Back to top
Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2014 στις 9:47πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Και Δεσπότης και…αγρότης ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

Ο Μητροπολίτης πιάνει την τσάπα και καλλιεργεί τα κτήματα της εκκλησίας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο παλιούς ιεράρχες, με την ποιμαντορική του θητεία να αριθμεί ήδη 30 χρόνια, ενώ ανήκει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τον οποίο εξάλλου στήριξε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες ήταν υποψήφιος για τη θέση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο λόγος για τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, το όνομα του οποίου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και πέραν των συνόρων της Αρκαδίας, λόγω των εναλλακτικών δράσεων που αναπτύσσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά και για τις διαφορετικές του συνήθειες, όπως το να επιλέγει για τις μετακινήσεις του έναν… σκαραβαίο και όχι τη μητροπολιτική λιμουζίνα.  Αρκετοί από τους επισκέπτες των ιστορικών μοναστηριών του νομού της Πελοποννήσου έχουν συναντήσει τον κ. Αλέξανδρο με τσάπα και εργατική στολή να σκάβει στα χωράφια που βρίσκονται πέριξ των μονών. Η εικόνα αυτή δεν είναι σπάνια, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αγροτικής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της μητρόπολης, με σκοπό την παραγωγή οπωροκηπευτικών, που ο ίδιος έχει ονομάσει «Το καλάθι του πτωχού αδελφού», προς όφελος των απόρων και των τρόφιμων των γηροκομείων της περιοχής.

ΣΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ

Κάθε χρόνο, μάλιστα, στα τέλη Ιουλίου, μαζί με ιερείς της εκκλησιαστικής του περιφέρειας αφήνουν στην άκρη τα ράσα και χρησιμοποιώντας τρακτέρ προχωρούν στη συγκομιδή πατάτας από μοναστηριακά χωράφια, που βρίσκονται στην περιοχή της νότιας Κυνουρίας. «Πρόκειται για κτήμα τριών στρεμμάτων, στο οποίο φυτεύεται τον Μάρτιο πατάτα, η οποία μαζεύεται το καλοκαίρι κάθε χρόνο. Εθελοντές και ιερείς από το πρωί αρχίζουν εργασία στο χωράφι με σκοπό τη συγκομιδή άνω των τεσσάρων τόνων οικολογικής πατάτας», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος στα «Π» και συνεχίζει: «Οι πατάτες που συγκεντρώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, θα διανεμηθούν στα Ιδρύματα της μητρόπολης, στα γηροκομεία, στον Οίκο Τυφλών Τριπόλεως και στα φιλανθρωπικά προγράμματα της μητροπόλεως».

Αντίστοιχες δραστηριότητες με πρωταγωνιστή τον εν λόγω ιεράρχη πραγματοποιούνται και άλλες εποχές του έτους. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, εθελοντές ιερείς και λαϊκοί, αφού τελειώνουν τις πρωινές πνευματικές και λειτουργικές τους υποχρεώσεις, με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο βρίσκονται στα κτήματα του μοναστηριού προκειμένου να καλλιεργήσουν τα αμπέλια, τα οποία τρυγούν κάθε φθινόπωρο. Νωρίτερα οργανώνουν το κλάδεμα και γενικότερα την περιποίηση των ελαιοδέντρων σε κάθε «ιερό» κτήμα, όπου, εκτός των άλλων, καλλιεργούνται μανταρίνια, βερίκοκα και κεράσια.

«Μια παροιμία λέει “Aν είναι καλή η δουλειά, δουλεύουν και οι δεσποτάδες”. Αυτό κάνω και εγώ. Βοηθώ όσο μπορώ στις αγροτικές εργασίες των μοναστηριών», αναφέρει ο Αρκάς ιεράρχης, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο ενισχύεται το φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολής του, αλλά και «διασφαλίζονται τα μοναστηριακά χωράφια από καταπατητές». Η φιλοσοφία του κ. Αλέξανδρου είναι ότι η γη είναι η μητέρα και η ζωή μας και πρέπει να την αγαπάμε και να τη δουλεύουμε, όπως ο Θεός έβαλε τους Πρωτόπλαστους στον Παράδεισο για να εργάζονται σε αυτόν και να τον φυλάσσουν. «Γεννήθηκα σε χωριό και έμαθα να εκτιμώ τη γη. Η γη είναι η ζωή μας και όσοι την εγκαταλείπουν κάνουν έγκλημα», αναφέρει ο ίδιος και στέλνει το μήνυμα επιστροφής του κόσμου στην περιφέρεια για ενασχόληση με την αγροτική καλλιέργεια. «Οι νέοι εγκατέλειψαν τη γη και μπήκαν στα γραφεία. Και τι έγιναν; Δούλοι των αφεντικών τους», υποστηρίζει με ένταση και θυμάται έναν αρχαίο ελληνικό μύθο. «Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν τον μύθο του Ανταίου, ο οποίος είχε δύναμη όσο πατούσε στη γη. Αυτό πρέπει να σκεφθούμε», αναφέρει.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Ο κ. Αλέξανδρος ανήκει στους δυναμικούς μητροπολίτες, που δεν φοβούνται να πουν την άποψή τους ακόμα και για πολιτικά ζητήματα. Πρόσφατα, από άμβωνος άφησε αιχμές κατά όσων διαδίδουν πως η εκκλησιαστική περιουσία είναι μεγάλη, κάτι που, όπως είπε, είναι ψευδές και συκοφαντία, αφού η ίδια η Πολιτεία δέσμευσε την εκκλησιαστική περιουσία και έχει αφήσει ένα 5% στην Εκκλησία, ενώ το 95% το πήρε το κράτος, χωρίς μάλιστα καμία αμοιβή για την περιουσία που απαλλοτρίωσε. «Δεν φταίει η τρόικα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, η μία μετά την άλλη», είχε πει πρόσφατα, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της χώρας. «Αυτοί που έτρωγαν τόσα χρόνια θα σταματήσουν. Το πρόβλημα είναι που θα είμαστε υποτελείς», είχε προσθέσει, θέλοντας να επισημάνει πως οι ‘Ελληνες πολιτικοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.

Κυκλοφορεί με «σκαραβαίο»

Ο εναλλακτικός μητροπολίτης δεν φημίζεται μόνο για τις αγροτικές του δραστηριότητες, αλλά και για το γεγονός ότι εδώ και χρόνια αποφεύγει να χρησιμοποιεί το μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο που παρέχει έτσι κι αλλιώς το κράτος σε κάθε μέλος της Ιεράς Συνόδου, επιλέγοντας για τις μετακινήσεις του ένα… «κατσαριδάκι», που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του στην Αρκαδία. Με αυτό κυκλοφορεί εδώ και 50 χρόνια και δεν το αλλάζει με κανένα. Πρόκειται για ένα λευκό VW, τύπου «σκαραβαίος», με τον οποίο «οργώνει» τους δρόμους της επαρχίας του, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι κακοτράχαλοι. Το αυτοκίνητο, μοντέλο του 1963, έχει διανύσει πάνω από 4.000.000 χιλιόμετρα! Όπως έχει γίνει γνωστό, το αγόρασε με δάνειο όταν ήταν ιεροκήρυκας και το αποπλήρωσε μετά πολλών κόπων και βασάνων έπειτα από 25 χρόνια. Με το αυτοκίνητο αυτό έχει κάνει πολλά ταξίδια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί, όπως ο ίδιος ομολογεί, θηρίο.

 ALEKSANDROS1

ALEKSANDROS2

ALEKSANDROS3

ALEKSANDROS4

πηγή: parapolitika.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια