Back to top
Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, 2020 στις 3:18μμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
Γυμνάσιο Λεβιδίου | Μια άλλη ματιά στην ιστορία
Στον Δάσκαλό μας Βασίλη Κουτσούγερα
(100 χρόνια από τη γέννησή του),
που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το Σχολείο.
του Νίκου Βαλκάνου
 
1. «ΦΑΚΕΛΟΣ 23»
Πριν έναν μήνα, έπεσα σχεδόν τυχαία πάνω στον «Φάκελο 23» (με κωδικό: GRGSA-CSA_ADM044.S01.01.F001110) των Γενικών Αρχείων του Κράτους, με τίτλο «Γυμνάσιον Λεβιδίου Αρκαδίας, 1926 -1933». Με τεράστια έκπληξη ανακαλύπτω ως περιεχόμενό του, 21 αρχιτεκτονικά σχέδια για την ίδρυση του Γυμνασίου Λεβιδίου: το παλιό μας Σχολείο! Στους τίτλους περιεχομένων του φακέλου αναφέρεται: « Υπάρχουν δύο αρχικές μελέτες: του Γ. Πάντζαρη (1926) και του Π. Γεωργακόπουλου (1931-1932). Ο Γ. Ζογγολόπουλος υπογράφει μελέτη αποχωρητηρίων (1933). Αρχιτέκτονες: Γ. Πάντζαρης, Π. Γεωργακόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος».
Είναι σαν ν’ ανοίγει κανείς μια υπόγεια στοά και να βγαίνει στο φως. Αυτό που θεωρούσαμε στο χωριό μας ως «Γεωργική Σχολή – που ίδρυσε ο Αλ. Παπαναστασίου», γύρω στα 1925 και αργότερα «εξέπεσεν» εις Γυμνάσιο, (μια τοπική διάδοση που συσκότισε τη διάθεσή μας για αναζήτηση της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας), αυτό το σχολείο, που όλοι αγαπήσαμε, σχεδιάστηκε, χτίστηκε και λειτούργησε εξαρχής ως Γυμνάσιο. Είναι ένα από τα λαμπρά σχολικά κτήρια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 1928 – 1932 και, παράλληλα, ένα από τα σημαντικά δείγματα της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής αναγέννησης του Μεσοπολέμου, ιδιαίτερα της αισθητικής γραμμής του «Μπαουχάους».
 
 
Τα περίφημα εκείνα σχολικά κτήρια που σχεδίασε η φωτισμένη ομάδα της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, την τετραετία αυτή του Βενιζέλου (Υπουργοί Παιδείας, Γόντικας – Παπανδρέου), στην οποία μετείχαν οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες της εποχής: Εμπράρ, Μητσάκης, Καραντινός, Δεσποτόπουλος, Πικιώνης, Παπαλουκάς, Γεωργακόπουλος, Πάντζαρης, Αντωνιάδης, Δήμου, Παναγιωτάκος, Βαλεντής…
Ως τέτοιο περιλαμβάνεται στο σημαντικότερο τεκμήριο, του 1933, γι’ αυτό το εγχείρημα, στο Λεύκωμα του Πάτροκλου Καραντινού «Τα νέα Σχολικά Κτίρια» (θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω αναλυτικότερα), με τρεις φωτογραφίες: ένα από τα 134 υποδειγματικά σχολεία του 1928 – 1933 (σε σύνολο 3.200) και κάτω από τη φωτογραφία η υπογραφή του σχεδιαστή, Περικλή Γεωργακόπουλου!
 
 
 
Σχόλια
  1. Μαρία Λολώνη
    4 Οκτωβρίου, 2020

    Με μεγάλη συγκίνηση διάβασα το άρθρο σας αυτό. Ενώ το ξεκίνησα από απλή περιέργεια, η συνέχειά τουμου κράτησε το ενδιαφέρον για ένα κτίριο στην περιοχή μας. Έτσι το διάβασα και στον πατέρα μου Δημητρίο Λολώνη από τη Βλαχέρνα που πήγαινε στο σχολείο αυτό και θυμηθήκαμε πρόσωπα και πράγματα. Από μικρό παιδί θυμάμαι που μου μιλούσε γι αυτό και πόσο σπουδαίο ήταν. Με το άρθρο σας αυτό έμαθα τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες που το συνοδεύουν. Είναι πραγματικά κρίμα που ερειπώνεται. Εύχομαι να τελεσφορήσουν οι ενέργειες σας. Χρειάζεται να ξέρουμε όλοι μας τέτοιες πληροφορίες για τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής μας.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια