Back to top
Τρίτη, 5 Απριλίου, 2011 στις 9:44πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Ασιατική νόσος θερίζει τα μελίσσια

Σε εφιάλτη εξελίσσεται η ασθένεια νοζεμίαση για τους Έλληνες μελισσοκόμους, αφού χιλιάδες παραγωγοί βλέπουν κόπους χρόνων να καταστρέφονται. Περίπου 250.000 ώς 300.000 μελίσσια υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί την τελευταία τριετία από την ασθένεια, από τα 1.300.000 δηλωμένα – καταγεγραμμένα στις αρμόδιες αρχές. Άγνωστο τι συμβαίνει με τα χιλιάδες αδήλωτα μελίσσια ερασιτεχνών, που παράγουν συνήθως μέλι για την οικογένεια ή για λιγοστούς φίλους. Τα περισσότερα κρούσματα νοζεμίασης από το παράσιτο nosema εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Πιερία), τη Στερεά (Εύβοια, Φθιώτιδα) και την Πελοπόννησο.

Νοζεμίαση
«Υπάρχουν περιοχές, που η νοζεμίαση έχει σκοτώσει από 20% έως 50% του πληθυσμού των μελισσών», τονίζει η Φανή Χατζήνα, δρ Μελισσοκομίας-Επικονίασης του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας του ΕΘΙΑΓΕ, που εδρεύει στον Αγιο Μάμα Χαλκιδικής. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε περιοχές με υγρασία και χαμηλό υψόμετρο». «Στη Σαλαμίνα έχει χαθεί περίπου το 10% των μελισσών, λόγω νοζεμίασης», εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σαλαμίνας-Αίγινας, Αντώνης Κανάκης. «Σε περιοχές όπως το Μαίναλο, οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Υπάρχουν μελισσοκόμοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν εξοντωθεί οικονομικά. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, με τη μεταφορά βασιλισσών απ’ την Ασία, ήρθε κι η ασθένεια, η οποία δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο αλλά εξοντώνει το μελίσσι».
Στα νησιά, λέει ο Στέλιος Μανιός, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νάξου, δεν ευνοεί το κλίμα την εμφάνιση της νοζεμίασης αλλά είναι σημαντικό πρόβλημα στην Πελοπόννησο.
«Τοποθετούμε τις κυψέλες πάνω σε τσιμεντόλιθους, βάζουμε πάτο με σίτες, για να μη δημιουργείται υγρασία και να καθαρίζεται πιο εύκολα, ενώ ζητήσαμε να ξαναχρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από γεωπόνους το φάρμακο Φιουμιντίλ», τονίζει ο Αντώνης Κανάκης.
Το Φιουμιντίλ θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε. ως αντιβιοτικό, επομένως η χρήση του είναι παράνομη.
Το μόνο ελπιδοφόρο είναι πως ενώ στον κανονισμό του ΕΛΓΑ συμπεριλαμβανόταν από το 2008 μόνο η «nosema apis», από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν πως θα συμπεριληφθεί φέτος η «nosema ceranae», η οποία είναι πιο θανατηφόρα ασθένεια. Οποιος παραγωγός εκτρέφει δηλωμένα και ασφαλισμένα μελίσσια στον ΕΛΓΑ θ’ αποζημιώνεται.
Αλλη πληγή για τους μελισσοκόμους, αναφέρει ο κ. Μανιός, είναι η ασθένεια σηψηγονία.
«Παρ’ όλο που δεν έχουν δηλωθεί κρούσματα σηψηγονίας, από δείγματα που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει παντού. Το βακτήριο ζει 45 χρόνια. Καταστρέφει την προνύμφη και ο γόνος θανατώνεται», εξηγεί η κ. Χατζήνα.
Τα μελίσσια είναι εκτεθειμένα και σε μια άλλη εισαγόμενη ασθένεια: τη βαρροϊκή ακαρίαση, που αδυνατίζει προοδευτικά το μελίσσι.
Οι ασθένειες δεν είναι, βεβαίως, το μοναδικό πρόβλημα που απειλεί το εισόδημα του Ελληνα μελισσοκόμου. «Στην αγορά βαφτίζονται τα βουλγαρικά και κινεζικά μέλια ελληνικά!», λέει ο Αντώνης Κανάκης. «Ερχεται βασιλικός πολτός από την Κίνα ή την Αργεντινή και πουλιέται 3 ευρώ!!
Το μόνο που μπορούμε ν’ αντιτάξουμε είναι η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού μελιού, εξαιτίας της βιοποικιλότητας. Η μέλισσα βρίσκει ανθούς και βότανα της ελληνικής φύσης, ενώ στις ξένες χώρες υπάρχουν κυρίως μονοκαλλιέργειες».
ΠΗΓΗ: www.arcadiaportal.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια