Back to top
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025 στις 4:15μμ | Κατηγορία: Παιδεία | CLOLONIS
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΕΒΙΔΙΟΥ

Συγκίνηση και Υπερηφάνεια για το σχολείο μας!!!

Μία ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της σχολικής μας κοινότητας. Στο επιβλητικό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μέσα σε ένα κλίμα γιορτής και δημιουργικής έμπνευσης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Σχολικής Εφημερίδας και Φεστιβάλ Δημοσιογραφίας, σε συνδυασμό με τη βράβευση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αιμοδοσίας «Σχολεία – Γέφυρες Ζωής».

Ανάμεσα σε δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, το Γενικό Λύκειο Λεβιδίου ξεχώρισε με τη δική του μοναδική φωνή και απέσπασε το 2ο βραβείο για την ειδική θεματική έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας «Περίεργοι Τύποι» με θέμα «Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής».

Η παρουσίαση που μας έκανε υπερήφανους

Τη φωνή του σχολείου μας εξέφρασαν με εξαιρετικό τρόπο οι μαθητές Γιάννης Καμπέλος (Β’ Λυκείου) και Δημήτρης Καμπέλος (Α’ Λυκείου), που εκπροσώπησαν τη συντακτική ομάδα και με αυθεντικότητα και ενθουσιασμό παρουσίασαν τη δουλειά μας μπροστά στο κοινό της εκδήλωσης. Με λόγια απλά αλλά ουσιαστικά, περιέγραψαν τη γέννηση και την πορεία της εφημερίδας μας, το πώς 28 μαθητές από ένα μικρό σχολείο της Αρκαδίας έγιναν δημιουργοί, ερευνητές, λογοτέχνες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, με σύμμαχο τη φαντασία και την τεχνολογία.

Η εφημερίδα μας, όπως είπαν, γεννήθηκε από μια περιέργεια – αυτή που δίνει ώθηση σε κάθε νέα ιδέα. Με την υποστήριξη του Διευθυντή μας, κ. Μίχα, και της φιλολόγου μας, κα Μπατίτσα, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2024 και μέχρι σήμερα έχουμε εκδώσει έξι τεύχη, διαθέσιμα στο Schoolpress του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Ένα ταξίδι γνώσης και έκφρασης

Το βραβευμένο μας τεύχος για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική δεν ήταν απλώς μια καταγραφή πληροφοριών.

Ήταν μια πραγματική ερευνητική και δημιουργική εξερεύνηση: από τα chatbots και τα deepfakes μέχρι την ηθική της τεχνολογίας. Από τις αλλαγές στον εργασιακό χώρο μέχρι την επίδραση στην εκπαίδευση και την τέχνη.Μιλήσαμε με επιστήμονες που μας έδωσαν πλήθος πληροφοριών, όπως με τον καθηγητή Ψηφιακών και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δρ. Αναστάσιο Θεοδωρόπουλο. Γράψαμε άρθρα, σχόλια, διηγήματα, χρονογραφήματα ακόμα και ποίηση. Αξιοποιώντας ποικίλες πλατφόρμες ΤΝ, φτιάξαμε κόμικς, γελοιογραφίες και μουσική . Συνδέσαμε την κλασική φιλοσοφία του Πλάτωνα με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας του Asimov, αποδεικνύοντας πως το σχολείο μπορεί να είναι εργαστήρι σκέψης, έκφρασης και δημιουργίας.

Η φωνή του σχολείου μας

Κλείνοντας την παρουσίαση, οι μαθητές μας διάβασαν ένα κείμενο-κατάθεση ψυχής, που συμπυκνώνει την ουσία του εγχειρήματός μας:

«Στο χαρτί, είπαν, γράφαμε λέξεις, όμως στην ουσία καταγράφαμε τον παλμό του σχολείου μας, τη φωνή μας, τους προβληματισμούς μας… Αυτό το ταξίδι μας έδωσε χαρά, αλλά και περηφάνια. Γι’ αυτό λέμε να το συνεχίσουμε…»

Μια διάκριση που μας εμπνέει

Η βράβευσή μας δεν είναι μόνο μια επιβράβευση του κόπου μας. Είναι κυρίως μια υπενθύμιση ότι ακόμη και ένα μικρό σχολείο στην καρδιά της Αρκαδίας μπορεί να ακουστεί δυνατά, όταν υπάρχει μεράκι, συνεργασία και αγάπη για τη μάθηση και την έκφραση.

Με αυτή τη χαρά και τη δημιουργική ώθηση, αποχαιρετούμε τη φετινή σχολική χρονιά, γεμάτοι όνειρα για την επόμενη. Συνεχίζουμε, λοιπόν, πιο «περίεργοι» και πιο δημιουργικοί από ποτέ!

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια