Back to top
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2020 στις 11:30μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΕΟΡΤΑΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

 

Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2020 στις 1:50πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | CLOLONIS
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Ιερά αγρυπνία είχαμε την Παρασκευή 12 Ιουνίου στο μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στην Βλαχέρνα, προς ανάμνηση της Αλώσεως της Πόλης και των προγόνων που σκοτώθηκαν και ετάφησαν στους χώρους γύρω από τη Μονή. Αρκετοί πιστοί προσήλθαν για να προσευχηθούν, άλλοι τηρώντας τα μέτρα που προβλέπει η πολιτεία για τον κορωνοϊό και άλλοι όχι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δίσκο  του μνημόσυνου επιμελήθηκαν οι πατέρες της Μονής Παναγίας Κατακεκρυμμένης του Άργους.

 

Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020 στις 10:53πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Φέτος εν μέσω της παγκόσμια πανδημίας, η Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και οι πιστοί θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία από τηλεοράσεως.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Στο χωριό μας, την Κυριακή των Βαΐων, ο Ιερέας μας π. Παναγιώτης θα διαβάσει την ευχή για την Ημέρα των Βαΐων, πριν το μεσημέρι, χωρίς κόσμο. Καλούνται όλοι οι συγχωριανοί να προσευχηθούν από το σπίτι τους.

“Τὴν κοινὴν Ἀνάστασιν πρὸ τοῦ σοῦ πάθους πιστούμενος, ἐκ νεκρῶν ἤγειρας τὸν Λάζαρον Χριστὲ ὁ Θεός· ὅθεν καὶ ἡμεῖς ὡς οἱ παῖδες, τὰ τῆς νίκης σύμβολα φέροντες, σοὶ τῷ νικητῇ τοῦ θανάτου βοῶμεν· Ὠσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος, ἐν ὀνόματι Κυρίου“.

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020 στις 1:35μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΔΩΡΩΝ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 και ώρα 07:00μμ θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου. Θα χοροστατήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιουστίνος Τσαγκούρης. 

Καλούνται όλοι οι πιστοί να παραβρεθούν στην Θεία Λειτουργία. 

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020 στις 9:16μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | ΠπΚ
ΧΡOΝΙΑ ΠΟΛΛA ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΟΥΣ OΠΟΥ ΓΗΣ!

Χαίροις τῶν ἀρετῶν ὁ κανών, ὁ ὑπὲρ πίστεως ἀθλήσας στερρότατα, καὶ λύσας τὴν τοῦ Ἀρείου, κακοδοξίαν νευραῖς, τῶν σεπτῶν σου λόγων Ἀθανάσιε, τρανῶς ἐκδιδάσκων, μιᾶς Θεότητος δύναμιν, ὁριζομένην, ἐν τρισὶν ὑποστάσεσι, παρ’ ἧς ἅπαντα, νοητὰ καὶ φαινόμενα, μόνην δι’ ἀγαθότητα, παρήχθη πρὸς γένεσιν, καὶ σαφηνίζων τῆς θείας, δημιουργίας τὰ δύσληπτα, Χριστὸν καταπέμψαι, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δυσώπει τὸ μέγα ἔλεος”.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Αθανασίου, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πολιούχου του χωριού μας.

Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας με την συμμετοχή έξι ιερέων. Σήμερα ανήμερα της εορτής, της θείας λειτουργίας προΐστατο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. κ. Θεόκλητος περιστοιχιζόμενος από πέντε ιερείς και έναν ιεροδιάκονο. Στο τέλος της ακολουθίας τον Θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος, ενώ μετά την απόλυση προσφέρθηκαν στο προαύλιο του ιερού ναού ποτό και γλυκίσματα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Το παρόν έδωσαν, εκτός από τους Βλαχερναίους, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βλαχέρνας Δημήτρης Κολλίντζας και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του δήμου και φορέων του χωριού.

 

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2020 στις 2:26μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

«Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι».

Εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο χωριό μας. Μετά την Θεία Λειτουργία, ο κόσμος πήρε αγιασμό για να αγιάσει το σπίτι του, τα ζώα του, τα χωράφια του και τις καλλιέργειες του.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 

 

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2020 στις 11:19πμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | CLOLONIS
ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΙΑΣΗΣ – ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2020

Παραμονή Θεοφανίων και ο π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος αγίασε όλα τα σπίτια της Βλαχέρνας ψάλλοντας το “Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…”.

Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2020 στις 5:41μμ | Κατηγορία: Θεολογικά/Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020-2022

Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, με απόφασή του (αρ. πρωτ. 601), όρισε για την τριετία 1-1-2020 έως 31-12-2022 τους εξής ενορίτες:

Δημήτριο Γ. Τσέκο, Σπυριδούλα Πετροπούλου – Δρακοπούλου, Παναγιώτη Κ. Κουτσούγερα, Ευγενία Χρ. Παπαναστασίου και Γεωργία Αποστολοπούλου – Δρακοπούλου, Αφροδίτη Διον. Κουτσούγερα.

Έτσι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (2020-2022) έχει ως εξής:

Πρόεδρος:

π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος

Τακτικά Μέλη:

Δημήτριος Γ. Τσέκος

Σπυριδούλα Πετροπούλου – Δρακοπούλου

Παναγιώτης  Κ. Κουτσούγερας

Ευγενία Χρ. Παπαναστασίου

Αναπληρωματικά μέλη:

Γεωργία Αποστολοπούλου-Δρακοπούλου. 

Αφροδίτη Διον. Κουτσούγερα

Ευχόμαστε καλή θητεία.