Back to top

Αρχείο για Αγροτικά

Έκτακτη ενίσχυση για μελισσοκόμους!

Τρίτη, 14 Μαρτίου, 2023 στις 7:53πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, αναφέρει πως αναμένεται σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, έκτακτη οικονομική ενίσχυση του κλάδου των μελισσοκόμων. Αφορά 6.800 δικαιούχους και συγκεκριμένα επαγγελματίες άνω των 110 κυψελών (8 € ανά κυψέλη) και ετεροεπαγγελματίες άνω των 110 κυψελών (4 € ανά κυψέλη). Λεπτομέρειες επί της διαδικασίας -όπως ο τρόπος και ο χρόνος- θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο.

Διεθνές συνέδριο τυροκομίας στην Τρίπολη 29 έως 31 Μαρτίου 2023.

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 2023 στις 11:43μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Τρίπολη, θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής τυροκομίας το τριήμερο 29 με 31 Μαρτίου 2023, όπου διοργανώνεται το Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και το Φεστιβάλ Τυριού.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί βιωματική επίσκεψη στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων καθώς και Εκδήλωση γευσιγνωσίας- γευστικά ταιριάσματα τυριών και οίνων στο «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη.

Ο Δήμος Τρίπολης θα λειτουργήσει γραφείο αγροτικής παραγωγής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Λεβιδίου.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, 2023 στις 9:01πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛHΣ
Γραφείο Αντιδημάρχου
Τηλ.: 2713600402,403

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι κάθε Τετάρτη, αρχόμενης από 15 Φεβρουαρίου 2023 και από ώρα 10:00 π.μ. μέχρι 13:00 μ.μ. ο Δήμος Τρίπολης θα λειτουργήσει γραφείο αγροτικής παραγωγής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Λεβιδίου (1ος όροφος), παρουσία γεωπόνου ή του Αντιδημάρχου κ. Μαρκόπουλου Γεωργίου, για ενημέρωση σε θέματα που αφορούν την γεωργία και κτηνοτροφία. Όποιος αγρότης ή κτηνοτρόφος θέλει να ενημερωθεί, μπορεί να προσέρχεται στο γραφείο την προαναφερόμενη μέρα και ώρα.

O Αντιδήμαρχος Τρίπολης

Μαρκόπουλος Γεώργιος

Οι λυκότοποι της Πελοποννήσου!

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, 2022 στις 10:52πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Δρ Θεόδωρου Κομηνού ανακοίνωσαν σε συνέδριο στην Ουγγαρία, την κατανομή του τσακαλιού και του λύκου στην Ελλάδα με τη χρήση της μεθόδου των φωτοπαγίδων, επίσης συνέλεξαν και έγκυρες πληροφορίες με αποδείξεις. Στον ορεινό όγκο, στο νότιο μέρος της Αχαΐας (Πίνακας 1) υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές.

Σε δημοσίευμα του συγγραφέα κ. Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου στο www.kalavrytanews.com/ αναφέρεται στις 16/10/22: «Εδώ και μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, τα τσακάλια, που καθώς φαίνεται πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, αποδεκατίζουν μικρότερα και μεγαλύτερα κοπάδια αιγοπροβάτων στα βουνά μας.

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων μας, που πέρα από τις άλλες γνωστές δυσκολίες (καιρικές συνθήκες, οικονομικές δυσχέρειες και ειδικά η εκτόξευση τελευταία των τιμών του πετρελαίου κίνησης, των ζωοτροφών κλπ), τα ζώα τους που κατασπαράζονται από τα τσακάλια καθημερινά.

Να σημειωθούν, παράλληλα, και οι αναφορές που γίνονται για εμφάνιση λύκων, που κάνουν το μεγάλο πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Ενδεικτικά παραθέτω τη μαρτυρία πολύ γνωστού μου κτηνοτρόφου: «Μέσα σε επτά μήνες έχασα 31 σφαχτά! Το κακό έχει παραγίνει! Δεν πάει άλλο! Τρώνε τα ζωντανά μας μπροστά στα μάτια μας! Σε λίγο θα τρώνε εμάς! Είμαι αποφασισμένος όσα μου μείνανε, ή όσα τελικά μου μείνουν, να τα πουλήσω! Δυο-τρία χρόνια που θέλω ακόμα να συνταξιοδοτηθώ, κάτι θα μπορέσω να κάνω να ζήσω!…».

Δυστυχώς, για το αθηνοκεντρικό κράτος μας η επαρχία κείται μακράν και η καλλιεργούμενη ζωοφιλία βολεύει… Για τους αγρότες όμως που παλεύουν εκεί έξω αυτά είναι ζωτικής σημασίας.

Πίνακας 1. Οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή των οποίων εντοπίστηκε λύκος.

Σχήμα 1. Γεωμορφολογία της Πελοποννήσου και με κίτρινο η περιοχή στην οποία υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές.

πηγή: www.ihunt.gr

Έκτακτη ενίσχυση των Κτηνοτρόφων

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, 2022 στις 3:15μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Οι κτηνοτρόφοι των κλάδων αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας καθώς επίσης και οι κτηνοτρόφοι των κλάδων πτηνοτροφίας (αυγοπαραγωγές ή/και κρεοπαραγωγές όρνιθες) και χοιροτροφίας είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, σύμφωνα με την Υ.Α. που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 5873/2022 «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Στόχος του Μέτρου η παροχή έκτακτης προσωρινής στήριξης στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του μεγεθυμένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Ο υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης πραγματοποιείται ανά δικαιούχο σύμφωνα με την κλάση των επιλέξιμων ζώων και βάσει της έδρας της εκμετάλλευσης. Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 5.480 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των ενήλικων ζώων που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%. Για τους κτηνοτρόφους των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Ακολουθεί πίνακας με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και περιοχή της χώρας:

Αιτήσεις για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, 2022 στις 9:51μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, είτε για το έτος 2021 είτε για το έτος 2022 είναι δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης για αγορές λιπασμάτων που πραγματοποιήθηκαν με παραστατικά που εκδόθηκαν από 01/10/2021 έως και 30/09/2022.

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ», στα πλαίσια της υποβοήθησης των παραγωγών, αναλαμβάνει την ηλεκτρονική καταχώρηση των αιτήσεων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

– Τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που εκδόθηκαν από 01/10/2021 έως και 30/09/2022.

– Κωδικοί

 Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται από 15/11/2022 έως τις 25/11/2022:

– Στα γραφεία του Συνεταιρισμού στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 8 – Τρίπολη ( 2ος όροφος), τηλ. 2710 230603, 2710 230604.

– Στο κατάστημα Άστρους Κυνουρίας στη διεύθυνση 1ο χλμ. Ε.Ο. Άστρους  – Λεωνιδίου, τηλ. 27550 22140.

Σημαντική επισήμανση: Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν έχουν επικαιροποιήσει την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Συνεταιρισμό μας

ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΒΕΕ: Συμμετοχή στην 29η έκθεση Agrotica 2022.

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, 2022 στις 7:25μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Η 29η Agrotica δίνει τον δυναµικό παλµό της, στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2022, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, αποτελώντας το κομβικό σηµείο συνάντησης και δικτύωσης για τον γεωργικό κλάδο και την αγροτική οικονομία. Με πλήθος επίκαιρων και στοχευμένων εκδηλώσεων και εντυπωσιακό αριθμό φιλοξενούμενων αγοραστών από το εξωτερικό (hosted buyers), η φετινή Agrotica αναμένεται να αποτυπώσει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, το σφυγμό της αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα.

Στην έκθεση συμμετέχει και η εταιρεία συμπατριωτών μας  ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΒΕΕ, (ΑΦΟΙ Β. ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑ).

*** Η Φυτοθρεπτική, μέλος του ομίλου PhytoGroup, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1989 και δραστηριοποιείται στην ελληνική και διεθνή γεωργική αγορά. Με πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο της θρέψης και 3 ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα εφοδιασμού εξειδικευμένων προϊόντων υψηλής ποιότητας, που ενσωματώνουν νεωτερισμούς και καινοτομίες. Η εμπειρία και η γνώση του ανθρώπινου δυναμικού της, σε συνδυασμό με τα καινοτόμα προϊόντα που διαθέτει και τις στενές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει με τους πελάτες της, έχουν κατατάξει τη Φυτοθρεπτική ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου.

Δίωξη αγριόχοιρων και υβριδίων από ειδικά συνεργεία.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2022 στις 11:30μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- η ελεγχόμενη δίωξη των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών, καθώς και μη δεσποζόμενων χοίρων, σε όλη την επικράτεια, από ειδικά συνεργεία, που θα συσταθούν άμεσα με αποφάσεις των Επιθεωρητών Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους στη γεωργία, στη δημόσια ασφάλεια και στη βιοποικιλότητα.

Μεταξύ των λόγων που επέβαλλαν την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρονται:

  • Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδος καταγράφεται υπερπληθυσμός του είδους Sus scrofa (αγριόχοιρου) και κυρίως υβριδίων αυτού που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες με αντίστοιχα αποτελέσματα στην αγροτική οικονομία.
  • Το γεγονός ότι, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως είναι η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνονται και συνεχής αναφορά σε ζημιές που προκαλούνται από αυτούς και τα υβρίδιά τους.

Διαβάστε ΕΔΩ την απόφαση.

Από την Παγκόσμια Τράπεζα στα έλαια από ντόπια βότανα.

Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2022 στις 11:23μμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.

Την είσοδό της στις διεθνείς αγορές µέσω εξαγωγών, πραγµατοποιεί αυτή την περίοδο η εταιρεία Alexpant, η οποία διατηρεί καθετοποιηµένη καλλιέργεια, απόσταξη και τυποποίηση βρώσιµων και καλλυντικών ελαίων από βιολογικά βότανα, όπως ρίγανη και λεβάντα.

Η εταιρεία προχώρησε στη δηµιουργία της µονάδας παραγωγής που βρίσκεται στη Βιοµηχανική Περιοχή της Τρίπολης, ενώ έλαβε άδεια λειτουργίας τον περασµένο ∆εκέµβριο και ήδη οι πρώτες ποσότητες προϊόντων διατίθενται στην αγορά, είτε σε ελληνικά καταστήµατα βιολογικών και delicatessen προϊόντων, είτε σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης στο εξωτερικό, τα οποία αναλαµβάνουν να διοχετεύσουν στην αγορά κατά τόπους συνεργάτες της εταιρείας προς το παρόν στη Γαλλία και στη Γερµανία. Στόχος είναι µετά την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου απόσταξης να γίνουν επαφές για επέκταση σε Καναδά και Νότια Κορέα.

Η Alexpant έχει ιδιόκτητα 180 στρέµµατα καλλιέργειας ρίγανης, λεβάντας και δεντρολίβανου στην περιοχή της Κανδήλας, στο Λεβίδι Αρκαδίας, περίπου 30 χιλιόµετρα από την Τρίπολη (σ.σ.: στο κάμπο της Βλαχέρνας). Από το 2023 πρόκειται να ξεκινήσει πρόγραμμα συµβολαιακής γεωργίας µε παραγωγούς της Αρκαδίας. «Η συµβολαιακή θα υλοποιηθεί µε ανθρώπους στην περιοχή µας, έχουν δει τις φυτείες µας, γνωρίζουν το ρίσκο και τα αποτελέσµατα της συγκεκριµένης καλλιέργειας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν µαζί µας», λέει ο ιδρυτής της επιχείρησης, Αλέξιος Παντελιάς.

«Την τρέχουσα περίοδο εισερχόµαστε στις αγορές αποκλειστικά µε βιολογικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουµε τις απαιτούµενες πιστοποιήσεις που κάνουν τη διαφορά. ∆ιατηρούµε πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος και για την καλλιέργεια και για το εργοστάσιό µας, καθώς και πιστοποίηση FSSC 22000 για βρώσιµα προϊόντα, µε ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές», λέει ο κ. Παντελιάς.

Ο ίδιος έχοντας θητεύσει ως στέλεχος της Παγκόσµιας Τράπεζας σε διάφορες χώρες του κόσµου, αποφάσισε το 2019 να αφοσιωθεί αποκλειστικά στον πρωτογενή τοµέα, επενδύοντας στην κατασκευή της συγκεκριµένης εγκατάστασης και στην ίδρυση της Alexpant. Επιθυµία του, όπως λέει, είναι να οδηγήσει την ελληνική γεωργία στο κατώφλι µεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπου θα διαθέτει τα προϊόντα του.

Η εταιρεία επί του παρόντος παράγει αποκλειστικά έλαια βοτάνων, ενώ έως το τέλος του 2022 θα προχωρήσει και στην παραγωγή ελαίων από ευκάλυπτο. Βασικό της προϊόν είναι το βιολογικό ριγανέλαιο. «Η χρήση του είναι πολλαπλή, σε παραφαρµακευτικά προϊόντα, ως ενισχυτικό γεύσης στα τρόφιµα, ως φυσικό αντιβιοτικό σε ζωοτροφές για εκτροφή κοτόπουλων ή ζώων», εξηγεί ο ίδιος.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής που ακολουθεί είναι η χρήση βιώσιµων πρακτικών στην παραγωγή. Για παράδειγµα το νερό ψύξης για την απόσταξη των βοτάνων, επαναχρησιµοποιείται, µε αποτέλεσμα την σηµαντική εξοικονόµηση ποσοτήτων νερού καθηµερινά. «Μετά τη συγκοµιδή της ρίγανης ή των άλλων φυτών, επιστρέφουµε το υπόλειµµα στα χωράφια σε µορφή κοµπόστ ως βελτιωτικό για το έδαφος». Eπί της ουσίας το έλαιο ρίγανης µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και σε µία σαλάτα ή ως συστατικό για τη βιοµηχανία τροφίµων αλλά και ως καλλυντικό. Η µεταποίηση και η απόσταξή του γίνεται σε περίπου τέσσερις ώρες µετά τη συγκοµιδή, µε τη χρήση ξηρού ατµού στα καζάνια της µονάδας και σε θερµοκρασία 98 βαθµών.

Πηγή: www.agronews.gr

Διακήρυξη δημοπρασίας εκμίσθωσης περισσευμάτων βοσκής στη ΔΕ Λεβιδίου.

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022 στις 9:12πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης προκηρύσσει ότι εκτίθεται σε πλειοδοτική δημόσια δημοπρασία (Τετάρτη 6-7-2022) η εκμίσθωση του περισσεύματος βοσκής της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου για το έτος 2022.