Back to top
Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 2012 στις 10:52πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | dimmeg
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, πρέπει να αφήσει το ΣΤΕ να κρίνει την υπόθεση της ίδρυσης μονάδας παραγωγής μπετόν στην είσοδο της Βλαχέρνας και δίπλα στο Μαίναλο (περιοχή natura)

Όλοι οι φορείς της Βλαχέρνας και της ευρύτερης περιοχής, είναι αντίθετοι με την δημιουργία της μονάδας παραγωγής σκυροδέματος (μπετόν) στην είσοδο του χωριού. Η Δημοτική Αρχή με την απόφασή της να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της απόσυρσης των δικηγόρων από την συζήτηση της υπόθεσης στο ΣΤΕ,  έχει στρέψει τους φορείς και τους κατοίκους εναντίον. Θα πρέπει να αφήσουμε το Δικαστήριο ελεύθερο να κρίνει την υπόθεση αυτή. Άλλωστε από το 2006 ο Δήμος Λεβιδίου έχει προσφύγει στο ΣΤΕ για την υπόθεση αυτή και δεν υπήρχε κανένας λόγος το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θα επιτείνουμε την κοινωνική διάλυση και τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας ή θα προχωρήσουμε μπροστά με νέα λογική και κανόνες επιτέλους; 

Κι αν πράγματι ο Δήμαρχος Τρίπολης λυπάται για την άρνηση στο έργο και θέλει να συμβάλει, μήπως δεν θα ήταν καλύτερα οι αντιθέσεις με την συγκεκριμένη εγκατάσταση να διευθετηθούν με την δική του πρωτοβουλία (ρόλος που πράγματι του αναλογεί) ώστε να βρεθεί ένα άλλο σημείο για τη εγκατάσταση της Μονάδας που δεν θα δημιουργεί προβλήματα και να τελειώνουμε κάποτε με όλα αυτά;

Περιμένουμε το βράδυ της Τρίτης από την Διοίκηση του Δήμου Τρίπολης να δώσει τέλος στην “δικαστική ομηρία” των κατοίκων και των φορέων που αντιτάσσονται στο εν λόγω έργο και περιμένουμε απ’ όλες τις πλευρές-και της επιχείρησης ακόμα- την ευδοκίμηση της λογικής. Για να πάμε επιτέλους μπροστά…

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

***

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

***

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

***

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ

***

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

***

Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Ελλάδας (περιόδου 1940-1945)

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Ν.Π.Ι.Δ.)

ΕΔΡΑ: Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων, Ευσέβειου Κηπουργού 6, 25001

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ: Μαρτυρικό Χωριό Ρίζα Ιεράπετρας

Τηλ: 2692.029095/ Fax: 2692.023330

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων 9/2/2012

Mε αφορμή την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τριπόλεως για την απόσυρση της παράστασης των δικηγόρων από την συζήτηση στο ΣΤΕ της δημιουργίας μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ ΟΕ στην θέση Σίνερο της Μαρτυρικής Βλαχέρνας Αρκαδίας, οφείλουμε ως Εθνικό Δίκτυο Νέων, Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945), να πάρουμε θέση στο θέμα και να ταχθούμε υπέρ του δίκαιου των κατοίκων και των τοπικών φορέων της εν λόγω περιοχής.

Η Βλαχέρνα με το προεδρικό διάταγμα 197/2005 έχει χαρακτηριστεί ως Μαρτυρικό Χωριό και είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου:1940-1945).

Πιστεύουμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η μονάδα παραγωγής μπετόν θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης της Μαρτυρικής Βλαχέρνας και στη μόλυνση του ιερού τόπου θυσίας και μαρτυρίου, αφού ο χώρος κατασκευής της μονάδας βρίσκεται πλησίον του χώρου στον οποίο ιστορικά τοποθετείται η αιματηρή αντίσταση ενάντια στις γερμανικές φάλαγγες, κατά τις απελευθερωτικές προσπάθειες του Ιουλίου του 1944, γεγονός που μαρτυρείται από το μνημείο των πεσόντων ηρώων, χώρο στον οποίο τελείται το εθνικά αναγνωρισμένο, τοπικής σημασίας ετήσιο μνημόσυνο. Απαιτούμε τον ελάχιστο σεβασμό στο μνημείο που συμβολίζει τη θυσία αυτή με την άρνηση κατασκευής βιομηχανικής μονάδας πλησίον του συγκεκριμένου χώρου.

Επιπλέον, η Βλαχέρνα, χαρακτηρισμένη ως Παραδοσιακός Οικισμός με ΦΕΚ 430/2007, αποτελεί κεφάλαιο συνδεδεμένο με την προστασία του ιστορικού και  πολιτιστικού περιβάλλοντος ως ένα ιδιάζον οικιστικό θέμα αυξημένης προστασίας και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα από τις πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες. Η προστασία των μνημείων, των παραδοσιακών περιοχών και των παραδοσιακών στοιχείων είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.6)

Εμείς, ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945), τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των φορέων της Μαρτυρικής Βλαχέρνας και καλούμε όλους ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΥΤΗΣ και μαζί τους θα αγωνιστούμε για την υποστήριξη της δίκαιης προσπάθειάς τους.

Αντιλαμβανόμαστε ως αρνητική την απόφαση του Δημάρχου Τρίπολης να μην οριστούν δικηγόροι για τη δίκη στις 15/02/2012 και τον καλούμε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, να μην επιτρέψουν την λειτουργία της μονάδας αυτής στον Παραδοσιακό Οικισμό Βλαχέρνα. Επίσης καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας να πάρουν υπεύθυνη θέση στο θέμα και να ταχθούν υπέρ των κατοίκων και των φορέων της Μαρτυρικής Βλαχέρνας.

Τέλος, εμείς στο Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945) είμαστε υπέρ της Ανάπτυξης στην περιοχή αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτισμική αξία και την ιστορική μνήμη της Μαρτυρικής Βλαχέρνας, γιατί για μας όλα τα παραπάνω αποτελούν αξίες πάγιες που σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε. Για μας η ιστορική μνήμη της Μαρτυρικής Βλαχέρνας, θέλουμε να μας γεννά ΕΙΡΗΝΗ – ΑΝΘΡΩΠΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

          Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Δασκαλάκης Ε. Χαράλαμπος      Καρούντζος Γ. Ιωάννης

***

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Βλαχέρνα 30 Ιανουαρίου 2012

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγ. Αθανασίου Βλαχέρνας, συμμεριζόμενο την καθημερινή αγωνία των ενοριτών και κατοίκων και τη συνεχή  προσπάθεια του χωριού να διαμορφώσει την παραδοσιακή μορφή ανάπτυξης, που μόνο του επέλεξε και που σε όλα του τα βήματα, μας έχει συμπαραστάτη, εκφράζει ανεπιφύλακτα την αντίθεσή του στην εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής μπετόν, στην είσοδο του χωριού. Θεωρεί ότι μία τέτοια μονάδα σ’ αυτό το σημείο είναι εντελώς αντίθετη με το σχεδιασμό που οραματίστηκαν από παλιότερα οι κάτοικοι του χωριού, θα καταστρέψει το πανέμορφο τοπίο και θα ρυπάνει το περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, το οικόπεδο που εφάπτεται στην ανατολική πλευρά του χώρου που αγοράστηκε για την εγκατάσταση της ανωτέρω μονάδας, είναι το μοναδικό οικόπεδο της Ι.Μ. Παναγίας Ελεούσας  του Μπεζενίκου, του οποίου τη χρήση έχουμε παραχωρήσει στη νεολαία του χωριού και το χρησιμοποιεί ως χώρο αθλοπαιδιών.

Πρέπει λοιπόν να πειστεί ο επιχειρηματίας ώστε να εγκαταστήσει την επιχείρηση του σε άλλο σημείο. Εμείς θα είμαστε πρωταγωνιστές και συμπαραστάτες με τις επιλογές του χωριού, και θέλουμε στο πλευρό μας και τη Δημοτική μας Αρχή.

 Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

 Ιερέας  Παναγιώτης  Τρυφωνόπουλος

***

Αντίθετη η Περιφέρεια Πελοποννήσου
με τη λειτουργία μονάδας σκυροδέματος στη Βλαχέρνα

Ερωτηθείς ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας από Δημοσιογράφους, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία μονάδας σκυροδέματος στη Βλαχέρνα του Δήμου Τρίπολης, με αφορμή την διαμαρτυρία φορέων και οργανώσεων κατά της κατασκευής της ανωτέρω μονάδας στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Βλαχέρνας, ο κ. Γιαννακούρας δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αντίθετη με τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στα όρια μάλιστα περιοχής Naturα, στους πρόποδες του Μαινάλου και της Εθνικής Οδού Τρίπολης – Πύργου. (ppel.gov.gr)

***

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΟΥΡΙΝΟΥ (πρώην ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΒΙΔΙΟΥ)

Ο πρώην Δήμαρχος Αθανάσιος Ι. Καβουρίνος, με δήλωσή του, παρεμβαίνει στην απόφαση του ΦΟΣΔΑ για τον δεματοποιητή και την απόφαση του Δημάρχου Τρίπολης για τον μη ορισμό δικηγόρων στο ΣΤΕ για τη υπόθεση της δημιουργίας μονάδας μπετόν στην είσοδο της Βλαχέρνας.

 «Οι διατελέσαντες στην αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί στο τι λέμε και πότε το λέμε, διότι υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας ή εσκεμμένης διαστρέβλωσης. Θα ήθελα απλά να κάνω δύο παρατηρήσεις, για δύο μείζονος σημασίας θέματα.

Το πρώτο αφορά την πρόκριση από το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του χώρου τοποθέτησης του δεματοποιητή, πλησίον της τοπικής κοινότητας Παναγίτσας, της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου, του Δήμου Τρίπολης, κάτι που είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τον πρώην Δήμο Λεβιδίου, ο οποίος είχε αποτρέψει το χώρο αυτό, για λόγους που δεν είναι της παρούσας να αναφερθούν, αλλά υπάρχουν στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Το δεύτερο θέμα, αφορά την άρνηση εκπροσώπησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Δήμου Τρίπολης, ως καθολικού διαδόχου δικαιωμάτων  και υποχρεώσεων του πρώην Δήμου Λεβιδίου, ο οποίος (Δήμος Λεβιδίου) είχε προσφύγει κατά απoφάσεως της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και νυν Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας στο ΣτΕ, για την κατασκευή μονάδας μπετόν στην είσοδο της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας, για λόγους που πάλι είναι γνωστοί και εύκολα αναζητήσιμοι, από αποφάσεις και αλληλογραφία, του τότε Δήμου Λεβιδίου.

Θα πρέπει θεωρώ να ανασκευάσει τις απόψεις του ο Δήμος Τρίπολης και καλό θα είναι να μελετήσει τους λόγους για τους οποίους ο πρώην Δήμος Λεβιδίου είχε αντιδράσει σε αυτά τα δύο θέματα, διότι η μη έγκαιρη λήψη εκ μέρους του αποφάσεων, δυστυχώς δε θα έχει περιθώριο διόρθωσης στο μέλλον και μετά θα αναζητείται λύση, αντίστοιχη…του μνημονίου».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Αθανάσιος Ι. Καβουρίνος

Δικηγόρος

***

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες,
Οι συνυπογράφοντες φορείς εκφράζουν τη βαθύτατη αγωνία τους για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Tρίπολης να μην προχωρήσει στην απόφαση παράστασης δικηγόρων στην συζήτηση (18/1/2012) των αιτήσεων ακύρωσης έργου μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας Αφοί Νικητόπουλοι Ο.Ε. στην θέση Σίνερο της Βλαχέρνας Αρκαδίας στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντίθετα, ο Δήμος παραπέμπει το θέμα εκ νέου προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς καμία σχετική τεκμηρίωση. Σας καλούμε να λάβετε υπόψη σας τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο σε μία προστατευόμενη περιοχή, καθώς και τα θέματα ασφάλειας σε περίπτωση ατυχήματος και να ψηφίσετε τη παράσταση των δικηγόρων στο ΣτΕ. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα σταθερό και ανεξάντλητο κεφάλαιο της χώρας και για τον λόγο αυτό, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης, είναι προς όφελός μας να το προστατεύουμε.
Στις 18/1/2012 θα συζητηθούν, μετά από αναβολές, ενώπιον του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης του πρώην Δήμου Λεβιδίου κατά της Νομαρχίας Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την χωροθέτηση μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. στην θέση ΣΙΝΕΡΟ της Βλαχέρνας Αρκαδίας. Οι προσφυγές κατατέθηκαν το 2006 μετά από αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων στο προτεινόμενο έργο και κατόπιν αποφάσεων της αρμόδιας -τότε-δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Λεβιδίου.
Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε και ενημερωτική εκδήλωση στο  Λεβίδι με την συμμετοχή επιστημόνων, μεταξύ αυτών και της Ειδικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, οι οποίοι έκριναν την χωροθέτηση του έργου ακατάλληλη, τόσο λόγω του ειδικού καθεστώτος προστασίας που απολαμβάνει (ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000) η ευρύτερη περιοχή, όσο και λόγω της εγγύτητας του με τον παραδοσιακό και μαρτυρικό οικισμό της Βλαχέρνας, και τον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου και της Μονής Παναγίας της Ελεούσης. Επίσης, το σημείο εγκατάστασης βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, επί της Εθνικής Οδού και στο όριο του δάσους και θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας αισθητική επιβάρυνση σε μια περιοχή που χρήζει τουριστικής ανάδειξης, λόγω του κάλλους που την διέπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια της μονάδας περιλαμβάνει κατασκευή silo ύψους 37 μέτρων.
Πλήθος φορέων έχει συνταχθεί κατά του συγκεκριμένου έργου: Αεί Μαίναλον, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, η Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΚΠΑΖ, και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς της Βλαχέρνας καθώς και όμορων Τοπικών Διαμερισμάτων.
Οι παραπάνω φορείς αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρχει βιοτεχνική ή και βιομηχανική ανάπτυξη στην Αρκαδία, παρόλα αυτά αυτή θα πρέπει να έχει τη σωστή χωροθέτηση. Το σημείο εγκατάστασης της μονάδας στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού, πλησίον του ελατοδάσους και σε μια περιοχή ευρωπαϊκής σημασίας, η οποία έχει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον (λόγω του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας και των τουριστικών θερέτρων του Λεβιδίου και της Βυτίνας) κρίνεται ακατάλληλο. Είναι βέβαιο πως τέτοιου τύπου ανάπτυξη θα αποβεί εις βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης, στο οποίο με την 23/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής παραπέμπεται το θέμα, να μη στραφεί με απόφαση του ενάντια στην λογική και την ουσία της προσφυγής και τη λαϊκή βούληση που επέβαλε την κατάθεσή της, το 2006.

Με εκτίμηση,

Αεί Μαίναλον
Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας
ΕΚΠΑΖ Πελοποννήσου
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βλαχέρνας
Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδας
Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σύλλογος Βλαχερναίων Τρίπολης
Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων
Σύλλογος Δαραίων Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»
Τοπικό Συμβούλιο Βλαχέρνας

Σχόλια
  1. Δημήτρης Μεγρέμης
    20 Μαρτίου, 2012

    Αναρωτιέμαι πόσο ανεγκέφαλος είναι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και αυτοί που τον στηρίζουν. Άντε και τα κατάφερε και το έκανε το εργοστάσιο. Εγώ προσωπικά εγγυώμαι πως θα καλώ την αστυνομία, και άμα θέλει μην έρθει, να περιμένει τα φορτηγά απ’ έξω για να βεβαιώνει και να γράφει τις παραβάσεις τους και άλλα πολλά που είναι ΕΚΠΛΗΞΗ. Με λίγα λόγια Αφοί Νικητόπουλοι χωρίς την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας επιχειρήσεις δεν προοδεύουν έστω και αν έχουν την υποστήριξη της τοπικής πολιτικής εξουσίας. Βασικές Αρχές Management.

    Όσο για εσάς κ. Σμυρνιώτη σας αναμένουν πολλές εκπλήξεις.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια