Back to top

Αρχείο για Ιστορικά Οχήματα

Ιστορικά οχήματα έκαναν εμφάνιση στη Βλαχέρνα!

Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, 2023 στις 8:14πμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | Ν.Δ.Κ.

Ιστορικά αυτοκίνητα πέρασαν χθες βράδυ από την Βλαχέρνα! Τα οχήματα ήταν Frazer Nash. Η Frazer Nash είναι μια βρετανική κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων, η οποία ιδρύθηκε αρχικά στο Kingston upon Thames, Surrey, το 1922. Ιδρύθηκε από τον Archibald Frazer-Nash,  Τα μοντέλα που βλέπουμε πρέπει να είναι της δεκαετίας του 1930!

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, 2022 στις 3:51μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Μετά από το τέλος των φετινών διακοπών μας, σας παρουσιάζουμε ένα ακόμη ιστορικό όχημα του χωριού μας. Πρόκειται για το όχημα του συμπατριώτη μας, Νικολάου Ιωαν. Μεγρέμη.

Είναι μάρκας RENAULT, από την Γαλλία. Το έτος κυκλοφορίας του είναι το 1978 και είναι μοντέλο RENAULT 4L. Κυκλοφορούσε μέχρι και τον Οκτώβριο του 2000. Κάποιο πρόβλημα στα φρένα το κάνει να παραμένει σταθμευμένο.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ!!

Σάββατο, 16 Ιουλίου, 2022 στις 4:32μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Το όχημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, είναι το ιστορικό ταξί-αγοραίο του αειμνήστου Σπύρου Παπαχρόνη.

Μας είχε αποκαλύψει ότι το αγόρασε καινούργιο, 127.000 δραχμές, το 1969 από την αντιπροσωπεία του Μήτσια στη Τρίπολη. Ήταν μάρκας DATSUN, με μηχανή 2.000 κυβικών, βενζινοκίνητο σε χρώμα ασημί με λίγο θαλασσί! Ο ίδιος με αυτό το ταξί, έκανε 900.000 χιλιόμετρα. 

Η φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε είναι από το 1976, τραβηγμένη στη Νεμέα. Οι τιμές της εποχής εκείνης, για μια διαδρομή από Βλαχέρνα στην Αθήνα ήταν 800 δραχμές περίπου και από Βλαχέρνα στη Τρίπολη 100 δραχμές.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ !!

Σάββατο, 18 Ιουνίου, 2022 στις 11:30μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Το όχημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα στην νέα στήλη του vlaxerna.gr, είναι το ιστορικό τρακτέρ του  αειμνήστου Παναγιώτη Φωτ. Παπαχρόνη (γερο-Ντάλας).

Μας είχε αποκαλύψει ότι το αγόρασε καινούργιο, στην τιμή των 130.000 δραχμών, το έτος 1971 από την αντιπροσωπεία του Μπίνη στη Τρίπολη. Ήταν μάρκας ΦΕΡΓΚΙΣΟΝ Αγγλίας, με μηχανή ΠΕΡΚΙΝΣ 65 ίππων.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ !!

Σάββατο, 4 Ιουνίου, 2022 στις 10:47μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Το όχημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα στην νέα στήλη του vlaxerna.gr, είναι το ιστορικό τρακτέρ του  Αθανασίου Θεοδ. Τσαρουχά.

Ο μπάρμπα-Θανάσης, μας είπε τα εξής: Είναι μάρκας STAYER, από την Αυστρία, 65 ίππων. Αγοράστηκε την 5 Νοεμβρίου 1972, αντί του ποσού των 125.000 με 130.000 δραχμών περίπου. Το τρακτέρ κυκλοφορεί ακόμη στο χωριό και μηχανικά είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ενδεικτικό και το σχόλιο του μπαρμπα-Θανάση πως «αν πλαγιάσει τα ηνιά ακόμη και σήμερα, θα ξηλώσει όλη τη πίσσα από το κεντρικό δρόμο». Αξίζει να σημειωθεί πως σ’ αυτό το τρακτέρ έμαθαν να οδηγούν και τα παιδιά του από μικρή ηλικία.

Ευχαριστούμε τον «μπαρμπα-Θανάση»!

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ !!

Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022 στις 5:50μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Το όχημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα στην νέα στήλη του vlaxerna.gr, είναι το ιστορικό τρακτέρ του Θοδωρή Γ. Ντόκου.

O μπάρμπα-Θοδωρής μας είπε τα εξής: Κυκλοφόρησε το 1960, είναι μάρκας ΖΕΤΟR, 55 ίππων, χρώματος μπλέ. Το τρακτέρ αγοράστηκε από τον Θεόδωρο Ντόκο το 1965 έναντι 128.000 δραχμών, μαζί με τα ινιά του, από την αντιπροσωπεία του Μήτσια στη Τρίπολη. Από ότι μας είπε ο ίδιος ο μπάρμπα Θοδωρής το τρακτέρ έχει γυρίσει και πολλά πανηγύρια στη περιοχή μας, αφού όταν το αγόρασε δεν υπήρχαν πολλά μεταφορικά μέσα στο χωριό και έτσι έκανε και μεταφορές στα διπλανά χωριά πολλών νέων, προκειμένου να διασκεδάσουν στα πανηγύρια. Επιπλέον έχει κόψει και πολλά ξύλα αφού αργότερα είχε και ξυλοκορδέλα.

Ευχαριστούμε τον μπάρμπα-Θοδωρή!

ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ !!

Σάββατο, 14 Μαΐου, 2022 στις 9:14πμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Το όχημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα στην νέα στήλη του vlaxerna.gr, είναι το ιστορικό τρακτέρ του Μιχάλη Κουτσούγερα.

Ο μπάρμπα-Μιχάλης μας είπε τα εξής: Το αγόρασε 119.000 δραχμές το 1962, από την αντιπροσωπεία του Μήτσια στη Τρίπολη. Είναι μάρκας ΖΕΤΟR, 55 ίππων, μπλέ χρώματος. Από ότι μας είπε ο ίδιος το τρακτέρ αυτό, ήταν το πρώτο του, όπου το 1967, το έκανε ανταλλαγή και πήρε πάλι από την αντιπροσωπεία του Μήτσια στη Τρίπολη άλλο, μάρκας και πάλι ZETOR και χρώματος κόκκινου αυτή τη φορά. Αυτό είναι και το τρακτέρ της φωτογραφίας, όπου πουλήθηκε στην Βυτίνα (πιθανόν να κυκλοφορεί ακόμη). Μια χαρακτηριστική στιγμή (1968-1970) που έχει μείνει στον Μιχάλη Κουτσούγερα, με το τρακτέρ του, είναι όταν από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου επέστρεφε στο χωριό, έχοντας 22 άτομα επάνω στο τρακτέρ και στη φρέζα που είχε, τον σταμάτησε η Αστυνομία στη διασταύρωση της Χωτούσας, όπου και του έδωσε κλήση!

Ευχαριστούμε τον μπάρμπα-Μιχάλη…

Ιστορικά Οχήματα του χωριού μας!

Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022 στις 6:26μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy

Ξεφυλλίζοντας την τοπική εφημερίδα της Βλαχέρνας “ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΖΕΝΙΚΟΥ”, ανατρέξαμε στην στήλη με τα παλαιά-ιστορικά οχήματα του χωριού μας (ΤΡΑΚΤΕΡ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΦΟΡΤΗΓΑ, Ι.Χ.). Σε πολλά φύλλα της εφημερίδας είχαν γίνει αφιερώματα σε τέτοιου είδους οχήματα. Το vlaxerna.gr θα αναδημοσιεύσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως Σαββατοκύριακα) τα κείμενα εκείνα που ανέφεραν λεπτομέρειες για τα ιστορικά οχήματα του χωριού μας.  Επίσης θα υπάρξουν αφιερώματα και σε τυχόν άλλα ιστορικά οχήματα, για τα οποία δεν είχε γίνει δημοσίευση μέχρι ωσότου κυκλοφορούσε η τοπική εφημερίδα!

Τα ιστορικά αυτοκίνητα είναι κομμάτι της εθνικής μνήμης, του ενεργού πολιτισμού μας αλλά και βασικός παράγοντας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

***

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ”

Με βάση τον νόμο 4850/5-11-2021 (θα ισχύσει από την 5-5-2023) προκειμένου να χαρακτηριστεί «ιστορικού ενδιαφέροντος» ένα όχημα, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 30 έτη από την ημερομηνία κατασκευής του.
Το αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει ο χαρακτηρισμός του οχήματος ως ιστορικού, χορηγείται από συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι έχουν κριθεί αρμόδιοι από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Οι εν λόγω φορείς είναι οι: Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλετών, Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων (FIVA). Στη χώρα μας αντιπρόσωπος της FIA είναι η ΕΛΠΑ, και της FIVA η Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ.

Για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο το Πιστοποιητικό Αναγνώρισης, πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και να διατηρεί τα αρχικά του χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει υποστεί ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστικών του στοιχείων.

Όπως συμβαίνει και μέχρι τώρα στα ιστορικά οχήματα, αυτά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα, και φυσικά οι οδηγοί τους να τηρούν τον ΚΟΚ. Επίσης θα περνούν ΚΤΕΟ, ενώ η ιστορικότητα θα εξετάζεται κάθε πέντε χρόνια.

Από τη στιγμή που τα ιστορικά αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με κρατικές πινακίδες, θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, τα οποία είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά των μεταγενέστερων οχημάτων αντίστοιχου κυβισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ιστορικών αυτοκινήτων, υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Μέχρι 999 κυβικά ετήσια τέλη 50 ευρώ, από 1.000-1.999 κυβικά ετήσια τέλη 100 ευρώ και από 2.000 κυβικά και άνω ετήσια τέλη 200 ευρώ.

Στην περίπτωση των ιστορικών μοτοσικλετών, υπάρχουν δύο κατηγορίες: μέχρι 250 κυβικά ετήσια τέλη 25 ευρώ και από 250 κυβικά και άνω ετήσια τέλη 50 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα άνω των 45 ετών, τα λεωφορεία καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών, δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.