Back to top
Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, 2022 στις 10:52πμ | Κατηγορία: Αγροτικά | Ν.Δ.Κ.
Οι λυκότοποι της Πελοποννήσου!

Ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Δρ Θεόδωρου Κομηνού ανακοίνωσαν σε συνέδριο στην Ουγγαρία, την κατανομή του τσακαλιού και του λύκου στην Ελλάδα με τη χρήση της μεθόδου των φωτοπαγίδων, επίσης συνέλεξαν και έγκυρες πληροφορίες με αποδείξεις. Στον ορεινό όγκο, στο νότιο μέρος της Αχαΐας (Πίνακας 1) υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές.

Σε δημοσίευμα του συγγραφέα κ. Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου στο www.kalavrytanews.com/ αναφέρεται στις 16/10/22: «Εδώ και μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, τα τσακάλια, που καθώς φαίνεται πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, αποδεκατίζουν μικρότερα και μεγαλύτερα κοπάδια αιγοπροβάτων στα βουνά μας.

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων μας, που πέρα από τις άλλες γνωστές δυσκολίες (καιρικές συνθήκες, οικονομικές δυσχέρειες και ειδικά η εκτόξευση τελευταία των τιμών του πετρελαίου κίνησης, των ζωοτροφών κλπ), τα ζώα τους που κατασπαράζονται από τα τσακάλια καθημερινά.

Να σημειωθούν, παράλληλα, και οι αναφορές που γίνονται για εμφάνιση λύκων, που κάνουν το μεγάλο πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Ενδεικτικά παραθέτω τη μαρτυρία πολύ γνωστού μου κτηνοτρόφου: «Μέσα σε επτά μήνες έχασα 31 σφαχτά! Το κακό έχει παραγίνει! Δεν πάει άλλο! Τρώνε τα ζωντανά μας μπροστά στα μάτια μας! Σε λίγο θα τρώνε εμάς! Είμαι αποφασισμένος όσα μου μείνανε, ή όσα τελικά μου μείνουν, να τα πουλήσω! Δυο-τρία χρόνια που θέλω ακόμα να συνταξιοδοτηθώ, κάτι θα μπορέσω να κάνω να ζήσω!…».

Δυστυχώς, για το αθηνοκεντρικό κράτος μας η επαρχία κείται μακράν και η καλλιεργούμενη ζωοφιλία βολεύει… Για τους αγρότες όμως που παλεύουν εκεί έξω αυτά είναι ζωτικής σημασίας.

Πίνακας 1. Οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή των οποίων εντοπίστηκε λύκος.

Σχήμα 1. Γεωμορφολογία της Πελοποννήσου και με κίτρινο η περιοχή στην οποία υπάρχουν οι περισσότερες αναφορές.

πηγή: www.ihunt.gr

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια