Back to top
Κυριακή, 10 Απριλίου, 2022 στις 6:26μμ | Κατηγορία: Ιστορικά Οχήματα | argy
Ιστορικά Οχήματα του χωριού μας!

Ξεφυλλίζοντας την τοπική εφημερίδα της Βλαχέρνας “ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΕΖΕΝΙΚΟΥ”, ανατρέξαμε στην στήλη με τα παλαιά-ιστορικά οχήματα του χωριού μας (ΤΡΑΚΤΕΡ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΦΟΡΤΗΓΑ, Ι.Χ.). Σε πολλά φύλλα της εφημερίδας είχαν γίνει αφιερώματα σε τέτοιου είδους οχήματα. Το vlaxerna.gr θα αναδημοσιεύσει σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως Σαββατοκύριακα) τα κείμενα εκείνα που ανέφεραν λεπτομέρειες για τα ιστορικά οχήματα του χωριού μας.  Επίσης θα υπάρξουν αφιερώματα και σε τυχόν άλλα ιστορικά οχήματα, για τα οποία δεν είχε γίνει δημοσίευση μέχρι ωσότου κυκλοφορούσε η τοπική εφημερίδα!

Τα ιστορικά αυτοκίνητα είναι κομμάτι της εθνικής μνήμης, του ενεργού πολιτισμού μας αλλά και βασικός παράγοντας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

***

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ”

Με βάση τον νόμο 4850/5-11-2021 (θα ισχύσει από την 5-5-2023) προκειμένου να χαρακτηριστεί «ιστορικού ενδιαφέροντος» ένα όχημα, πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 30 έτη από την ημερομηνία κατασκευής του.
Το αποδεικτικό από το οποίο προκύπτει ο χαρακτηρισμός του οχήματος ως ιστορικού, χορηγείται από συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι έχουν κριθεί αρμόδιοι από το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Οι εν λόγω φορείς είναι οι: Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλετών, Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων (FIVA). Στη χώρα μας αντιπρόσωπος της FIA είναι η ΕΛΠΑ, και της FIVA η Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ.

Για να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο το Πιστοποιητικό Αναγνώρισης, πρέπει να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και να διατηρεί τα αρχικά του χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει υποστεί ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστικών του στοιχείων.

Όπως συμβαίνει και μέχρι τώρα στα ιστορικά οχήματα, αυτά θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα, και φυσικά οι οδηγοί τους να τηρούν τον ΚΟΚ. Επίσης θα περνούν ΚΤΕΟ, ενώ η ιστορικότητα θα εξετάζεται κάθε πέντε χρόνια.

Από τη στιγμή που τα ιστορικά αυτοκίνητα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με κρατικές πινακίδες, θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, τα οποία είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά των μεταγενέστερων οχημάτων αντίστοιχου κυβισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ιστορικών αυτοκινήτων, υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Μέχρι 999 κυβικά ετήσια τέλη 50 ευρώ, από 1.000-1.999 κυβικά ετήσια τέλη 100 ευρώ και από 2.000 κυβικά και άνω ετήσια τέλη 200 ευρώ.

Στην περίπτωση των ιστορικών μοτοσικλετών, υπάρχουν δύο κατηγορίες: μέχρι 250 κυβικά ετήσια τέλη 25 ευρώ και από 250 κυβικά και άνω ετήσια τέλη 50 ευρώ.

Τα αυτοκίνητα άνω των 45 ετών, τα λεωφορεία καθώς και τα μηχανοκίνητα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν κατασκευαστεί για τη μεταφορά επιβατών, δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια