Back to top
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024 στις 6:42μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
ΒΛΑΧΕΡΝΑ: ΚΑΔΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!

Ο μήνας ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, είναι ο μήνας των διακοπών και όπως όλα τα χωριά, έτσι και η Βλαχέρνα, γεμίζει κόσμο και επισκέπτες. Στα χωριά επίσης γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, υπάρχουν καταστήματα που η δουλειά τους αυξάνεται, με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμάτων δεν πρέπει να έχει τους ρυθμούς των άλλων μηνών! Τα τελευταία χρόνια επίσης αντιμετωπίζουμε και άλλο ένα πρόβλημα, αυτό με τα “αδέσποτα” σκυλιά! Κυκλοφορούν στο χωριό, ειδικά φέτος αναποδογυρίζουν τους μικρούς κάδους, σέρνουν τις σακούλες με τα απορρίμματα  για να βρουν τροφή και έτσι δημιουργείται καθημερινώς μια άσχημη εικόνα τόσο στο δημόσιο δρόμο, όσο και τους δρόμους εσωτερικά του χωριού! Βέβαια τα αδέσποτα και νηστικά σκυλιά, εγκυμονούν και άλλους κινδύνους για τους ανθρώπους, αλλά και για άλλα οικόσιτα ζώα.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Βλαχέρνας, ορθώς πήρε την απόφαση και ζήτησε από τον δήμο βοήθεια για την αντιμετώπιση του θέματος των απορριμμάτων, Ζήτησε νέους κάδους, ζήτησε επισκευή των χαλασμένων και βέβαια ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών ζήτησε το πλύσιμο των κάδων.

Η αλήθεια είναι ότι κοντεύει να τελειώσει ο μήνας ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ και λύση στο πρόβλημα δεν είδαμε! Απεναντίας θα λέγαμε η κατάσταση χειροτερεύει και βέβαια πιθανόν θα λυθεί το πρόβλημα όταν οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες θα αναχωρήσουν, οπότε θα έχουμε πράγματι μεγάλη μείωση των απορριμμάτων και μικρότερα προβλήματα (είναι σαν αυτό που λέμε: μια βροχή θα σβήσει την φωτιά)! 

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει λύση;; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων;; Ή απλά όταν κάποιοι γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή δημοσιοποιούν κάποια πράγματα ή φωτογραφίες, τότε επέρχεται συναγερμός στην διοίκηση του δήμου και αρχίζουν τα τηλέφωνα από τους αρμοδίους και περνούν τα απορριμματοφόρα και πιθανόν θα έρθουν και 1-2 κάδοι απορριμμάτων, για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε!  

Οι λύσεις υπάρχουν και πρέπει εγκαίρως να παίρνονται τα μέτρα, ώστε να μην φτάνουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Καταρχήν ο δήμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα έγγραφα της εκάστοτε δημοτικής κοινότητας. αλλά και τις οχλήσεις των πολιτών και όχι να ενεργεί αφού το πρόβλημα δημοσιοποιηθεί ή πάρει επικοινωνιακές διαστάσεις! 

Πρόσφατα ο δήμος Τρίπολης (31-7-2024) ανακοίνωσε, εν μέσω φωτογραφιζόμενων υπευθύνων, ότι απέκτησε 120 νέους κάδους απορριμμάτων για τις ανάγκες του δήμου Τρίπολης! Δεν μας είπε όμως αν φθάνουν αυτοί για την Τρίπολη και 78 χωριά του δήμου Τρίπολης! Από πληροφορίες μας, για την Βλαχέρνα αντιστοιχούν 2 κάδοι! Άρα το πρόβλημα δεν λύνεται, διότι ο δήμος πρέπει να διαθέσει μεγαλύτερο κονδύλι για κάδους και όχι μόνο το ποσό των 40.000 ευρώ και μάλιστα μετά την μέση του καλοκαιριού! Επίσης η ασφαλή τοποθέτηση των μικρών κάδων, ώστε να μην μπορούν τα αδέσποτα σκυλιά να τους ρίχνουν (δύο σιδερένιες λάμες ή ακόμη και μπετόβεργες, δεξιά και αριστερά του κάδου και μία μεταλλική αλυσίδα μπροστά, θα έλυνε το πρόβλημα)! Σε αρκετούς μεγάλους κάδους έχουν τοποθετηθεί μπάρες τριγύρω ώστε να είναι ασφαλείς!

Η αντικατάσταση επίσης των μικρών κάδων από μεγάλους, θα έλυνε το πρόβλημα, αφού τους μεγάλους δεν τους καταφέρνουν να τους αναποδογυρίσουν τα σκυλιά, παρά μόνο άνθρωποι, που δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούν κάποιοι να το έχουν σκεφτεί! Όσο αφορά την καθαριότητα των υπαρχόντων κάδων, περιμένουμε πλέον των πέντε ετών! Ακόμη η επισκευή αρκετών κάδων, που δεν διαθέτουν καπάκι!

Σε κάθε περίπτωση βέβαια και όλοι οι ντόπιοι και επισκέπτες, θα πρέπει να εναποθέτουν τα απορρίμματα μέσα στους κάδους και αν είναι γεμάτοι πιο πέρα (λίγα βήματα) πιθανόν θα υπάρχει ένας άλλος κάδος που θα έχει χώρο για να τα ρίξουμε!

Σε γειτονικά χωριά οι κάδοι απορριμμάτων είναι μαζεμένοι σε ένα-δύο σημεία μόνο και όλοι πηγαίνουν τα απορρίμματα εκεί! Στο δικό μας χωριό λόγω  της μορφολογίας του εδάφους, μάλλον δεν μπορεί να γίνει! Βέβαια οι αποφάσεις των αρμοδίων του δήμου θα πρέπει να είναι προς το όφελος και την εξυπηρέτηση των δημοτών (μην ξεχνάμε ότι στα χωριά έχουμε πολλούς ηλικιωμένους) και κυρίως να προλαβαίνουν καταστάσεις και να μην τρέχουν πίσω από τα γεγονότα! Τέλος στις συμβάσεις που υπογράφουν με τους εκάστοτε εργολάβους για την αποκομιδή των απορριμμάτων, να προβλέπουν κάποιες έξτρα δουλειές των εργολάβων για κάποιους μήνες στα χωριά και την συχνότερη αποκομιδή! 

Από το vlaxerna,gr

Νίκος Δ. Καβουρίνος

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια