Αρχείο για Τουρισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΕΟΣ) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: διαδρομή στο Μαίναλο (Βλαχέρνα-Βυτίνα)!
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ!
Ορειβατική ομάδα από Άργος και Αθήνα, ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από την Βλαχέρνα με κατεύθυνση το καταφύγιο Μαινάλου!
Τα 20 ψηλότερα βουνά της Πελοποννήσου!
1. Ταΰγετος
Ταΰγετος (ή Πενταδάκτυλος επί Βυζαντινών) ονομάζεται η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Η υψηλότερη κορυφή του φθάνει σε ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του.
2. Κυλλήνη
Η Κυλλήνη ή Ζήρεια (η ονομασία Ζήρεια προέρχεται από σλαβική ρίζα που σημαίνει «βελανίδι») είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στον νομό Κορινθίας. Το ύψος της είναι 2.374 μέτρα. Η Κυλλήνη περιβάλλεται από τα Αροάνια στα δυτικά, τον Ολίγυρτο στα νότια ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.
3. Χελμός
Τα Αροάνια Όρη, γνωστότερα ως Χελμός, είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, με την ψηλότερη κορυφή της να βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Καλαβρύτων. Το ύψος του Χελμού φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή.
4. Ερύμανθος
Ο Ερύμανθος είναι επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος της βόρειας Πελοποννήσου, εκτεινόμενο στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Το υψηλότερο σημείο του είναι η κορυφή Ωλενός (ή και Ωλονός) με υψόμετρο 2.224 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα αλπικά βουνά της Ελλάδας.
5. Ντουρντουβάνα
Η Πεντέλεια, γνωστότερη και ως Ντουρντουβάνα (σλάβικο τοπωνύμιο που σημαίνει τριανταφυλλιά), είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Αχαΐας και Κορινθίας. Πρόκειται για την νοτιότερη απόληξη του Χελμού (Αροάνια Όρη), που η ψηλότερη κορυφή της έχει υψόμετρο τα 2.109 μέτρα.
6. Καλλιφώνιο
Το Καλλιφώνιο είναι βουνό στην ενδοχώρα της βόρειας Πελοποννήσου και στην πρώην Επαρχία Καλαβρύτων. Αποτελεί τμήμα-προέκταση της οροσειράς του Ερύμανθου. Φθινοπωρινή άποψη της κοιλάδας που σχηματίζει ο Μανεσαίικος ποταμός. Στο βάθος διακρίνεται η οροσειρά του Ερύμανθου και στο κέντρο το όρος Καλλιφώνιο. Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται μεταξύ των χωριών Λεχούρι και Άνω Βλασία του Δήμου Καλαβρύτων και φτάνει το υψόμετρο των 1.996 μέτρων.
7. Μαίναλο
Το Μαίναλο είναι βουνό της Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με υψηλότερη κορυφή στα 1.980μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας. Το όνομα “Μαίναλο” έχει αρχαιοελληνική προέλευση καθώς σημαίνει την ιερή μανία, δηλαδή τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.
8. Ολίγυρτος
Ο Ολίγυρτος είναι βουνό της Πελοποννήσου με υψόμετρο 1.935 μέτρα και βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται οι νομοί Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας.
9. Πάρνωνας
Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός (ή Κρόνιον κατά την αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη, με απόληξή του το ακρωτήριο Μαλέας (Κάβο Μαλιάς).
10. Παναχαϊκό
Το Παναχαϊκό όρος (επίσης Παναχαϊκός ή Βοδιάς) είναι το βορειότερο βουνό της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το βόρειο-κεντρικό τμήμα του Νομού Αχαΐας. Το ψηλότερο σημείο του Παναχαϊκού είναι η κορυφή Πύργος του Παλαβού (1.928 μ.) που πήρε την όνομα της από το παράτολμο εγχείρημα κάποιου να χτίσει εκεί σπίτι.
11. Σαϊτάς
Όρυξις ήταν στην αρχαιότητα η ονομασία του όρους που τώρα αποκαλείται Σαϊτάς. Βρίσκεται προς τα νοτιοδυτικά της Φενεάτιδος, στην Κορινθία, στο νοτιονανατολικό τμήμα των Αροανίων. Στους βόρειους πρόποδες της Ορύξεως βρίσκεται η μεγάλη καταβόθρα της λίμνης της Φενεού. Έχει υψόμετρο 1.812 μέτρα.
12. Κερύνειο
Με την ονομασία Όρος Κερύνεια αποκαλείται επιμήκυς ορεινός όγκος της Αχαΐας, βορείως των Καλαβρύτων, με υψόμετρο 1.573 μ. (κορυφή όρους Σκεπαστό).
13. Αρτεμίσιο
Το Αρτεμίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Λύρκειο, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με τον Κτενιά. Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται ανατολικά της Νεστάνης και έχει υψόμετρο 1.771 μέτρα.
14. Λύρκειο
Το Λύρκειο είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας. Βόρεια ενώνεται με το Τραχύ, δυτικά καταλήγει στο οροπέδιο της Μαντίνειας και νότια ενώνεται με το Αρτεμίσιο. Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Γούπατα και έχει υψόμετρο 1.755 μέτρα.
15. Χτενιάς
Ο Κτενιάς (ή Χτενιάς) είναι βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στα σύνορα των Αργολίδας και Αρκαδίας. Η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.634 μέτρα και βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού Κρύα Βρύση
16. Καλάθι
Το αποκαλούν μπαλκόνι του Ταϋγέτου. Ο λόγος για το όρος Καλάθι παρυφή του Ταϋγέτου με υψόμετρο 1.490μ
17. Αφροδίσιο
Το Αφροδίσιο είναι βουνό της Πελοποννήσου στα σύνορα μεταξύ των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας. Η υψηλότερη κορυφή του Αφροδίσιου ονομάζεται Μαύρη Βρύση και φτάνει στο υψόμετρο των 1.445 μέτρων.
18. Λύκαιο
Το Λύκαιο είναι βουνό της Αρκαδίας και βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας, η αρχαία Κρητέα και έχει υψόμετρο 1.421 μέτρα. Το όνομα Λύκαιο πιστεύεται ότι βγαίνει από τη ρίζα λυκ που σημαίνει φως. Στην κορυφή του βουνού λατρευόταν ο Δίας, γνωστός ως Λυκαίος Ζεύς. Ανασκαφές έφρεραν στο φως της ημέρας μπρούντζινο αγαλματίδιο του Διός και μάλλον κάποια λατρευτικά αντικείμενα. Το βουνό οριοθετείται από τον Αλφειό ποταμό έως τα παράλια της Κυπαρισσίας.
19. Τετράζι
Το όρος Τετράζιο ή Τετράζι ή Νόμια (αρχ.) βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Μεσσηνίας με την Ηλεία και την Αρκαδία. Υψηλότερη κορυφή είναι ο Προφήτης Ηλίας (1389 μέτρα). Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή έχει υψόμετρο 1195 μέτρα.
20. Γεράνεια
Τα Γεράνεια Όρη είναι οροσειρά που καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθίας και φτάνει μέχρι τα όρια της Δυτικής Αττικής και η υψηλότερη κορυφή σε υψόμετρο 1.369 μέτρων.
Η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!
Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking, κλπ.), αποτελεί τα τελευταία έτη μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα. Βραχυχρόνιες Μισθώσεις είναι αυτές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της «οικονομίας του διαμοιρασμού», δηλαδή μισθώσεις ακινήτων που συνάπτονται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους και όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Σε πολλά χωριά της Αρκαδίας και βέβαια και στη Βλαχέρνα υπάρχουν πολλά ακίνητα που εδώ και πολλά έτη ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Στο χωριό μας, υπάρχουν ακίνητα που διαθέτουν πολλές ανέσεις στους ενοικιαστές (παραδοσιακά σπίτια, τζάκι, κήπους, εξωτερικούς χώρους και βέβαια θέα). Στην καρδιά του Μαινάλου οι επισκέπτες-ενοικιαστές μπορούν να περάσουν όμορφα και ήσυχα στην άδεια τους, στα Σαββατοκύριακα τους. Και στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπήρχε αρκετή κίνηση!
H “BILIAS FARMS” ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ BEST-TV στην εκπομπή “ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ” !
Δείτε το αφιέρωμα (από 26:40 και μετά …)
για το παραδοσιακό παστό και την πηχτή στην BILIAS FARMS!
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ (ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ): ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΙ ΑΝΑΒΑΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 11-1-2024!
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023: Χειμερινό Ράλλυ ΒΥΤΙΝΑ
Το φετινό Χειμερινό Ράλλυ ΦΙΛΠΑ είναι μια εκδήλωση ιστορικών αυτοκινήτων που συνδυάζει αρμονικά την περιήγηση και τον συναγωνισμό σε ειδικές διαδρομές ακρίβειας. Περιλαμβάνει δυο κατηγορίες την TOURING και την REGULARITY.
Στην κατηγορία Touring έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο περιηγητικό μέρος που συνδυάζει πλοήγηση και μερικές ειδικές ακρίβειας με σχετικά χαμηλές ΜΩΤ ώστε να απολαμβάνεται η φύση και η οδήγηση στις ειδικές διαδρομές, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και διαγωνιστικό ενδιαφέρον.
Στην κατηγορία Regularity πρωταρχικό ρόλο έχει το διαγωνιστικό μέρος με αρκετές ειδικές διαδρομές και χρονομετρήσεις. Οι ειδικές ποικίλουν ώστε κάποιες να είναι τεχνικές και απαιτητικές και άλλες πιο γρήγορες, με την νυχτερινή ειδική των 30 χιλιομέτρων να αποτελεί από μόνη της πρόκληση για τους sportsmen της regularity.
Τα πληρώματα και των δύο κατηγοριών θα εκκινήσουν το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου από την προβλήτα “Π” της παραλίας του Ναυπλίου με θέα το Μπούρτζι και το Παλαμήδι. Τα πληρώματα αφού διανύσουν διαδρομές στα όρια της Αργολίδα και της Αρκαδίας θα περάσουν από το Άστρος Κυνουρίας και θα κατευθυνθούν προς το μαγευτικό δάσος, με καστανιές, της Καστάνιτσας. Προορισμός τους, για ανασυγκρότηση, οι Καρυές, το χωριό των ομορφότερων
Ελληνίδων που η παρουσία τους ως κόρες αγάλματα κόσμησαν το Ερέχθειο της Ακρόπολης των Αθηνών. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει επιλογή για γεύμα ή καφέ σε ένα από τα καταστήματα και οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκεφθούν το μνημείο των Καρυάτιδων, πιστό αντίγραφο του Ερεχθείου της Ακρόπολης στον λόφο του χωριού. Μετά την ανασυγκρότηση τα πληρώματα της κατηγορίας Touring θα κατευθυνθούν ελεύθερα στην Βυτίνα για την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας και για τη βραδινή διαμονή. Για την κατηγορία Regularity το διαγωνιστικό μέρος συνεχίζεται με κατεύθυνση προς Μεγαλόπολη μέσω Βλαχοκερασιάς. Από εκεί καταλήγουν στη γραφική Αλωνίσταινα για μικρή ανασυγκρότηση και προετοιμασία για την βραδινή ειδική διαδρομή των 30 χιλιομέτρων. Για τον λόγο αυτό η νυχτερινή ειδική θα έχει ξεχωριστή αθλοθέτηση. Τελική κατάληξη και ολοκλήρωση πρώτης ημέρας η Βυτίνα και για την κατηγορία Regularity.
Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, την τιμητική τους έχουν πανέμορφες διαδρομές που θα απολαύσουν όλοι οι αγωνιζόμενοι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα πληρώματα και των δύο κατηγοριών θα εκκινήσουν από την Βυτίνα και αφού περάσουν από Βλαχέρνα και Λεβίδι θα ανέβουν στο χιονοδρομικό του Μαινάλου. Από εκεί θα κατηφορίσουν για Αλωνίσταινα ώστε να φτάσουν στο όμορφο Λιμποβίσι για ανασυγκρότηση. Μετά την ανασυγκρότηση η κατηγορία Touring θα επιστρέψει ελεύθερα στον τερματισμό στη Βυτίνα ενώ η κατηγορία Regularity θα κάνει την τελευταία ειδική με κατεύθυνση τον τερματισμό της Βυτίνας από άλλη διαδρομή. Μετά τον τερματισμό θα ακολουθήσει γεύμα απονομής στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το Αρχοντικότης Αθηνάς»
2ο Ιστορικό Ράλλυ Τρίπολης!
Σε πλήρη λειτουργία από το Σάββατο το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου!
Σε πλήρη λειτουργία θα είναι από το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2023, το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας Μαινάλου. Σύμφωνα με ανάρτηση των υπευθύνων του κέντρου, απ’ το Σάββατο, 27 του μήνα, το χιονοδρομικό κέντρο, θα είναι σε πλήρη λειτουργία, με όλους τους αναβατήρες ανοιχτούς και με πατημένες τις πίστες (πλην ανατολικής, που θα είναι για τους snowoarderς …).
Έχει πέσει στο χιονοδρομικό, πάνω από 30 εκατοστά, φρέσκο χιόνι.
Όλοι οι δρόμοι, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο, οδηγούν στην Οστρακίνα.
πηγή: www.ertnews.gr