Back to top
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου, 2018 στις 10:30πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 2ου ΚΥΚΛΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της καταγραφής του 2ου κύκλου παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του χωριού μας όπως τα απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου. Η καταγραφή έγινε την Κυριακή, 07-10-2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Βλαχέρνας και διήρκεσε περίπου πεντέμισι ώρες. Περιλάμβανε δε, ταυτόχρονη ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση.

Η προεργασία και η οργάνωση για την καταγραφή διήρκεσε δύο (2) περίπου χρόνια.  Κατά το χρόνο αυτό οργανώθηκε στελεχιακά η Χορωδία, συγκεντρώθηκαν και επιλέχθηκαν τα τραγούδια που θα αποδίδονταν, έγινε διδασκαλία στην απόδοση των εν λόγω τραγουδιών, αναζητήθηκαν και διασφαλίστηκαν χρήματα για την κάλυψη του κόστους της καταγραφής, επιλέχθηκε η ορχήστρα και το συνεργείο βιντεοσκόπησης και ηχογράφησης και, τέλος, φιλοτεχνήθηκε το σκηνικό της καταγραφής.  Το χαρακτηριστικό αυτού του κύκλου ήταν ότι στη Χορωδία συμμετείχαν άτομα και φορείς τόσο από το χωριό όσο και από τα γύρω χωριά (Άγαλι και Χωτούσα) και την Αθήνα. Οι πρόβες γίνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και πραγματοποιούνταν τόσο στο χωριό όσο και στην Αθήνα.

Η καταγραφή περιλάμβανε 30 περίπου τραγούδια και έγινε υπό τη συνοδεία της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του κ. Παν. Ηλιόπουλου. Επίσης, συμμετείχε και η χορευτική ομάδα της Κανδήλας η οποία, υπό την καθοδήγηση της κ.Εικοσιδέκα, συμπλήρωνε το σκηνικό της όλης εκδήλωσης.

Το αποτέλεσμα της καταγραφής θα εγγραφεί σε CDs και DVDs και θα διατίθεται από το Σύλλογο των Απανταχού Βλαχερναίων σε όλους όσους ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν.

Ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν στο να συντελεστεί αυτή η δραστηριότητα.  Συγκεκριμένα, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον συμπατριώτη μας κ. Αθανάσιο Γεωργ. Κουτσούγερα, διδάσκαλο και δημοσιογράφο, που είχε αναλάβει, ως υπεύθυνος της Χορωδίας του Συλλόγου, να σχεδιάσει, να οργανώσει, να διδάξει τα τραγούδια, να συντονίσει τις ενέργειες και να φέρει εις πέρας την όλη προσπάθεια.  Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει και τα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου που συμμετείχαν στην καταγραφή ήτοι τους (αλφαβητικά): Μιχάλη Β. Δρακόπουλο, Τασία Μ. Δρακοπούλου, Χριστίνα Γ. Καρούντζου, Αθανάσιο Γ. Κουτσούγερα, Μιχάλη Κουτσούγερα, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση, Σταματίνα Ν. Πανούση, Ηλία Σ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Σ. Τσαρουχά και Σμαρούλα Σ. Τσαρουχά καθώς και τους κκ. Τρύφωνα Νταγιάντη και Μπάμπη Παπακώστα (του Συλλόγου των Απανταχού Χωτουσιωτών «O Άγιος Χαράλαμπος») και τον Γιώργο Γκογκάκη (Άγαλι) που πλαισίωσαν τη Χορωδία.  Επιπλέον, θα ήθελε να ευχαριστήσει τα μέλη της ορχήστρας που συνόδευσαν τη Χορωδία στην απόδοση των τραγουδιών, ήτοι τους κκ. Παν. Ηλιόπουλο (κλαρίνο), Αθ. Μουρλά (βιολί), Γ. Καραμούζο (λαούτο) και Σαρ. Γεωργακόπουλο (κρουστά) καθώς και τα μέλη της χορευτικής ομάδας Κανδήλας που συμμετείχαν στην εκδήλωση χορεύοντας τα καταγραφόμενα τραγούδια. Περαιτέρω, θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου (και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα για τις ενέργειές του) καθώς και τον Δήμο Τρίπολης για τη χρηματική επιχορήγηση που παρείχαν στο Σύλλογο προκειμένου να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του κόστους της καταγραφής.  Τέλος, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συμπατριώτες μας κκ. Παναγιώτη Σπ. Παπαχρόνη, Δημήτριο Λυκ. Κολλίντζα, Χαράλαμπο Π. Λολώνη, Σωτήριο Θ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση και Σταύρο Φ. Κολιόπουλο για τη δωρεάν χορήγηση εδεσμάτων, γλυκών και ποτών για την εκδήλωση καθώς και τους/τις: Αθαν. Σωτ. Τσαρουχά, Θεόδωρο Αθ. Τσαρουχά, Γιώτα Μάρκου, Ελπινίκη Κωστάκι, Σμαρούλα Σ. Τσαρουχά, Παναγιώτα Ανδρ. Πανούση, Σταματίνα Ν. Πανούση, Παναγιώτα Τσαρουχά και Σοφία Παπακώστα για τη χορήγηση υλικού διαμόρφωσης της αίθουσας, τον καθαρισμό της αίθουσας, το σερβίρισμα του φαγητού και τον καθαρισμό και την τακτοποίηση του χώρου μετά το πέρας της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος ευελπιστεί ότι η προσπάθεια αυτή για την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του τόπου μας θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον και προσκαλεί όλους του συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, καθώς και τους φίλους και τις φίλες της Βλαχέρνας, να συμμετάσχουν ενεργά.  Έως τότε θα ήθελε να διαθέσει το καταγραφέν υλικό ως παρακαταθήκη σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την αυθεντική παραδοσιακή δημοτική μας παράδοση.

 

 

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια