Back to top
Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, 2014 στις 4:51πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | CLOLONIS
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου του 2014 έγινε η προγραμματισμένη Λαϊκή Συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας παρουσία του δημάρχου Τρίπολης, του προέδρου του χωριού μας, των δημοτικών συμβούλων και των εκπροσώπων του Τοπικού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι της Βλαχέρνας, αλλά και εκπρόσωποι φορέων, αφού άκουσαν την ομιλία του δημάρχου Τρίπολης κου Δημήτρη Παυλή, για το πώς οραματίζεται την λειτουργία του δήμου, το ρόλο του προέδρου, την καλλίτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τις αναπτυξιακές δομές που πρέπει να οργανωθούν για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και τα έργα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, έκαναν τις δικές τους προτάσεις, προς τον δήμο, για τις ανάγκες του χωριού μας. Οι προτάσεις των συγχωριανών μας θα βοηθήσουν στην δημιουργία του Τεχνικού Προγράμματος του 2015 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος της πενταετίας, για το χωριό μας και για την περιοχή μας.

DSCF1263

Τα θέματα που τέθηκαν είναι τα εξής:
Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης εντός του σχεδίου πόλεως του χωριού μας και αντικατάσταση τμήματος του υδραγωγείου πριν φτάσει στην δεξαμενή και περιέχει αμίαντο(είναι υπεύθυνο το Μεθύδριο). Όπως ενημέρωσε ο κος Γιάννης Σαμπράκος, για το δίκτυο ύδρευσης εντός του χωριού, αναμένεται να ολοκληρωθεί η τοπογραφική αποτύπωση στους κοινόχρηστους δρόμους και να ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της υδραυλικής μελέτης κάτι που αναμένεται να έχει τελειώσει στο επόμενο εξάμηνο. Όπως τόνισε ο σχεδιασμός του δικτύου θα είναι σύγχρονος και θα χρησιμοποιηθεί η σημερινή τεχνολογία με πολλούς αυτοματισμούς. Ο έλεγχος θα είναι ψηφιακός και θα ελέγχεται από την κεντρική υπηρεσία του δήμου μέσω κομπιούτερ και σε περίπτωση βλάβης θα κλείνει μόνο η γραμμή ύδρευσης που θα έχει υποστεί την βλάβη. Ο κος Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι είναι έργο προτεραιότητας και ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Κατασκευή γεφυριού στο σημείο ένωσης του νέου καναλιού αποστράγγισης με το παλιό ποτάμι, για να περνάνε τα αυτοκίνητα προς τον κάμπο του Λεβιδίου (υπήρχε γεφύρι το οποίο γκρεμίστηκε). Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν.
Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα κατά το μήκος του εθνικού δρόμου και ειδικά στα σημεία όπου ενώνεται με τους κάθετους δρόμους του χωριού, γιατί όταν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις νερά και χαλίκια βγαίνουν στον εθνικό δρόμο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Φωταγώγηση κατά το μήκος του εθνικού δρόμου στο χωριό μας.
Να γίνεται από συνεργεία του δήμου καθαρισμός στις δύο πλατείες του χωριού μας, ειδικά όταν θα ακολουθούν εκδηλώσεις σε αυτούς τους χώρους.
Να στέλνεται τεχνικός του δήμου για την ηλεκτροδότηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία του χωριού, μέχρι σήμερα γινόταν με έξοδα των κατοίκων ή φορέων του χωριού.
Τις μέρες τον εορτών να γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών δύο φορές την εβδομάδα, γιατί γεμίζουν οι κάδοι και τα σκουπίδια πέφτουν απέξω. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Κολλίντζας, η σύμβαση αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών δύο φορές την εβδομάδα για όλο τον χρόνο, πράγμα που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Να ανοίγει άμεσα ο δρόμος στο πάνω μέρος του χωριού σε περιπτώσεις έντονης χιονόπτωσης, παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια καθυστέρηση στο τμήμα αυτό του χωριού.
Να τοποθετηθούν στις εισόδους του χωριού και ενδιάμεσα επί της εθνικής οδού, φωτεινοί σηματοδότες προειδοποίησης που θα αναβοσβήνουν, για να μειώνουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα την ταχύτητα τους.
Να γίνει διαγράμμιση για διαβάση πεζών στην εθνική οδό και ειδικά στη θέση Χάνι, εφόσον το επιτρέπει ο νόμος.
Να τοποθετηθούν πλαστικά κολωνάκια στην διασταύρωση στο Χάνι κατά μήκος του εθνικού δρόμου όπως προβλέπει ο Κ.Ο.Κ., για να μην παρκάρουν αυτοκίνητα στις γωνίες. Υπάρχει μειωμένη ορατότητα και μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.
Να δημιουργηθούν βάσεις και σιδερένιο πλαίσιο, για την τοποθέτηση των κάδων με τα σκουπίδια, γιατί ο καθένας πάει τους κάδους όπου θέλει και συχνά βρίσκονται πεσμένοι κάτω, λόγο του επικλινούς του εδάφους. Επίσης να αντικατασταθούν οι σπασμένοι.
Να φτιαχτεί το ρείθρο απέναντι από το κοινοτικό κατάστημα, μήκος περίπου 30 μέτρων, το οποίο καταστράφηκε όταν κατασκευάζονταν οι μάντρες από τα έργα που έκανε ο τότε δήμο Λεβιδίου και δεν διορθώθηκε ποτέ. Όταν έχουμε βροχόπτωση χαλίκια και χώματα βγαίνουν στο δρόμο και είναι επικίνδυνα για τα αυτοκίνητα.
Να τοποθετηθεί πινακίδα σήμανσης στο κοινοτικό κατάστημα στην οποία να αναγράφεται πέρα των άλλων και η λέξη Αγροτικό Ιατρείο. Έρχονται ξένοι για να επισκεφτούν τον γιατρό, όταν βρίσκεται στο χωριό μας και δεν ξέρουν που είναι το ιατρείο.
Καθαρίστρια η οποία να καθαρίζει το ιατρείο δύο φορές τον μήνα.
Να αλλαχτούν τα προστατευτικά κάγκελα στο μπαλκόνι του κοινοτικού καταστήματος στον πρώτο όροφο, κίνδυνος να πέσει κάποιος και ειδικά μικρά παιδιά, όπως επίσης και να πέσει κάποιο από αυτά και να χτυπήσει ανθρώπους ( τα προστατευτικά, είναι από τζάμι).
Να τοποθετηθούν προστατευτικά κάγκελα στον μπαλκόνι μπροστά από την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και παγκάκια, για να κάθονται όσοι περιμένουν τον ιατρό ή όταν υπάρχουν εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο.
Συντήρηση της παιδικής χαράς ή και αντικατάσταση των κατεστραμμένων παιχνιδιών. Ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι με βάση τον νέο νόμο θα πρέπει να ξηλωθούν οι 74 από τις 78 παιδικές χαρές του δήμου. Το κόστος για την σωστή κατασκευή μιας παιδικής χαράς, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται από το νέο νόμο, κοστίζει περίπου 70.000 ευρώ και αυτό το ποσό είναι απαγορευτικό για την συντήρηση ή την κατασκευή μιας παιδικής χαράς .
Καθαρισμός και αποψίλωση του παρτεριού στο προαύλιο του πρώην δημοτικού σχολείου από το βάτα, τις τριανταφυλλιές, και τους ακανθώδεις θάμνους, γιατί είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά που κινούνται στο χώρο αυτό και για όσους αθλούνται εκεί (υπάρχει γήπεδο του βόλεϊ).
Συντήρηση του πρώην δημοτικού σχολείου το οποίο έχει αρχίσει να καταστρέφεται, γκρεμίζονται οι σοφάδες, σπασμένα κεραμίδια, σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα λούκια κτλ.
Συντήρηση του γηπέδου μπάσκετ ( αντικατάσταση του ταμπλό στην μία μπασκέτα και σωστή κατασκευή του δαπέδου χωρίς να έχει κλείσεις, αυτή τη στιγμή η κλίση φτάνει έως και το μισό μέτρο από την μία πλευρά του γηπέδου έως την άλλη). Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι στα γήπεδα μπάσκετ θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιημένο δάπεδο με τις προδιαγραφές που ορίζονται και θα ελέγχεται από την αρμόδια υπηρεσία ή διαφορετικά θα ξηλώνονται οι μπασκέτες, πράγμα το οποίο έγινε πρόσφατα σε χωριό του δήμου μας.
Ηλεκτροδότηση του γηπέδου 5Χ5.
Να φτιαχτούν εσωτερικά τα αποδυτήρια στο γήπεδο 5Χ5.
Να ολοκληρωθεί η κατασκευή του πεζοδρομίου με πλακόστρωση στον δρόμο του Άμμου το έργο έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα χρόνια.
Να γίνουν βελτιωτικά έργα αποστράγγισης στον κάμπο της Βλαχέρνας όπου υπάρχει ανάγκη, για να μην πλημυρίζουν τα χωράφια. Επίσης έχει βυθιστεί το πρανές στο σημείο που αρχίζει η σήραγγα στη θέση Μουριές με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για τον δρόμο που περνά στο πλάι του ποταμιού. Αν ξαναγίνει βύθιση ο δρόμος θα κοπεί στα δύο.
Να δημιουργηθούν πλατώματα για να μπορούν να γυρίζουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο προς το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας στην Καστανιά. Ο δρόμος είναι πολύ στενός και όταν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν. Επίσης να γίνει τσιμεντόστωση στα σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα για την ομαλή ανάβαση των οχημάτων.
Να δημιουργηθούν πλατώματα για να μπορούν να γυρίζουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο προς το μοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσας. Ο δρόμος είναι πολύ στενός και όταν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν. Επίσης να γίνει τσιμεντόστωση στα σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα για την ομαλή ανάβαση των οχημάτων.
Να δώσουμε έμφαση σαν δήμος έτσι ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για την συντήρηση και αποκατάσταση του μοναστηριού της Παναγίας της Ελεούσας και του περιβάλλον χώρου του, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Βυζαντινό μνημείο και η κατάσταση του είναι άθλια. Το κτήριο μέρα με την μέρα καταστρέφεται από την υγρασία και την πάροδο του χρόνου. Το μοναστήρι είναι πόλος έλξης για θρησκευτικό τουρισμό και η αξιοποίηση του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Βλαχέρνας.
Να δημιουργηθεί δρόμος προς το Μαίναλο για να υπάρχει άμεση πρόσβαση των κατοίκων προς το βουνό και να μην χρειάζεται να κάνουν κύκλους για να πάνε στις δουλειές τους. Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Σπ. Παπαχρόνης, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα με στοιχεία που είχε: υπήρχε προγραμματική σύμβαση (με το υπουργείο ενέργειας και κλιματικής αλλαγής) για την διάνοιξη δασικού δρόμου από Βλαχέρνα έως θέση Αρπακωτή από την δημοτική αρχή Αθανασίου Καβουρίνου, η οποία υπογράφτηκε 7-12-2010 με διάρκεια δύο ετών και με δικαίωμα παράτασης ενός έτους. Η προηγούμενη δημοτική αρχή (2011-2014) δεν έπραξε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να λήξει η παραπάνω σύμβαση. Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, άμεσα ενήργησα προκειμένω να ενημερωθώ για το θέμα.
Καθαρισμός των ρεμάτων τα οποία έχουν γίνει σκουπιδότοποι τόσο από τους Βλαχερναίους, αλλά και από κατοίκους των γύρο χωριών.
Να τοποθετηθεί μεγάλος μεταλλικός κάδος για τα χοντρά αντικείμενα έτσι ώστε να μην τα πετάμε όπου και όπου.
Να γίνει φωταγώγηση δρόμων σε κάποια σημεία του χωριού μας, όπου υπάρχουν σπίτια και δεν υπάρχει αρκετός φωτισμός.
Να δημιουργηθεί συνεταιρισμός παραγωγής τοπικών προϊόντων με ειδικό καθεστώς φορολόγησης, να είναι προστατευμένα και να χαρακτηριστούν ως εθνικά.
Ο δήμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία από τις μελέτες του Δημόκριτου, υποστηρίχτηκε ότι υπάρχουν ανάλυσης του εδάφους της περιοχής μας, για την ανάπτυξη της πρωτογενής παραγωγής.
Να γίνει συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς του χωριού μας, για να γίνουν επενδύσεις μέσο αυτών, στον τομέα της αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Να δημιουργηθεί ειδικός χώρος – καταφύγιο εξοπλισμένος με τα απαραίτητα, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως σεισμούς κτλ.
Να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί και για λόγους κλιματολογικών συνθηκών πρέπει να μπούμε στο δευτερογενή τομέα παραγωγής, για να δημιουργηθεί ανάπτυξη στο δήμο μας.
Να καθαριστεί το μονοπάτι, από την ανάπτυξη των θάμνων και των δέντρων, που οδηγεί στο πάνω μέρος του Κάστρου, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Να αξιοποιηθεί το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, γιατί θα φέρει τουρισμό στην περιοχή μας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Να γίνει διαμόρφωση της πλατείας στο κέντρο του χωριού γκρεμίζοντας το μεσαίο υπερυψωμένο πεζούλι έτσι ώστε να μην κόβεται η πλατεία στα δύο.
Να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στον δρόμο που περνάει μπροστά από την πλατεία στο κέντρο του χωριού.
Μόνιμος φωτισμός στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
Τέθηκε το θέμα με τα τηλεοπτικά κανάλια και την ψηφιακή εποχή με την Digea.

Ο δήμαρχος κος Δημήτρης Παυλής υποσχέθηκε να κάνει ότι μπορεί για να υλοποιηθούν οι προτάσεις των πολιτών άμεσα ή σε βάθος πενταετίας.
Οι ομιλητές της λαϊκής συνέλευσης ήταν οι εξείς: (με την σειρά που μίλησαν)
Μεγρέμης Π. Βασίλης, Πανούση Παναγιώτα, Λολώνης Χ. Κωνσταντίνος, Παπαναστασίου Ν. Ανδρέας, Καρούντζος Ι. Γεώργιος, Ψαλτόπουλος Δημήτρης, Τσαρουχάς Θ. Σωτήρης, Τζιώλας Ν. Δημήτρης, Αναστάσιος Τρ. Τσαρουχάς.
Επίσης ενημέρωση έγινε από τον κο Γιάννη Σαμπράκο για το θέμα του νερού και για τα αρδευτικά προβλήματα του κάμπου.
Παρεμβάσεις έγιναν από τον πρόεδρο Δημήτρη Κολλιντζα, τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Παπαχρόνη και την εκλεγμένη στο τοπικό συμβούλιο της Βλαχέρνας Ελένη Κουτσούγερα – Τσιώλη.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια