Back to top
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022 στις 7:55μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40ημερου ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο

της ΕΛΕΝΗΣ Κ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ (του γερο-Γάτου),

προσκαλούμε τους συγγενείς & φίλους να προσευχηθούν μαζί μας, για την ανάπαυση της ψυχής της, στη Θεία Λειτουργία & το Μνημόσυνο που θα τελέσουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας, την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 9:00 π.μ.

Εκ της οικογενείας.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022 στις 6:51μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | CLOLONIS
ΠΕΝΘΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, ο Κωνσταντίνος Βασ. Καλογερόπουλος (πεθερός του Χρήστου Λυκ. Κολλίντζα)

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.

 

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022 στις 11:07μμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: “Εκ του Μετώπου της Μικράς Ασίας 1921-1922”

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022 στις 9:50πμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.
Υποβρύχιο «Τρίτων» (Υ-5): Η 15η πολεμική περιπολία και το τέλος του Β.Π. Υ/Β Τρίτων.

Το Τρίτων (Υ5) (τύπου Πρωτεύς) υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τρίτων παραγγέλθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση στη Γαλλία το 1927 μαζί με άλλα τρία όμοιου τύπου υποβρύχια, τα Γλαύκος ΙΙ, Νηρεύς Ι και Πρωτεύς Ι. Ναυπηγήθηκε μεταξύ 1927–1930 στα ναυπηγεία Ateliers & Chantiers de la Loire στη Ναντ, καθελκύστηκε στις 4 Απριλίου 1928, παραλήφθηκε την 1 Δεκεμβρίου 1930 και εντάχθηκε στο Ελληνικό βασιλικό πολεμικό ναυτικό με τον κωδικό “Y5”.

Το Τρίτων (Υ5) όπως και τα υπόλοιπα υποβρύχια του τύπου Πρωτεύς είχε διαστάσεις 68,6 x 5,7 x 4,1 μέτρα και εκτόπισμα 790 τόνων (ή 960 τόνων εν καταδύσει), εκινείτο δε με δυο προπέλες. Το σύστημα πρόωσης αποτελείτο από 2 κινητήρες Diesel, τύπου Sulzer, ισχύος 1.420 nhp για κίνηση στην επιφάνεια και 2 ηλεκτροκινητήρες ισχύος 1.200 nhp για κίνηση εν καταδύσει. Το σκάφος επανδρωνόταν από πλήρωμα 41 ανδρών. Ο οπλισμός του αποτελείτο από 8 τορπιλοσωλήνες των 533 χιλ. (6 στην πλώρη και 2 στην πρύμνη), 1 πυροβόλο των 100 χιλ. και 1 πολυβόλο των 40 χιλ. Το Υ/Β Τρίτων, όπως και τα υπόλοιπα πέντε υποβρύχια του στόλου, είχε υπερβεί το όριο της επιχειρησιακής του δράσης, τα 10 έτη σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, παρέμενε όμως σε υπηρεσία λόγω του ότι ο παροπλισμός του είχε κριθεί αδύνατος καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα προμήθειας νέων σκαφών.

Με την έναρξη του ελληνοïταλικού πολέμου το ΤΡΙΤΩΝ μαζί με τα υπόλοιπα υποβρύχια του ελληνικού στόλου -εκτός του ΓΛΑΥΚΟΣ το οποίο βρισκόταν σε συνεχή επισκευή- άρχισε τις πολεμικές τους περιπολίες στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Αδριατική. Σύμφωνα με το πολεμικό σχέδιο του Γ.Ε.Ν. δυο εκ των έξι υποβρυχίων (ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ΝΗΡΕΥΣ) τέθηκαν στη διάθεση της Ν.Α.Π./1, με κύριο στόχο την αποτροπή πιθανής απόβασης ιταλικών στρατευμάτων στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Ελλάδα ενώ άλλα δυο (ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ΤΡΙΤΩΝ) τέθηκαν υπό των άμεσων διαταγών του Α.Σ.

Η 15η πολεμική περιπολία και το τέλος του Β.Π. Υ/Β Τρίτων

 

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022 στις 4:53μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.
ΓΑΜΟΣ

Η Ιωάννα Γεωργ. Παπαχρόνη (εγγονή αειμνήστου παπα-Τρύφωνα, Ψυχικό) και ο Ιωάννης Λάτσης, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Να ζήσετε!

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022 στις 7:41μμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 24 Καθηγητές στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2022!
Είκοσι τέσσερα μέλη (24) μέλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συγκαταλέγονται και φέτος μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη ταξινόμηση της βιβλιομετρικής μελέτης του Ioannidis JPA., (2022), του εκδοτικού οίκου Elsevier, που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο «Updated science-wide author databases of standardized citation indicators», όπου περιέχει την ανανεωμένη λίστα κατάταξης με τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κόσμο σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.
Η λίστα αυτή ανακοινώνεται κάθε χρόνο και αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου για σχεδόν 10.000.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία. Η σπουδαία αυτή διάκριση πιστοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη και υψηλού επιπέδου έρευνα που πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναδεικνύοντας το ως έναν ξεχωριστό κόμβο δημιουργικότητας και καινοτομίας.
Τα είκοσι τέσσερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκαταλέγονται στη λίστα κατανέμονται ως εξής: έξι (6) από το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής δύο (2) από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας τέσσερα (4) από το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ένα (1) από το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης έξι (6) από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου και  πέντε (5) από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Μεταξύ των είκοσι τεσσάρων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και η αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Ελένη Τσιπλάκου από Λεβίδι Αρκαδίας.
 
Πηγή: Foititikanea.gr