Back to top
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου, 2015 στις 9:48πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΑΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

Δελτίο τύπου

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 ξεκίνησε στο Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας η περιοδική έκθεση «Φορεσιές από την Αρκαδία». Εκτίθενται δυο αντίγραφα παραδοσιακών αρκαδικών φορεσιών, μια ανδρική και μια γυναικεία από τη συλλογή της Ενδυματολόγου-Λαογράφου κ. Νίκης Κούλη –Κούρταλη.
Πρόκειται για ασπρόμαυρα χειροποίητα ενδύματα που φορούσαν οι Αρκάδες στις καθημερινές τους εργασίες και φέρουν αρκετά αυθεντικά τμήματα υφάσματος και κεντήματος, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κ. Κούρταλη.

Η περιοδική έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

MOYSEIO 3

Αρκαδική ανδρική φορεσιά

Αποτελείται από το πουκάμισο υφαντό στον αργαλειό κεντημένο στην τραχηλιά, στο ποδόγυρο και στα μανίκια .Τα κάτω άκρα (πόδια) καλύπτουν μάλλινες πλεκτές κάλτσες (μπενοβράκι). Το γιλέκο είναι μακρύ μάλλινο κεντημένο με μαύρα κορδόνια. Το κεφάλι καλύπτει άσπρος τεπές δηλ. καπέλο με κοντά και μακριά μαύρα κρόσσια. Στη μέση παλάσκα δερμάτινη για τα όπλα και τα προσωπικά αντικείμενα. Επίσης επάνω από τις πλεκτές κάλτσες κάτω από το γόνατο υπάρχει μαύρο πλεκτό κορδόνι. Για υποδήματα φορούσαν γουρνοτσάρουχα ή από άλλο δέρμα.

MOYSEIO 2

Αρκαδική γυναικεία φορεσιά

Αποτελείται από το υφαντό μεσοφόρι, τη φούστα ή φουστάνι , άσπρο υφαντό με πανωκόρμι κεντημένο στον ποδόγυρο, ζακετάκι (μπόλκα)-άσπρο υφαντό κεντημένο στα μανίκια (από τον αγκώνα και κάτω φαρδαίνουν και στην τραχηλιά τελειώνει σε τριγωνικό σχήμα).Έχει δυο ποδιές. Η πίσω είναι κεντημένη με μαύρο κορδόνι ενώ η εμπρός κεντημένη ίδια με το φόρεμα. Επάνω φορά κοντό ζακέτο (γιορντάνι), άσπρο χονδρό με άνοιγμα-στρογγυλό, μεγάλο στο στήθος ,κεντημένο με μαύρα κορδόνια. Πάνω από το ζακέτο υπάρχει το ασημοζούναρο ή ζωνάρι, υφαντό με μαύρο κρόσσι. Τ ο κεφάλι καλύπτει καπελάκι (τεπές), άσπρο κεντημένο με μαύρο κρόσσι με θηλυκοτάρι στο λαιμό και από πάνω άσπρο μεταξωτό μαντήλι επίσης κεντημένο με μαύρο κορδόνι και κρόσσι με σταυροειδές δέσιμο. Στο λαιμό φορούσαν τριγωνικό κόσμημα, εφαρμοστό ασημένιο με χάντρες.

Τα ενδύματα αυτά άρχισαν σιγά σιγά μετά την Άλωση της Τρίπολης από το 1821 έως το 1850 να εγκαταλείπονται, αφού τα άσπρα πουκάμισα γυναικεία και ανδρικά αντικαταστάθηκαν με τον αλατζά.

Η κ. Νίκη Κούλη -Κούρταλη με σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό είναι Ενδυματολόγος-Λαογράφος , αφοσιωμένη κυρίως στη διάσωση της λαϊκής ελληνικής φορεσιάς.
Είναι απόφοιτος της σχολής Οικιακής Οικονομίας και της σχολής Βελουδάκη .
Έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική και ασχολείται με το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι αναζητώντας την αφετηρία του σε βαθύτερες ρίζες.
Διατηρεί εργαστήριο παραδοσιακών φορεσιών και αρχαίου θεάτρου στην Τρίπολη .

Σας περιμένουμε.

Πηγή-περιγραφές: κ. Νίκη Κούλη -Κούρταλη
Φωτογραφικό υλικό : Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

MOYSEIO 1

Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος
Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: museum.folkculture.dara@gmail.com www.facebook.com/museum.folkculture.dara

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια