματα, για να αγοράσει ένα ζώο (γελάδα ή άλογο, κατά κανόνα) του έδιναν υπό όρους και συγκεκριμένα ότι θα συναντηθούν σε ορισμένο χρόνο και τόπο, για να διαπιστώσουν ότι αγόρασε το ζώο που ήθελε, ότι αγόρασε το « καλύτερο» και όχι «σκάρτο» και ότι τα χρήματα δεν διατέθηκαν για άλλο σκοπό”.

Ένα ενδιαφέρον ιστορικό άρθρο, από την εφημερίδα Αρκαδικοί Ορίζοντες, η οποία με τα αφιερώματά της (λαογραφικά, ιστορικά, κλπ) αποτελεί θησαυρό γνώσεων!!

 

Πατήστε και διαβάστε και ΕΔΩ (σε PDF)

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια