Back to top

Αρχείο για Θεολογικά/Εκκλησιαστικά

ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ στη ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2020 στις 10:30μμ | Κατηγορία: , Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

Βίος Αγίου Παντελεήμων:

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε. Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

ΕΟΡΤΑΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 στις 11:30μμ | Κατηγορία: , Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

 

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2020 στις 1:50πμ | Κατηγορία: , Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | CLOLONIS

Ιερά αγρυπνία είχαμε την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στην Βλαχέρνα, προς ανάμνηση της Αλώσεως της Πόλης και των προγόνων που σκοτώθηκαν και ετάφησαν στους χώρους γύρω από τη Μονή. Αρκετοί πιστοί προσήλθαν για να προσευχηθούν, άλλοι τηρώντας τα μέτρα που προβλέπει η πολιτεία για τον κορωνοϊό και άλλοι όχι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δίσκο  του μνημόσυνου επιμελήθηκαν οι πατέρες της Μονής Παναγίας Κατακεκρυμμένης του Άργους.

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2020 στις 11:37μμ | Κατηγορία: , Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | ΠπΚ

 

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2020 στις 12:26μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 (έναρξη 9:00 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στην Βλαχέρνα, η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία προς ανάμνηση της Αλώσεως της Πόλεως και των προγόνων που ετάφησαν στους χώρους γύρω από τη Μονή όπως και στην Παναγία Καταφυγιώτισσα όπου έγινε η αποκομιδή των λειψάνων που κατά καιρούς έχουν αναβρεθεί.

ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΕΒΙΔΙ

Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020 στις 11:30μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Εόρτασε το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος, στο Λεβίδι (που βρίσκετε στο δρόμο Λεβιδίου – Βλαχέρνας).

 

 

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σάββατο, 9 Μαΐου, 2020 στις 8:24πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

“Ως τῶν νοσούντων ὁ ἄμισθος ἰατρός, καὶ τῶν ἐν κινδύνοις ἀπροσμάχητος βοηθός, θλιβομένων τε θερμὸς ὑπερασπιστής, καὶ τῶν ἐν παντοίαις ἀνάγκαις ὑπέρμαχος, Ὁσιομάρτυς ἐξ ἑῴας Νικόλαε‧ πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν”.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ “ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥ” ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΜΑΗΘΑΝΑΣΗ)

Σάββατο, 2 Μαΐου, 2020 στις 9:38πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Ἀθανάσιε, ποῦ κομίζῃ; μὴ πάλιν
Καὶ νεκρὸν ἐξόριστον ἐκπέμπουσί σε;
Δευτερίῃ νέκυς Ἀθανασίου ἐξέδυ τύμβου.

ΕΟΡΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ!

Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2020 στις 9:08πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

“Η αναβλύζουσα Θειον ύδωρ αθάνατον, η προχέουσα ρείθρα ζωής αέναα· τοις προστρέχουσι πιστώς τη Ζωοδόχο σου Πηγή και ταύτα αρυoμένοι, βραβεύεις νυν τε παρθένε ρώσιν και θεραπείαν, και συμφορών απολύτρωσιν”.

Χρόνια Πολλά!