Αρχείο για Ζωικό-φυτικό βασίλειο
Χελιδόνια….αμέριμνα πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ!!
Χελιδόνια στη Βλαχέρνα….με φόντο το Νεραϊδοβούνι!!
*** Το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθός του είναι 12-22 εκ., ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκει. Τα χελιδόνια μεταναστεύουν σε σμήνη κατά δεκάδες εκατοντάδες από τον Μάρτιο στα μεσογειακά κλίματα προκειμένου να αναπαραχθούν, και στο τέλος του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα ζεστά κλίματα της Αφρικής
Τα χελιδόνια τρέφονται κυρίως με μικρά έντομα, αράχνες, νύμφες και κάμπιες. Συνήθως πιάνουν τα έντομα και τις αράχνες στον αέρα, πετώντας προς αυτά με το ράμφος τους ανοικτό
Το θηλυκό χελιδόνι γεννάει 4-6 αυγά, των οποίων η επώαση διαρκεί 12-20 μέρες, ανάλογα με το είδος. Μετά την εκκόλαψη,τις πρώτες μέρες οι γονείς ταΐζουν τα χελιδονάκια με μικρά έντομα, ενώ αργότερα τα μαθαίνουν να πετάνε και να αναζητούν μόνα τους την τροφή τους.
Γιατί τα πουλιά που κάθονται στα σύρματα της ΔΕΗ δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία; Τα πουλιά δεν ηλεκτρίζονται γιατί ακουμπάνε μόνο στο ένα καλώδιο. Για να περάσει ρεύμα από μέσα τους πρέπει να περάσουν ηλεκτρόνια. Για να περάσουν ηλεκτρόνια πρέπει να ακουμπάνε και στα δύο καλώδια.
Γιγάντια νυχτοπεταλούδα εθεάθη στη Βλαχέρνα!
Ο συμπατριώτης και φίλος του vlaxerna.gr Θανάσης Βασ. Δρακόπουλος μας έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες με την νυχτοπεταλούδα, που εθεάθη στην Βλαχέρνα! Μάλιστα ο ίδιος έψαξε και βρήκε πληροφορίες για την εν λόγω πεταλούδα, από την σελίδα του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα.
Λίγα έντομα παγκοσμίως μπορούν να χαρακτηριστούν εντυπωσιακά, και η γιγάντια νυχτοπεταλούδα-παγώνι – χρησιμοποιούμε το κοινό αγγλικό όνομά της καθώς δεν υπάρχει το αντίστοιχο ελληνικό – ανήκει σε αυτά. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, μιλάμε για μια πολύ μεγαλόσωμη νυχτοπεταλούδα, δηλαδή, ένα είδος πεταλούδας που ενεργοποιείται κυρίως τις νυχτερινές ώρες -αν και υπάρχουν εξαιρέσεις- και εξαιτίας του μεγέθους της συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι είναι νυχτερίδα. To όνομά της προφανώς σχετίζεται με τα σχέδια στα φτερά της που μοιάζουν με μάτια, παρόμοια με τα σχέδια των φτερών του αρσενικού παγωνιού.
Η γιγάντια νυχτοπεταλούδα είναι ένα μεγάλο έντομο και μάλιστα η μεγαλύτερη πεταλούδα -και νυχτοπεταλούδα- της Ευρώπης, με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει σχεδόν τα 17 εκατοστά. Τα τέσσερα φτερά της έχουν παρόμοιο χρωματικό πρότυπο, με το καφέ ανοικτό και σκούρο χρώμα να κυριαρχεί, ενώ στο κέντρο κάθε φτερού υπάρχει μια σκουρόχρωμη κηλίδα που μοιάζει με μάτι, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στους θηρευτές της ότι δεν πρόκειται για πεταλούδα αλλά για κάποιο πολύ μεγαλύτερο -και δυνητικά επικίνδυνο ζώο- αποθαρρύνοντάς τους να επιτεθούν. Το σώμα της είναι καλυμμένο με «τρίχες», απαραίτητο χαρακτηριστικό των νυχτοπεταλούδων –ως ποικιλόθερμα ζώα- που ενεργοποιούνται κατά τις ψυχρότερες νύχτες. Επίσης, χαρακτηριστικές και οι κεραίες στο κεφάλι της νυχτοπεταλούδας που είναι μεγάλες και χτενοειδείς. Οι βιότοποι που διαβιεί περιλαμβάνουν δασικές περιοχές και καλλιεργούμενες και μη περιοχές με καρποφόρα δέντρα αλλά και αγροτικές κοντά σε οικισμούς, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα 2.000 μέτρα υψόμετρο. Ο κύκλος της ζωής του ξεκινά με το θηλυκό να εναποθέτει τα αβγά του στους κορμούς και τα φύλλα δέντρων. Οι προνύμφες τρέφονται με φύλλα δασικών και καρποφόρων δέντρων, φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος (περίπου 10 εκατοστά) και έχουν πράσινο χρώμα με το σώμα τους να έχει άκανθες και μακριά τριχίδια για προστασία. Οι προνύμφες όταν απειληθούν απελευθερώνουν «αμυντικές» χημικές ενώσεις και παράλληλα δημιουργούν συγκεκριμένα ηχητικά σήματα τα οποία θεωρείται ότι επίσης έχουν αντιθηρευτική λειτουργία προειδοποιώντας τους θηρευτές ή μπλοκάροντας τα αισθητήριά τους.
Microgreens, babygreens και φύτρες. Πως τα καλλιεργώ στο σπίτι;
Γιάννης Δημ. Παναγιωτόπουλος (εγγονός παπά-Δημήτρη Τζιώλα)
Το ζωικό και το φυτικό βασίλειο της Βλαχέρνας!
Οι αλλαγές που συντελούνται εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας ασφαλώς επηρεάζουν τα ζώα και τα φυτά που «κατοικούν» σε αυτόν τον πλανήτη. Φυτικός και ζωικός πληθυσμός μεταναστεύουν ώστε να βρουν συνθήκες περισσότερο βολικές ή εξαπλώνονται σε περιοχές που άλλοτε δεν θα επισκέπτονταν ποτέ! Όσο μεγαλύτερη ποικιλία φυτών ή ζώων κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη τόσο καλύτερα δουλεύει το οικοσύστημα για όλους και φυσικά για τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει σημασία πόσα είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται, αλλά πόσο γρήγορα συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές και φαίνεται ότι ο πλανήτης φτωχαίνει με γρήγορους ρυθμούς.
Στην νέα στήλη του vlaxerna.GR θα παρουσιάζουμε το ζωικό και φυτικό βασίλειο της περιοχής μας! Καθένας μπορεί να στέλνει φωτογραφίες με φυτά, ζώα τα οποία πραγματικά υπάρχουν στην περιοχή μας και ειδικότερα τα πιο σπάνια!
Ο φίλος και συνεργάτης του vlaxerna.GR Δήμος Αθ. Κολλίντζας (οδοντίατρος, συνταξιούχος πλέον) είναι ο εμπνευστής αυτής της στήλης!
Στην πρώτη δημοσίευση, μας έστειλε φωτογραφίες από τρία είδη φιδιών (οχιά, αστρίτης, δεντρογαλιά) που έχει εντοπίσει στην περιοχή της Βλαχέρνας!