Back to top

Ιερείς (παπάδες) της Ενορίας μας

Στατιστικός πίνακας του 1853 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μαντινείας και Κυνουρίας

Στο περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «ΑΛΙΕΥΣ» στο φύλλο 255, υπάρχει στατιστικός πίνακας του 1853 της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μαντινείας και Κυνουρίας. Ο πίνακας αυτός περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως τα ονόματα των Δήμων, τα ονόματα των Χωριών που περιλαμβάνονται στην δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Μαντινείας και Κυνουρίας και τα ονόματα των Ιερέων ανά χωριό.

Ο Μητροπολίτης της τότε εποχής ΘΕΟΦΑΝΗΣ (1852-1868) υπογράφει τον στατιστικό αυτόν πίνακα, εν Λεβιδίω την 8η Μαΐου 1853. Στον πίνακα αυτόν, αναφέρεται ότι στην Επαρχία Μαντινείας στο Δήμο Ορχομενού, στο χωριό Μπεζενίκος, εφημέριος ήταν ο Αναστάσιος Κοντοδιαμαντόπουλος, έγγαμος 50 ετών, καταγόμενος από το Κακούρι. Είχε χειροτονηθεί το έτος 1830 και από τότε ήταν Ιερέας στο Μπεζενίκο, όπου είχε εκκλησία την Κοίμηση της Θεοτόκου, ενώ ο αριθμός των οικογενειών τη ενορίας ήταν σαράντα πέντε (45). Επίσης, αναφέρεται πως η απόσταση του Μπεζενίκου από το Λεβίδι, ήταν μία και μισή ώρα (προφανώς εννοούσε με τα πόδια) και ότι ο εφημέριος κατοικούσε στο χωριό Μπεζενίκος.

ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ:

π. Γιαννάκης Τζιόλας

***

π. Κωνσταντίνος Γ. Ρούνης (Παπαρούνης), μέχρι το 1915

***

π. Γεώργιος Μεγρέμης (Παπαγεωργίου), μέχρι το 1923

***

π. Γεώργιος Κοντοράβδης, από το 1923 έως 1937

***

π. Αντώνιος (από Χωτούσα)

***

π. Σταμάτιος Σκορδάς, από το 1937 έως το 1969   

       

***

π. Αθανάσιος (Παπαθανάσης) Λαγός (από Κώμη)

***

π. Ματθαίος Αρβανίτης, από 30/09/1970 έως 01/05/1999

Ο π. Ματθαίος έχει λειτουργήσει και σε ενορίες άλλων γειτονικών χωριών (Καμενίτσα, Χωτούσα), ενώ και σήμερα αρκετές φορές λειτουργεί στην ενορία και τα εξωκλήσσια του χωριού μας.

***

π. Δημήτριος Τζιώλας

Ο π. Δημήτριος Τζιώλας διετέλεσε ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας από το Μάιο του 1999 έως το Μάρτιο του 2002. Κατά το παρελθόν ήταν εφημέριος στην ενορία της Λίμνης (Άγαλι), ενώ έκτακτα λειτουργούσε στη Χωτούσα, το Διακόπι και το Δάρα.

***

π. Ιωάννης Τσίτουρας, 2003

***

π. Ιωάννης Παπαχριστοδούλου, 2004

***

π. Παναγιώτης Γ. Τρυφωνόπουλος, χειροτονήθηκε το 2007 ανήμερα του Αγ. Αθανασίου και είναι ο εφημέριος του χωριού μας, μέχρι σήμερα.

***

Ιερείς (παπάδες) καταγόμενοι από την ΒΛΑΧΕΡΝΑ:

 π. Κωνσταντίνος  Φιλ. Πανουσόπουλος

Πρωτοπρεσβύτερος,  Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος 3ης Ἀρχιερατικής Περιφέρειας Ἀρκαδ. Ὀρχομενοῦ Ι.Μ.Μ.Κ.

 

***

π. Γεώργιος Κουτσούγερας (Παπαγούλης)


Γεννήθηκε στη Βλαχέρνα στις 31 Δεκεμβρίου 1930 από τον Τάση και την Κατερίνη  Κουτσούγερα. Ήταν το τέταρτο παιδί από τα επτά της οικογένειας. Από  μικρό  παιδί  είχε  την  επιθυμία να   γίνει  Ιερέας και γι’ αυτό, τον μικρό τότε Γούλη, που ήταν πάντα το πρόθυμο παπαδάκι στον Άγιο Αθανάσιο, την εκκλησία δίπλα στο σπίτι του, τον είπαν «Παπαγούλη» και έτσι είναι γνωστός στην πατρίδα του.

Το 1954 και μετά από τα δύσκολα χρόνια της κατοχής που έζησε όλο το χωριό αλλά και η ίδια η οικογένειά του, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που στέρησαν από τον μικρό «Παπαγούλη» και τα αδέλφια του, τον πατέρα, αποφοιτά από τη Ριζάρειο Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή. Το 1959 παντρεύεται την Μαρία Γκαβογιάννη, κόρη του Ιερέα Κωνσταντίνου Γκαβογιάννη  (του Παπακωστή) από την γειτονική Παναγίτσα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια. Το 1962 χειροτονείται Διάκος και μια εβδομάδα αργότερα Ιερέας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τοποθετείται ως εφημέριος στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Τερψιθέας  Γλυφάδας. Παραλαμβάνει τον Ναό σε αρχικό στάδιο και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σύντομη ολοκλήρωσή του και τον φτάνει στη μορφή που σήμερα τον γνωρίζουμε, ενώ παράλληλα εδραιώνει γύρω απ’ αυτόν  τη μεγαλύτερη ενορία της Γλυφάδας. Κατά τα χρόνια της εφημερίας του στον Άγιο Τρύφωνα συστήνει το «Σπίτι Γαλήνης», όπου σιτίζονται  καθημερινά οι άποροι της ενορίας. Οργανώνει την κοινωνική αποστολή και δράση της ενορίας που βγαίνει έξω από τα ελληνικά σύνορα και φτάνει ως το μακρινό Πακιστάν. Αρχίζουν να λειτουργούν κατηχητικά σχολεία με θρησκευτικές και σύγχρονες δράσεις για παιδιά και εφήβους. Κυκλοφορεί τον περιοδικό τύπο του ναού, την «Έπαλξη», που διανέμεται δωρεάν και ενημερώνει τους ενορίτες για θεολογικά θέματα, αλλά και προβληματίζει και δρομολογεί από πλευράς εκκλησίας λύσεις για τις ανάγκες αυτών. Προεδρεύει πάντα της Επιτροπής Φιλοπτώχου Ταμείου που γίνεται γι’ αυτόν έργο ζωής, αφού ο ρόλος του δεν είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός, καθώς βρίσκεται ο ίδιος προσωπικά, με τη συμβολή της πιστής Πρεσβυτέρας του, κοντά σε κάθε ενορίτη του που έχει ανάγκη. Αθόρυβος και πάντα σεμνός, χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν σε όλο του τον βίο, ασκεί το κοινωνικό του έργο ακατάπαυστα ως το 2006, οπότε και αποσύρεται από τον ενεργό εκκλησιαστικό βίο, διότι τα προβλήματα υγείας τον έχουν κλονίσει.

Δυνατός στην ψυχή και με καθαρό πνεύμα, παρακολουθούσε όλα όσα συνέβαιναν γύρω μας, με τη σκέψη πάντα στο λειτούργημα που πιστά υπηρέτησε, στην ενορία του, στο αγαπημένο του χωριό, τη Βλαχέρνα, ενώ στη  σκέψη όλων όσοι τον γνώρισαν και τον έζησαν παραμένει ο αγαπημένος τους και ξεχωριστός Ιερέας, ο πατήρ Γεώργιος ή για άλλους ο «Παπαγούλης»!  

“Εκοιμήθη” την 2 Φεβρουαρίου 2018.  

***

π. Παναγιώτης Ιωαν. Πανουσόπουλος

Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος

Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών Αττικής

***

π. Τρύφωνας Παπαχρόνης

Διακόνησε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας (από το έτος 1963 έως το 1988) στο Νέο Ψυχικό Αττικής.

***

π. Νικόλαος Μεγρέμης

***