Back to top
Σάββατο, 10 Απρίλιος, 2021 στις 8:22μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | ΠπΚ
Οι άνθρωποι του πνεύματος που στις μέρες μας λιγοστεύουν δεν αφήνουν μια παρακαταθήκη. Αποτελούν οι ίδιοι παρακαταθήκη!
Το παρόν γράφεται με αφορμή την συμπλήρωση σαράντα ημερών από την εκδημία του αείμνηστου Δημήτρη Λολώνη που έφυγε από κοντά μας, πλήρης ημερών, την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.
 
 
Ένας άνθρωπος που τον χαρακτήριζαν η πηγαία και έμφυτη ευγένεια και ο λεπτός τρόπος συμπεριφοράς. Ένας άνθρωπος αρχοντικός και παράλληλα ταπεινός. Ο Δημήτρης Λολώνης γεννήθηκε και πρωτοαντίκρισε το φως του ήλιου στην Βλαχέρνα το έτος 1929. Γονείς του, ήταν ο Πάνος και Μαριγώ Λολώνη. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, που αριθμούσε έξι παιδιά και έχοντας από μικρός κλίση στα γράμματα εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης από την οποία αποφοίτησε ως δάσκαλος στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο αντικείμενό του, επί δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ήταν και άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.
Ανάμεσα σε άλλα είχε πετύχει σε διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας για την χορήγηση υποτροφιών της UNESCO σε θέματα λαϊκής επιμόρφωσης, υπηρέτησε επί δεκαπέντε χρόνια ως επιθεωρητής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, απεστάλη στην Αίγυπτο για να μελετήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως επίσης σε Νότιο Αφρική και Ζιμπάμπουε προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των εκεί ομογενών μαθητών.
Συμμετείχε σε επιτροπές κρίσεως διδακτικών βιβλίων. Για την συλλογή και καταγραφή ιστορικού και λαογραφικού υλικού από τη περιφέρεια των Καλαβρύτων και το χωριό του Βλαχέρνα τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, για το δεύτερο μάλιστα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο!
Πρωτοστάτησε στην εισαγωγή της έννοιας “έργο” (project) στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Έλαβε από τον Ερυθρό Σταυρό αργυρό μετάλλιο “μετ΄ ευφήμου μνείας” για την προσφορά του και την συμβολή του στην εθελοντική αιμοδοσία.
Επί δεκαπέντε έτη υπήρξε μέλος του Συνδέσμου Μαντινέων Αττικής έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπηρέτησε επίσης τον Σύλλογο των Απανταχού Βλαχερναίων για πολλά συναπτά έτη, είτε από την θέση του προέδρου, είτε ως απλό μέλος και όντας ο βασικός μοχλός της σύνταξης και έκδοσης της εφημερίδας “Τα Νέα των Βλαχερναίων” αλλά και άλλων δραστηριοτήτων όπως ο χαρακτηρισμός της Ιεράς Μονής Ελεούσας ως διατηρητέου ιστορικού μνημείου, η κατασκευή του μνημείου του καπετάν Αλέξη, η τσιμεντόστρωση κοινοτικών δρόμων και το χτίσιμο της μεσαίας βρύσης στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η παλιά.
Ο Δημήτρης Λολώνης υπήρξε άνθρωπος της έμπρακτης εφαρμογής της γνώσης έτσι ώστε αυτή να μην μείνει στην θεωρία ως ιδέα και μόνο θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί βασικό στοιχείο για την διάδοσή της και μεταλαμπάδευσή της, υποστηρικτής της αντίληψης ότι την γνώση που έλαβε και κατέχει κάποιος δεν την κρατάει στα δικά του “ταμεία” αλλά φροντίζει να την σκορπίσει και να την διαδώσει όσο μπορεί, διαφορετικά μένει άκαρπη.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το γηράσκω αεί διδασκόμενος ήταν φυσικά το δόγμα του, σχετικά με την γνώση την οποία λάμβανε από όπου μπορούσε έως ότου τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του.
Δάσκαλος με το παράδειγμα του εφ’ όρου ζωής, όταν κάποτε έτυχε να είναι παρών σε ένα διαπληκτισμό μεταξύ δύο νέων τράβηξε με τρόπο αυτόν που θεωρούσε ότι είχε δίκιο, εκπαιδευτικός και αυτός και αφού τον ηρέμησε με το μειλίχιο ύφος που τον διέκρινε, του τόνισε την αξία του διαλόγου και όταν δεν είναι εφικτός την αξία της σιωπής…
Ειλικρίνεια και τιμιότητα είναι άλλα δύο χαρακτηριστικά του, που τον ξεχώριζαν ως μέλος της κοινωνίας. Αρετές που δεν χρειάζονταν πολύς χρόνος για να διαπιστώσει κανείς. Αρκούσε ένας σύντομος χαιρετισμός και μια μικρή συζήτηση. Και αυτά γιατί ήταν πραγματικός Δάσκαλος. Διακρινόταν για την φιλομάθεια του, την οξύνοια, τον δυναμισμό. Διακρινόταν όμως ταυτόχρονα και για το μεγαλείο της ψυχής του, την ευαισθησία την καλοσύνη και την ανθρωπιά του συναισθήματα που έδειχνε πάντα διακριτικά όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά σε όλους ανεξαιρέτως και ιδιαίτερα στους συντοπίτες του κατοίκους της Βλαχέρνας, τόπο καταγωγής του που αγάπησε πραγματικά. Πολλές φορές τόνιζε σε συνομιλητές του την αξία του να τιμάς και να σέβεσαι τον τόπο σου, τις ρίζες σου, πράγμα που έκανε ο ίδιος όχι με λόγια αλλά στην πράξη κάνοντας αισθητή με την παρουσία του την αγάπη που ένοιωθε για το χωριό του.
Σε αυτό το χωριό, την “κόχη τούτη την μικρή” επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία διότι “είναι γλυκύς ο θάνατος όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα” όπως λέει ο ποιητής.
Τέλος ένα άλλο που τον διέκρινε ήταν η βαθιά και ειλικρινής πίστη, χωρίς ακρότητες, την οποία βίωνε αθόρυβα όχι μόνο μέσα από την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας αλλά και μέσα από τον σεβασμό και την βοήθεια στον συνάνθρωπό του. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Οι άνθρωποι του πνεύματος που στις μέρες μας λιγοστεύουν δεν αφήνουν μια παρακαταθήκη. Αποτελούν οι ίδιοι παρακαταθήκη!
 
*** Παναγιώτης Π. Κατσούλης
Παρασκευή, 9 Απρίλιος, 2021 στις 11:21μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | CLOLONIS
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40ημερου ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας

πατέρα, παππού, αδελφού & θείου

Δημητρίου Π. Λολώνη

θα τελεστεί μνημόσυνο,

την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 & ώρα 9:00 π.μ.

στην Ιερά Μητρόπολη Αγίου Αθανασίου στη Βλαχέρνα,

για την ανάπαυση της ψυχής του αειμνήστου.

Το μνημόσυνο, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας λόγω covid-19.

Πέμπτη, 8 Απρίλιος, 2021 στις 10:05μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος για φέτος: από 15-4-2021 έως 31-10-2021.

Από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε Πυροσβεστική Διάταξη του Διοικητή της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, η οποία ρυθμίζει τα χρονικά όρια απαγόρευσης χρήσης πυρός στην ύπαιθρο. Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το χρονικά όρια ορίζονται από 15-04-2021 έως 31-10-2021.


Δευτέρα, 5 Απρίλιος, 2021 στις 10:09μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-services ΔΕΥΑ Τρίπολης

Η ΔΕΥΑ Τρίπολης, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ξεκινά την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Οι Νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες e-services θα συνεισφέρουν στη διευκόλυνση των συναλλαγών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά και στην ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους. Επίσης θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ, αφού αυτοματοποιούνται τομείς πληροφόρησης και συναλλαγών με την Υπηρεσία.

Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΤ στοχεύουν και στη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας COVID-19, ώστε να μπορούν να διενεργούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας.

Συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αφορούν σε:

  1. Υπηρεσία i-bill

Η υπηρεσία i-bill επιτρέπει την online εξόφληση των λογαριασμών με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, μέσα από τη σελίδα της ΔΕΥΑΤ: deyatrip.gr/e-services

  1. Υπηρεσία e-services

Η υπηρεσία e-services παρέχει τη δυνατότητα για:

  • αποστολή λογαριασμών με e-mail ή και με sms
  • ηλεκτρονική πρόσβαση σε λογαριασμούς
  • ιστορικό κατανάλωσης
  • ενημέρωση δόσεων για διακανονισμούς
  • online εξόφληση λογαριασμών με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας

Κάνε εγγραφή στα e-services μέσα από τη σελίδα της ΔΕΥΑΤ deyatrip.gr/e-services.

Σάββατο, 3 Απρίλιος, 2021 στις 6:44μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Άγνωστοι/ος, έριξαν μεγάλες πέτρες και έσπασαν τα κεραμίδια της σκεπής των αποδυτηρίων του γηπέδου 5×5 στη Βλαχέρνα. Η μανία για καταστροφή φαίνεται από το μέγεθος των πετρών, που μερικές έχουν μείνει επάνω στη σκεπή! Από το γεγονός αυτό, φαίνεται να μην είναι μικρά παιδιά, αλλά μεγάλοι άνθρωποι που τους αρέσει, από ότι φαίνεται, η καταστροφή!

Ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς (τοπική κοινότητα, Α.Ε.Β.) να μην μείνουν μόνο στην διαπίστωση του γεγονότος, αλλά να κινηθούν αρμοδίως προς τις αρχές που πρέπει, ώστε οι υπαίτιοι/ος, να ανακαλυφθούν! Να σημειώσουμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά  που συμβαίνει τέτοιου είδους βανδαλισμός στο συγκεκριμένο ακίνητο.