Back to top
Τρίτη, 27 Μαρτίου, 2018 στις 10:18μμ | Κατηγορία: Παιδεία | J.Arkas
Πείραμα ανίχνευσης κοσμικής ακτινοβολίας, από το CERN στο Δημ. Σχ. Βυτίνας

Σε ένα εντυπωσιακό πείραμα σωματιδιακής φυσικής πήραν μέρος οι μαθητές/-τριες των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Βυτίνας μας, την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός ανιχνευτή σωματιδίων κοσμικής ακτινοβολίας Cloud Chamber, ο οποίος εφευρέθηκε από τον Σκοτσέζο φυσικό Charles Wilson το 1911 για την παρατήρηση των ιχνών που προκαλούνταν από την ιονίζουσα ακτινοβολία που τον διαπερνούσε. Η προέλευση αυτής της ακτινοβολίας βρίσκεται στα πέρατα του διαστήματος, εκεί όπου οι υπερκαινοφανείς αστέρες (SuperNova) εκλύουν τεράστια ποσά ενέργειας, στέλνοντας τα φορτισμένα σωματίδια σε ένα ατελείωτο ταξί, πολλά από τα οποία προσκρούουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Η εφεύρεση αυτή έδωσε στον καθηγητή Wilson το Nobel Φυσικής το 1927. Αντίστοιχα πειράματα και σύγχρονες μηχανές ανίχνευσης σωματιδίων λειτουργούν σήμερα στην καρδιά του LHC, του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, που βρίσκεται στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο πυρηνικής φυσικής του κόσμου, του CERN της Γενεύης.

Η υλοποίηση της δραστηριότητας αποτελεί μέρος του προγράμματος “Playing with Protons” που πραγματοποιείται στο σχολείο κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Περισσότερες δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη και ορισμένες από αυτές θα παρουσιαστούν στο Athens Science Festival 28-29 Απριλίου από τους/τις μαθητές/-τριες του σχολείου, μία εκ των οποίων αποτελεί και η πρόταση αποικισμού του πλανήτη Άρη, η οποία διακρίθηκε στον πρόσφατο Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Video υλοποίησης της δραστηριότητας

 

Περισσότερα στη σελίδα του σχολείου: dhmotiko-vytinas.blogspot.gr/2018/03/cern-video.html

Σχόλια
  1. Παν. Χαρ. Λολώνης
    28 Μαρτίου, 2018

    Συγχαρητήρια και σε άλλα με υγεία (και σε άλλους τομείς βέβαια…)

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια