Αρχείο Σεπτέμβριος, 2024
Τον πολυαγαπημένο & σεβαστό μας
πατέρα, παππού, αδελφό & θείο
ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΝ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗ
ΕΤΩΝ 96
Κηδεύουμε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 & ώρα 4 μ.μ. εκ του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως. Η Σορός θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 3:30 μ.μ. Η Ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Βλαχέρνας Μαντινείας. Παρακαλούμε τους συγγενείς & φίλους να συνοδεύσουν την εκφορά του.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Παναγιώτης Δημόπουλος & Kathrine Robertson
Ζoe Dimopoulou
Η ΕΓΓΟΝΗ
Σοφία Παν. Δημοπούλου
Η ΑΔΕΛΦΗ
Ευσταθία Δημητρίου Δημοπούλου
ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ
ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:
Αντί στεφάνων τυχόν χρήματα να κατατεθούν υπέρ του
Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως.
www.megremisfunerals.com
Ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση του δρόμου ¨Κοτρόνες”.
Ξεκίνησαν από το πάνω μέρος (πλησίον οικίας Πανούση) και θα συνεχίσουν έως την Εθνική Οδό (μνημείο).
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
foto: tzortz pns
Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της αγαπημένης μας
μητέρας, γιαγιάς, αδελφής & θείας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΣΤ. ΜΕΓΡΕΜΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
προσκαλούμε τους συγγενείς & φίλους να προσευχηθούν μαζί μας, για την ανάπαυση της ψυχής της, στη Θεία Λειτουργία & το Μνημόσυνο που θα τελέσουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ Τριπόλεως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 & ώρα 9:30 π.μ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ
Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν.
www.megremisfunerals.com
Τα κουδούνια ήχησαν, τα θρανία ξαναγεμίζουν και οι γονείς τρέχουν.
Τι θα φάει το παιδί στο σχολείο;
Για να «λυθούν»τα χέρια, η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.
Οι συστάσεις και οι διαφάνειες είναι από τον Θανάση Β. Τσιώλη, Διαιτολόγο/Διατρoφολόγο!!
Με σεισμό, που έγινε στις 7:22 π.μ., ξύπνησε η Βλαχέρνα. Η σεισμική δόνηση ήταν αρκετά έντονη και μικρής διάρκειας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χλμ. νοτιοανατολικά της Άνω Ακράτας και μεγέθους 3,9R.
Άνοιξε και είναι στη διάθεση των δικαιούχων η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών, ενημέρωσαν τη Δευτέρα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 έως 4.700 ευρώ. Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2024.
Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες (σύζυγοι με ή χωρίς ανήλικα τέκνα) συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών (ένας εκ των συζύγων και τουλάχιστον 1 παιδί). Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν είτε μόνιμα σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές ή τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του εισοδήματος των δικαιούχων για τα δύο (2) τελευταία πριν από την υποβολή της αίτησης φορολογικά έτη σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου. Δείτε ΕΔΩ τις ορεινές περιοχές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα χωριά: Λεβίδι, Βλαχέρνα, Δάρα, Κανδήλα, Λίμνη, Χωτούσσα, Παλαιόπυργος, Ορχομενός, Παναγίτσα, Κώμη, Καρδαράς, Βυτίνα, Καμενίτσα, Νυμφασία, κλπ.
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, έλαβε μια σημαντική απόφαση για την Ορθόδοξη Εκκλησία, προχωρώντας στην αγιοκατάταξη του ιερομονάχου Χριστοφόρου Παναγιωτόπουλου, γνωστού στον λαό ως Παπουλάκου. Ο Παπουλάκος μία βαθιά σεβαστή μορφή της θρησκευτικής ιστορίας της Ελλάδας, αναγνωρίστηκε επισήμως ως άγιος της Εκκλησίας, και η μνήμη του θα εορτάζεται στις 18 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, ή Παπουλάκος, έζησε τον 19ο αιώνα και είναι γνωστός για την έντονη πνευματική και εθνική του δράση. Γεννημένος στο χωριό Άρμπουνα (πλησίον του χωριού Πλανητέρο) της ορεινής Αρκαδίας το 1780, ο Παπουλάκος υπήρξε μια σημαντική μορφή της θρησκευτικής ζωής της περιοχής του, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Ξεκίνησε τη ζωή του ως απλός βοσκός και αργότερα έγινε ιερομόναχος, αφιερώνοντας τη ζωή του στη διάδοση της Ορθοδοξίας και των εθνικών αξιών, σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών για την Ελλάδα.
Ο Παπουλάκος είναι γνωστός για τη δράση του κατά την περίοδο του Όθωνα, κατά την οποία αντιτάχθηκε έντονα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούσε το βαυαρικό καθεστώς, τις οποίες θεωρούσε απειλή για την Ορθόδοξη πίστη και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Η ρητορική του ήταν έντονα αντιδυτική, και η δράση του συγκέντρωσε γύρω του πολλούς οπαδούς, κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, αυτή η δράση του τον έφερε σε σύγκρουση με τις κοσμικές αρχές, αλλά και με την εκκλησιαστική ιεραρχία της εποχής, με αποτέλεσμα τη σύλληψη και καταδίκη του.
Ο Παπουλάκος καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση και μεταφέρθηκε στη Μονή Παναγίας στην Άνδρο, όπου και πέθανε το 1861. Παρά την καταδίκη του, η μνήμη του παρέμεινε ζωντανή στις συνειδήσεις των πιστών, και η λαϊκή παράδοση τον τιμά ως άγιο ήδη από τα χρόνια του θανάτου του. Η αγιοκατάταξή του έρχεται να επιβεβαιώσει τη βαθιά αυτή ευλάβεια που τρέφουν οι πιστοί προς το πρόσωπό του.
Η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει στην αγιοκατάταξη του Παπουλάκου είναι αποτέλεσμα της ομόφωνης αποδοχής της εισήγησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την Εκκλησία, καθώς έρχεται να τιμήσει μια μορφή που, παρά τις αντιφάσεις της εποχής του, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση της Ορθοδοξίας και την υπεράσπιση των αξιών της. Η απόφαση για την αγιοκατάταξη του Παπουλάκου σηματοδοτεί την αναγνώριση της προσφοράς του στην Εκκλησία και στο Έθνος, ενώ η μνήμη του θα εορτάζεται ετησίως στις 18 Ιανουαρίου, προσφέροντας μια ευκαιρία στους πιστούς να τιμήσουν τον άγιο και να αντλήσουν έμπνευση από την πνευματική και ηθική του παρακαταθήκη. Η αγιοκατάταξή του ενισχύει το αίσθημα της συνέχειας της Ορθόδοξης παράδοσης και της σύνδεσης με τις ρίζες της ελληνικής θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας.
Στα πλαίσια του προγράμματος έργα Αγροτικής οδοποιίας, η κοινότητα της Βλαχέρνας είχε υποβάλλει πρόταση στον δήμο Τρίπολης (προ διετίας σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κανελλόπουλο) για την ασφαλτόστρωση, χαλικόστρωση, κλπ, των αγροτικών δρόμων πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Ο δήμος Τρίπολης ενέταξε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις που αφορούσαν το χωριό μας και σήμερα ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις.
Χαλικοστρώσεις στο κάμπο.