Αρχείο Μάρτιος, 2026
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στη Βλαχέρνα
foto: TAM
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιορτάζουμε και τιμούμε το σύμβολο του σταυρού. Όπως είναι γνωστό, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε πάνω στο σταυρό έως ότου να αναστηθεί τρεις ημέρες αργότερα. Από τότε, ο σταυρός αποτελεί σύμβολο του Χριστιανισμού με ιδιαίτερη σημασία. Συνηθίζεται όλοι οι παρευρισκόμενοι να λαμβάνουν από την εκκλησία λουλούδια (τα λεγόμενα και ως σταυρολούλουδα) τα οποία όταν επιστρέψουν σπίτι τους συνήθως τα τοποθετούν στο εικονοστάσι τους δίπλα από το καντήλι.
Ινστιτούτο Πελασγός, “ΙΝ.ΠΕ”.: Η δράση “ΔΩΡΙΣΕ Φάρμακα που ΔΕΝ χρειάζεσαι” έπιασε τόπο!
Το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Οικονομικής διαχείρισης “Πελασγός” (ΙΝ.ΠΕ.) οργάνωσε την δράση “ΔΩΡΙΣΕ Φάρμακα που ΔΕΝ χρειάζεσαι” με προορισμό τους Λειψούς και τα γύρω μικρά νησιά. Η δράση ξεκίνησε τις ημέρες των Χριστουγέννων με διάρκεια πάνω από πενήντα μέρες και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Απλοί πολίτες, επαγγελματίες, φαρμακεία, έδωσαν ότι είχαν και έτσι μαζεύτηκαν εκατοντάδες συσκευασίες φαρμάκων και προϊόντων υγείας και αναλωσίμων!
Απεστάλησαν στους Λειψούς στο Περιφερειακό Ιατρείο και το Ινστιτούτο έλαβε με χαρά και επιστολή ευχαριστιών από τον δήμο Λειψών και από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών!
Οι δράσεις του “ΙΝ.ΠΕ.” θα συνεχιστούν, βοηθώντας όπου είναι αναγκαίο, το κοινωνικό σύνολο. Στόχος η έμπρακτη υποστήριξη και ενίσχυση των ατόμων που βρίσκονται απομακρυσμένοι ή που είναι αδύναμοι, αλλά και βοήθεια στις δομές που είναι φτιαγμένες για να τους εξυπηρετούν.
Το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Οικονομικής διαχείρισης “Πελασγός” (ΙΝ.ΠΕ.) ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους που βοήθησαν με την συμμετοχή τους, στην μεγάλη επιτυχία αυτής της δράσης!
Ιδιαιτέρως ευχαριστεί τα φαρμακεία που συμμετείχαν ενεργά, στην συγκέντρωση φαρμάκων και λοιπών υλικών:
Βλαχέρνα:
Φαρμακείο ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Λεβίδι:
Φαρμακείο ΓΚΙΝΤΩΝΗ
Τρίπολη:
Φαρμακείο Κ.Β. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φαρμακείο ΦΡΑΓΚΟΥ – ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα:
Φαρμακείο ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ Κ. ΤΣΑΡΟΥΧΑ (Παγκράτι)
Φαρμακείο ΓΡΗΓ. ΚΟΚΟΡΟΣΚΟΣ (Αγ. Δημήτριος)
Φαρμακείο ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ (Ταύρος)
Φαρμακείο ΒΡΕΤΤΑ (Ηλιούπολη)
***
Οι δράσεις του “ΙΝ.ΠΕ.” θα συνεχιστούν και σύντομα θα ανακοινωθεί και η δημιουργία ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ, καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών.
ΠΕΝΘΗ
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών, ο Γεώργιος Σβαρνιάς (σύζυγος Σοφίας Ιωαν, Μεγρέμη).
Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.
ΠΕΝΘΗ
Τον πολυαγαπημένο & σεβαστό μας σύζυγο, πατέρα,
παππού, αδελφό & θείο
ΘΕΟΔΩΡΟ ΝΙΚ. ΜΕΓΡΕΜΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΕΤΩΝ 72
Κηδεύουμε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 & ώρα 12 ην μεσ. εκ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως. Η Σορός θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 11:30 π.μ. Παρακαλούμε τους συγγενείς & φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά του.
Η ΣΥΖΥΓΟΣ
Πετρούλα
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Νικόλαος & Ευσταθία Μεγρέμη
Φωτεινή & Ιωάννης Πολύδερας
Κωνσταντίνος Μεγρέμης
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
Θεόδωρος & Ιωάννης Νικ. Μεγρέμης
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:
Αντί στεφάνων τυχόν χρήματα να κατατεθούν υπέρ του
Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Τριπόλεως
ΠΕΝΘΗ
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 72 ετών, ο Θεόδωρος Νικ. Μεγρέμης (Παπα-Νίκου).
Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ
Στο σημερινό συμβούλιο της κοινότητας Βλαχέρνας (Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026), καλωσόρισα τον νέο κοινοτικό σύμβουλο Αναστάσιο Τριαντ. Τσαρουχά και ευχήθηκα καλή συνεργασία.
Επίσης αναφέρθηκα στον απερχόμενο κοινοτικό σύμβουλο Βασίλη Μεγρέμη που παραιτήθηκε γράφοντας και λέγοντας πως η αιτία είμαι εγώ. Απαντώ λοιπόν πως από την μεθεπόμενη των κοινοτικών εκλογών του 2023, ο Βασίλης Μεγρέμης, μη σεβόμενος την λαϊκή ετυμηγορία του χωριού, του «έφταιγε» πάντα ο πρόεδρος και μάλιστα αρκετές φορές ενεργούσε από μόνος του, χωρίς συνεννόηση. Ενώ συζητούσαμε τα θέματα της κοινότητας στα κοινοτικά συμβούλια, μόνος του έκανε πράγματα (που δεν είχαν συζητηθεί) αγνοώντας θεσμικά τον πρόεδρο του χωριού και γενικότερα τον θεσμό του συμβουλίου.
Όπως είπα παραπάνω, οι συμπατριώτες μας, εξέλεξαν στις εκλογές τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπήσουν και όλοι μας πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις θεσμικές υποχρεώσεις μας, χωρίς να αγνοούμε την ετυμηγορία τους. Προσωπικά θα συνεχίσω, όπως κάνω από το 2010 έως σήμερα (4 έτη ως σύμβουλος και 12 έτη ως Πρόεδρος), να συνεργάζομαι με όλους, σεβόμενος πάντα τους θεσμούς και έχοντας στόχο την συνεχή καλυτέρευση των υποδομών του χωριού μας και την επίλυση των τυχόν προβλημάτων των συμπατριωτών μας.
Δημήτριος (Τζίμης) Κολλίντζας, πρόεδρος Δ.Κ. Βλαχέρνας
ΓΕΝΝΗΣΗ
Η Αθανασία Δημ. Μεγρέμη (εγγονή γερο-Κλαρίτη) και ο Κώστας Μαρούγκας, απέκτησαν κοριτσάκι (ΑΜΕΡΙΚΗ).
Να σας ζήσει!
82 χρόνια από τότε που οι Ναζί κρέμασαν Πατριώτες από τα μπαλκόνια της «Ταξιαρχών» στην Τρίπολη Αρκαδίας!
Ο Δήμος Τρίπολης με την Ελληνική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου, σήμερα Κυριακή 8 Μαρτίου 2026, οργάνωσαν την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους απαγχονισθέντες.
Πραγματοποιήθηκε τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο και ομιλία από την Φιλόλογο Φάνη Ζαχαριάδη-Βράτιμου. Κατόπιν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στο μνημείο των απαγχονισθέντων, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μεταξύ των δέκα απαγχονισθέντων ήταν και ο Βλαχερναίος Γιάννης Β. Πανούσης. Αντιπροσωπεία από την Βλαχέρνα, με επικεφαλής την αδερφή του, Πόπη Σπ.Παπαχρόνη, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο.
Πηγή foto: www.kalimera-arkadia.gr
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ
Σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται η τοποθέτηση οπτικών ινών από τον ΟΤΕ, στη Βλαχέρνα. Οι οπτικές ίνες θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στο Ίντερνετ και στην επικοινωνία, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Τοποθετούνται στύλοι (κολώνες), ενώ μετακινούνται κάποιες που είναι σε ιδιωτικά οικόπεδα προς τους δρόμους. Οι οπτικές ίνες θα περάσουν και υπογείως μεταξύ των στύλων και κατόπιν τοποθετούνται κουτιά στους στύλους και από εκεί θα τροφοδοτήσουν εναερίως με οπτική ίνα τα σπίτια.
ΠΕΝΘΗ
Την πολυαγαπημένη & σεβαστή μας μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά, αδελφή & θεία
ΕΛΕΝΗ ΠΑΝ. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ
Το Γένος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΑ
ΕΤΩΝ 93
Κηδεύουμε το Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 & ώρα 12 ην μεσ. εκ του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Βλαχέρνας Αρκαδίας. Η Σορός θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 11:30 π.μ. Παρακαλούμε τους συγγενείς & φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά της.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αθανάσιος & Γαρυφαλλιά
Παναγιώτα & Κυριάκος
Παναγιώτα
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:
Αντί στεφάνων τυχόν χρήματα να κατατεθούν υπέρ του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Βλαχέρνας.





































