Back to top
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2014 στις 6:55μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | J.Arkas
“Φρικιαστικά γεγονότα και ηρωισμοί στη Μαρτυρική Βλαχέρνα”

DIMOS TRIPOLHS FLAG_EUROPE_PROSKLISI_3 (1)_Page_1

Συμμετοχή της Μαρτυρικής Βλαχέρνας στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης (31-01-14) του ευρωπαϊκού προγράμματος:

“FLASH: Flashing Lighthouse and not Harbor – Το παρελθόν είναι αναλάμπων φάρος και όχι λιμάνι”pegasus_LARGE_t_1101_54280850

Οι λαοί βελτιώνουν το παρόν τους και δημιουργούν το μέλλον τους, όταν γνωρίζουν και σέβονται το παρελθόν τους. Η γνώση της ιστορίας είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του παρόντος για ένα καλύτερο αύριο.

Αν ένας λαός θέλει να καλυτερέψει το παρόν και να δημιουργήσει στοιχεία του μέλλοντος, πρέπει να γνωρίσει και να συμβουλευτεί το παρελθόν. Όχι να το εξορίσει! Όχι να το απομυθοποιήσει! Όχι να το εξωραΐσει! Ακόμα και αν όλα τα άσχημα γεγονότα του σήμερα δεν μοιάζουν και δεν οφείλονται σε εκείνα του παρελθόντος, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι σκοτεινές πλευρές του! Αυτό συμβαίνει, επειδή δημιουργούνται από ανθρώπους που πάντοτε ωθούνταν και θα ωθούνται από τα ίδια πάθη και τις ίδιες φιλοδοξίες και έτσι αναγκαστικά επιφέρουν τα ίδια φρικιαστικά αποτελέσματα!

Αυτή είναι η αφετηρία της σκέψης του Δήμου Τρίπολης ως διοργανωτή του προγράμματος “The European Remembrance: Flashing lighthouse and not Harbor” που προσδοκά την αφύπνιση των ευρωπαίων πολιτών και την ενίσχυση της γνώσης τους, σχετικά με τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος που αντιστάθηκαν και επέζησαν από το ναζιστικό επεκτατισμό.

Ευρύτερος στόχος όλων των ως άνω προσπαθειών του Δήμου Τρίπολης είναι να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω προστασίας του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και εν τέλει τη δημοκρατία.

Η Τρίπολη μάλιστα, κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, ήταν έδρα διοίκησης των κατοχικών δυνάμεων. Οι κατοχικές δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν την όλο και διογκούμενη αντίδραση του Ελληνικού λαού, προέβαιναν σε μαζικές συλλήψεις. Οι κρατούμενοι προωθούνταν στην Τρίπολη απ’ όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Από τα κτήρια που χρησιμοποιήθηκαν τότε ως φυλακές, σώθηκαν με την φροντίδα των Δικαστικών λειτουργών, τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου στην Τρίπολη.

Στους τοίχους υπάρχουν ονόματα και μηνύματα κρατουμένων, που κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν και ζωγραφιές που πέραν της ιστορικής αξίας κάποιες έχουν και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το μνημείο αυτό είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα σήμερα στην Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα FLASH μας καλεί σε εγρήγορση, να φωτίσουμε το ιστορικό παρελθόντος μας ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουμε ακόμα και τις πλέον αποκρουστικές του πλευρές!

Το κλειδί της συμφιλίωσης με το παρελθόν είναι η μνήμη, η κοινή ιστορική συλλογική μας μνήμη!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια