Back to top
Πέμπτη, 7 Μαΐου, 2015 στις 6:26μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | dimmeg
Ενημέρωση του Δήμου Τρίπολης για την πρόληψη των πυρκαγιών
Μια προσπάθεια ενημέρωσης, επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών  σε σχέση με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία ξεκινά φέτος ο Δήμος Τρίπολης και ιδιαίτερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
 
DHMOS TRIPOLHS KATHARIOTHTA
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης με τίτλο «Η σωτηρία της “ζωής” είναι πολύ μεγάλο πράγμα»:

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά και άσχημα καταστροφικά φαινόμενα είναι αυτά που προέρχονται από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές οι οποίες αβίαστες κατασπαράζουν το φυσικό μας πλούτο, τα δάση, και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Κάθε χρόνο ως Κοινωνία, ως Κράτος και ως Δήμος βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταμετράμε τις τεράστιες καταστροφές που αφήνει πίσω οι πύρινη λαίλαπα. Σε όλο αυτό το σκηνικό, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο. Άλλοτε με την αμέλειά του, άλλοτε με τα οικονομικά συμφέροντα που ωθούν ορισμένους να γίνουν εμπρηστές και άλλοτε με την άγνοιά τους.

Σε αυτό το σκηνικό οφείλουμε τόσο ως οργανωμένη κοινωνία, όσο και ως απλοί πολίτες να ενεργοποιηθούμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα ελαχιστοποιήσουν και γιατί όχι, να εκμηδενίσουν τις προσμετρούμενες απώλειες, σε δάση, σε περιουσίες, σε καλλιέργειες, σε ανθρώπους, σε αναμνήσεις.
Εμείς, ως Νέα Δημοτική αρχή, θέλουμε να καταβάλουμε μια προσπάθεια μαζί με όλους τους Πολίτες, μαζί με όλους τους Φορείς, μαζί με όλες τις Εθελοντικές Οργανώσεις να γίνουμε ασπίδα προστασίας για όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Ο στόχος είναι δύσκολος. Ο σκοπός όμως, ιερός.
Κάθε χρόνο, ο Δήμος με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία έχει πρωταρχικό ρόλο στο σχεδιασμό του Προγράμματος για την αντιπυρική περίοδο, συμμετέχει σε διάφορες συσκέψεις για το καλύτερο σχεδιασμό.
Στο τέλος κάθε περιόδου γίνεται η αποτίμηση. Και επειδή έστω και ένα δέντρο αν χάσεις, μια ζωή αν κινδυνεύσει, δεν έχουμε πετύχει το στόχο μας, δεν είμαστε ικανοποιημένοι.
Εκεί λοιπόν, διαπιστώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις, υπήρξε και η ολιγωρία του ανθρώπινου παράγοντα, η έλλειψη αίσθησης της έννοιας «πρόληψη». Και για να γίνει πιο κατανοητό, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν και οι πολίτες δεν έχουν δράσει σχετικά με την πρόληψη.
Όταν υπάρχουν οικόπεδα, κήποι, αυλές, γεμάτες ξερά χόρτα ή κλαριά, εντός των οικισμών τότε τίθεται ο ίδιος ο οικισμός σε άμεση έκθεση στην φωτιά. Εκείνη τη στιγμή, η όποια επέμβαση της Πυροσβεστικής θα είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική όταν υπάρχει η πρόληψη. Όταν ένα σπίτι είναι περικυκλωμένο από ξερά χόρτα και διάφορα εύφλεκτα υλικά τότε ίσως η ζημιά είναι αναπόφευκτη.
Έτσι λοιπόν, ως Δήμος Τρίπολης και ιδιαίτερα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ξεκινά φέτος από νωρίς μια προσπάθεια ενημέρωσης, επαγρύπνησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Δήμου. Ξεκινάμε από τώρα, για να μπορέσουμε όλοι να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια αυτή.
Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε απ’ όλους τους συνδημότες μας, να πιστέψουμε και να δράσουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να γίνουμε φύλακες άγγελοι.
Ζητούμε, κατ’ αρχήν να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια απ’ όλους να καθαρίσουμε τα οικόπεδά μας, τους κήπους μας, τις αυλές μας. Είτε στα χωριά μας είτε στην πόλη μέσα. Ακόμα, και κτήματα με δέντρα ή αμπέλια θα πρέπει να είναι καλλιεργημένα και καθαρά.
Ο καθαρισμός να γίνει κατά τη λήξη της άνοιξης και η συντήρηση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Στόχος μας, δεν είναι να κάνουμε εφαρμογή του Κανονισμού που επιβάλλει κυρώσεις και πρόστιμα για τους μη τηρούντες. Στόχος μας είναι το αποτέλεσμα να προκύπτει από εθελοντισμό και βούληση.
 
“Γιατί το περιβάλλον και η Ανθρώπινη Ζωή
είναι υπόθεση όλων”
 
DHMOS TRIPOLHS KATHARIOTHTA1
 
Συστάσεις από το Δήμο Τρίπολης για ξερά χόρτα και κλαδιά.
 
Ο δήμος Τρίπολης στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλει έτσι ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας στα χωριά αλλά και στην πόλη, να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καλεί όλους τους δημότες που έχουν πραγματοποιήσει ή θα πραγματοποιήσουν εργασίες κλαδέματος δέντρων, κοπής κλαδιών και αποψίλωση χόρτων, να μην τα εναποθέτουν στους κάδους αποκομιδής των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. 
Ο ενδεδειγμένος χώρος και τρόπος εναπόθεσης, είναι δίπλα στους κάδους. Αν είναι φύλλα ή χόρτα τα βάζουμε μέσα σε σακούλες, αν είναι κλαδιά τα δεματοποιούμε. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η ρήψη μπαζών ή άλλων δομικών υλικών.    
Αυτό κρίνεται απαραίτητο διότι, αφενός μεν καταλαμβάνουν τη χωρητικότητα του κάδου, με αποτέλεσμα να μένουν έξω τα απορρίμματα με ότι αυτό συνεπάγεται (δυσοσμία, διασκορπισμός των σκουπιδιών από αδέσποτα ζώα κλπ.) αφετέρου δε, τα κλαδιά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλου ύψους ζημία στα απορριμματοφόρα οχήματα. 
Τέλος, έχει έρθει πλέον η κατάλληλη στιγμή που όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις και όχι μόνο δικαιώματα. Και σε αυτές, πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς.
 
Εκ του Γραφείου Τύπου
Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια