Back to top

Αρχείο Σεπτέμβριος, 2021

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 5:25μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Ο  Νίκος Χρ. Πανουσόπουλος (εγγονός του αείμνηστου γερο-Γκανάκου) και η Μαρία Διονυσοπούλου, βάπτισαν τα τέκνα τους. Τα ονόματά τους, Χρήστος και Βασιλική-Ισμήνη.

Να σας ζήσουν!

Το ιστορικό του MyHealth app διευρύνεται – Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 12:44μμ | Κατηγορία: Υγεία | Ν.Δ.Κ.

Πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους έχουν πλέον από το κινητό τους τηλέφωνο οι πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth. Συγκεκριμένα, είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάνει και μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.

Το MyHealth επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη, γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση.

Υπενθυμίζεται ότι το MyHealth app αποτελεί το πρόπλασμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και υλοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον, μέσω του MyHealth app οι πολίτες:

  • Μπορούν να βλέπουν όλες τις συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρό που συνέταξε το έγγραφο, καθώς και όλο το περιεχόμενο)
  • Μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ειδοποιήσεις (push notifications) για κάθε συνταγή, παραπεμπτικό ή ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται για τον ΑΜΚΑ τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης

Οι παραπάνω λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε προσώπου. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).

Βράβευση με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας!

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 9:02μμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.

Με την «Εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning» βραβεύτηκε το ευρωπαϊκό έργο «Fairy Robotales», στο οποίο το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας συμμετείχε ως ισότιμος εταίρος τα τελευταία δύο χρόνια και ως θεμελιωτής στην Τυνησία το 2019, μαζί με εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ελλάδας, της Τυνησίας και της Ιταλίας.

Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των περιορισμών τις πανδημίας, το έργο διακρίθηκε για τη «στοχευμένη μεθοδολογία» που ακολουθήθηκε κατά τη βιωματική ενασχόληση των μαθητών/-τριών των Ε΄-ΣΤ΄ τάξεων με την Εκπαιδευτική Ρομποτική, στο πλαίσιο του προγράμματος. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών των σχολείων, για την υλοποίηση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά εργαλεία και εξοπλισμός ρομποτικής Lego wedo.2.0.

Εκπαιδευτικοί και σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

  • Ιωάννης Καρούντζος, Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας, Ελλάδα
  •  Νικόλαος Σαζακλίδης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Ελλάδα
  •  Renata Berino, Primary School San Paolo Solbrito, Italy
  • Zouhair Mahjoub,Ecole PrimaireBSB, Tunisia

Η «Εθνική Ετικέτα Ποιότητας» απονέμεται κάθε χρόνο από την Εθνική Υπηρεσία eTwinning στα έργα των σχολείων που πληρούν τις προϋποθέσεις άρτιας οργάνωσης και υλοποίησης.

Πηγή: dhmotiko-vytinas.blogspot.com

ΓΕΝΝΗΣΗ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 10:56πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasilaras

Ο Σπύρος Γ. Πανούσης και η σύζυγός του Βίκυ,

απέκτησαν κοριτσάκι.

Να σας ζήσει!

ΑΛΩΣΗ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ: 23 Σεπτεμβρίου 1821

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 8:59πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.

Από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης του ’21, κατά την οποία αναδείχθηκε ο στρατηγικός νους του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από τις πρώτες μέρες του εθνικού ξεσηκωμού, ο Κολοκοτρώνης είχε συλλάβει την ιδέα της πολιορκίας και της άλωσης της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης), επειδή κατείχε στρατηγική θέση και ήταν το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Μοριά.

Στην Τριπολιτσά είχε την έδρα του ο Μόρα-Βαλεσί, ο στρατιωτικός διοικητής της Πελοποννήσου, με όλο το χαρέμι και τα πλούτη του, εκεί ζούσε ο μισός τουρκικός πληθυσμός της Πελοποννήσου και την υπερασπιζόταν σημαντικός αριθμός ενόπλων σωμάτων. Με λίγα λόγια ήταν μια επικίνδυνη εχθρική εστία, η οποία εάν δεν εξουδετερωνόταν θα ήταν μια διαρκής απειλή για τις επαναστατημένες επαρχίες της Πελοποννήσου.

Η στρατηγική σύλληψη του Κολοκοτρώνη δεν έγινε αμέσως αποδεκτή, επειδή προϋπέθετε οργανωμένο στρατό, που δεν υπήρχε. Ο Κολοκοτρώνης με επιμονή και πειστικότητα αντέστρεψε το αρνητικό για την άποψή του κλίμα μεταξύ των οπλαρχηγών κι έτσι στα μέσα Απριλίου αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Τριπολιτσάς σε πρώτη φάση, ώστε να διακοπεί κάθε δυνατότητα επικοινωνίας και εφοδιασμού της πόλης. Αρχιστράτηγος της επιχείρησης ορίσθηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, αλλά ιθύνων νους της ήταν ο Κολοκοτρώνης, το σχέδιο του οποίου τηρήθηκε κατά γράμμα.

Μέχρι τις αρχές Μαΐου του 1821 οι επαναστάτες είχαν περισώζει την Τριπολιτσά σ’ ένα κύκλο που περιλάμβανε τις περιοχές Πάπαρι, Βλαχοκερασιά, Διάσελο, Αλωνίσταινα και Βέρβενα. Τότε έφθασε η πληροφορία ότι ο Μουσταφάμπεης με 3.500 άνδρες προερχόμενος από τα Γιάννινα είχε διασπάσει την πολιορκία από τα ανατολικά και είχε εισέλθει στην πόλη. Η επιχείρηση κινδύνευε, καθώς τις επόμενες μέρες τέθηκε σε καταδίωξη του Κολοκοτρώνη και των άλλων οπλαρχηγών που πολιορκούσαν την Τριπολιτσά. Οι δύο σημαντικές ήττες που υπέστη στο Βαλτέτσι (12 Μαΐου) και στα Δολιανά (18 Μαΐου), όχι μόνο αναπτέρωσαν το ηθικό στο ελληνικό στρατόπεδο, αλλά συνέβαλαν καταλυτικά στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Η δύναμη των πολιορκητών συνεχώς ενισχυόταν και τις παραμονές της Άλωσης είχε φθάσει τους 10.000 άνδρες. Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά έσφιγγε διαρκώς και η πόλη υπέφερε. Οι αποθήκες των τροφίμων είχαν σχεδόν αδειάσει, τα χρήματα είχαν εξαντληθεί και οι αρρώστιες θέριζαν. Στην πόλη υπήρχαν 35.000 ψυχές, Τούρκοι, Χριστιανοί, Αλβανοί και Εβραίοι.

Τότε ο Κολοκοτρώνης συνέλαβε την ιδέα να κατασκευαστεί περιφερειακή τάφρος γύρω από την πόλη για να δυσκολέψει περισσότερο τη ζωή των πολιορκημένων. Η τάφρος κατασκευάστηκε ταχύτατα από τους χωρικούς και η όλη τοποθεσία ονομάστηκε Γράνα. Γύρω και πίσω από αυτή τοποθετήθηκαν τα τέσσερα ελληνικά σώματα, με επικεφαλής τους Κολοκοτρώνη, Μαυρομιχάλη, Γιατράκο και Αναγνωσταρά. Οι επαναστάτες είχαν στη διάθεσή τους ένα παμπάλαιο κανόνι και οι πολιορκούμενοι 30.

Απόντος του Μόρα-Βαλεσί, Χουρσίτ Πασά, ο Μουσταφάμπεης, που είχε το γενικό πρόσταγμα στην πόλη, αντιλήφθηκε γρήγορα την κίνηση του Κολοκοτρώνη και στις 18 Αυγούστου ενήργησε επίθεση με ιππικό για να διασπάσει τον κλοιό των Ελλήνων. Απέτυχε και οι δυνάμεις του επέστρεψαν στην πόλη έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες. Μπέηδες και αγάδες άρχισαν τότε να συσκέπτονται για τους όρους της παράδοσης, καθώς δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας.

Όμως τους πρόλαβε ένας απλός στρατιώτης, ο Μανώλης Δούνιας από τον Πραστό Κυνουρίας. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, ημέρα Παρασκευή, μαζί με δύο συντρόφους του αναρριχήθηκε στα τείχη της πόλης που έφθαναν τα πεντέμισι μέτρα ύψος και εισήλθε στην Τριπολιτσά, εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με τον φύλακα του προμαχώνα. Αφού τον εξουδετέρωσε, άνοιξε την Πύλη του Μυστρά και οι έλληνες επαναστάτες εισόρμησαν στην πόλη. Οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν, χωρίς επιτυχία, επί δίωρο.

Επακολούθησε άγρια σφαγή του πληθυσμού και πρωτοφανές πλιάτσικο. Μάταια οι οπλαρχηγοί προσπαθούσαν να συγκρατήσουν τους μαινόμενους επαναστάτες. «Το ασκέρι, όπου ήτον μέσα, το Ελληνικόν, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άνδρες, τριάντα δύο χιλιάδες, μία ώρα ολόγυρα της Τριπολιτσάς. Ένας υδραίος έσφαξε ενενήντα. Έλληνες εσκοτώθηκαν εκατόν» γράφει στα Απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης.

Η εκδικητική μανία των επαναστατών εκδηλώθηκε όχι μόνο σε βάρος των Τούρκων, αλλά και των Εβραίων που είχαν δείξει εχθρική στάση απέναντι στην Επανάσταση, και των Ελλήνων που είχαν χαρακτηριστεί τουρκολάτρες, όπως ο πρόκριτος Σωτήρης Κουγιάς. Αντίθετα, οι Αλβανοί της Τριπολιτσάς αποχώρησαν συντεταγμένα με τη συνοδεία ελλήνων μαχητών, καθώς είχαν έλθει σε συμφωνία με τον ίδιο τον Κολοκοτρώνη.

Η Άλωση της Τριπολιτσάς αποτέλεσε σταθμό για την εδραίωση και την εξέλιξη της Επανάστασης. Ολόκληρη η Πελοπόννησος βρισκόταν στα χέρια των Ελλήνων, εκτός των φρουρίων, Πατρών, Μεθώνης, Κορώνης και Ναυπλίου, τα οποία πολιορκούνταν στενά.

πηγή: sansimera.gr

ΠΕΝΘΗ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 12:22μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | CLOLONIS

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος

το γένος Παναγιώτας Καρούντζου (αδερφός του Αντώνη Παναγόπουλου).

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 16.30 μ.μ.

στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Λεβίδι Αρκαδίας

(Μητρόπολη Λεβιδίου)

Η σορός θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 15:30 μ.μ.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.

Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 8:05μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας σας προσκαλεί την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 8:00 το βράδυ στην πλατεία Άρεως της πόλεώς μας.

Θα πραγματοποιηθεί λαμπρά επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια της απελευθερώσεως της Τριπολιτσάς από τον τουρκικό ζυγό με τίτλο: Από Την Άλωση Της Πόλης Στην Άλωση Της Τριπολιτσάς. 

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 9:41πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | argy

Η Απογραφή Κτιρίων προηγείται πάντα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών και διενεργείται για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση αναφορικά με τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας και συγκεκριμένα για την καταγραφή του αριθμού των κτιρίων και τη συλλογή στοιχείων για τη σύνθεσή τους από πλευράς ορόφων, καθώς και για διάφορα άλλα χαρακτηριστικά τους (υλικά κατασκευής, χρήση, περίοδος κατασκευής κ.λπ.). Από την Απογραφή αυτή προκύπτουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις διοικητικές διαιρέσεις της Χώρας. Επιπρόσθετα, η Απογραφή Κτιρίων αποτελεί στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών για τον εντοπισμό των προς απογραφή κατοικιών-νοικοκυριών της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών. Το νομικό πλαίσιο των Γενικών Απογραφών είναι ο Νόμος 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021).

Μεθοδολογία διενέργειας της Απογραφής

Η Απογραφή Κτιρίων διενεργείται το χρονικό διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021 και προηγείται της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών. Η περίοδος συλλογής των στοιχείων δύναται να παραταθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, η συλλογή των στοιχείων της Απογραφής Κτιρίων θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αφής (tablet), ώστε να συλλεχθούν και οι απαραίτητες πληροφορίες για το γεωχωρικό εντοπισμό των κτιρίων (σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1799 της Επιτροπής που απαιτεί την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών γεωκωδικοποιημένων σε κάνναβο 1 km2).

Ασφάλεια δεδομένων

Τα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία.

πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

ΓΑΜΟΣ

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 11:30μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Η Παναγιώτα Νικ. Αποστολοπούλου (εγγονή Παναγιώτας Στ. Μεγρέμη) και ο Ευάγγελος Ευστ. Σπανός, ενώθηκαν  με τα δεσμά του γάμου.

Βίον Ανθόσπαρτον! 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού για την 200η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 7:28μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 8 μμ
Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Άλωση της Τριπολιτσάς
Παρουσίαση του συμφωνικού έργου του Γιώργου Κατραλή με χαρακτηριστικά ηχητικά αποσπάσματα σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο