Back to top
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024 στις 6:19μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μεγάλης Εβδομάδας και Εβδομάδας Διακαινησίμου, Πάσχα 2024.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Εσπέρας, ώρα 19:00, Ακολουθία Νυμφίου (Των δέκα Παρθένων)

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Πρωίας, ώρα 12:00, Μυστήριο του ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ (Μύρωμα)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Εσπέρας, ώρα 19:00, Ακολουθία των Παθών (δώδεκα Ευαγγέλια)

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρωίας, ώρα 08:30, ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΙΣ

Ώρα 09:30πμ, Τρισάγια στο Κοιμητήριο Αγίου Τρύφωνα

Εσπέρας, ώρα 19:00, Επιτάφιος Θρήνος – ΕΓΚΩΜΙΑ

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Πρωίας, ώρα 07:00, Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου

Εσπέρας, ώρα 23:00, Η Ακολουθία Παννυχίδος της Αναστάσεως

ώρα 12:00 μεσαν., Η Τελετή Αναστάσεως του Κυρίου

***

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Πρωίας, ώρα 07:00, Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγιώργη

(Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσουν οι παραδοσιακοί αγώνες για την Κουλούρα του Αγιώργη)

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Εσπέρας. ώρα 19:00, Μέγας Εσπερινός προς τιμή του ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

(θα τελεστεί στο Μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών στην Καστανιά, εκεί που υπάρχει ο τάφος του Οσίου Λεοντίου)

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Πρωίας, ώρα 07:00, Θεία Λειτουργία εορτής ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

(θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη Αγίου Αθανασίου)

ΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Πρωίας, ώρα 07:00, Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του Αγιο-Νικόλα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Πρωίας, ώρα 07:00, Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών στην Καστανιά (Ζωοδόχου Πηγής)

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 στις 11:14μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Πρόταση για Ενεργειακή Κοινότητα θα καταθέσει ο Δήμος Τρίπολης!

Στην έγκριση τροποποίησης καταστατικού και συμμετοχής του Δήμου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας με την επωνυμία «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και διακριτικό τίτλο: «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 Κ.Α.Ε.» και στην απευθείας εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων στην «ΤΡΙΠΟΛΙΤCΑ 1821 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού» προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του.

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι αν δοθεί παράταση, αν υπάρξει ενημέρωση, ένα οικονομοτεχνικό πλάνο. Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαφάνας σημείωσε ότι στο φάκελο υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Ο Βαγγέλης Γούργαρης έθεσε μια σειρά από ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Ρώτησε ποιοι αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο, ποιοι είναι οι μέτοχοι της εταιρείας. Σημείωσε ότι δεν διευκρινίζεται αν είναι τα Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος και προσέθεσε ότι το ΣΔΑΜ επιδοτεί ως 2.800.000 και δεν ξέρουμε με τι ποσοστό χρηματοδοτεί. Για να σημείωσε πως δεν είναι γνωστό ποιο ποσό θα χρειαστεί να καλύψει ο δήμος Τρίπολης.

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης απάντησε: «Το σημερινό συμβούλιο έχει δύο συγκεκριμένα θέματα, για το καταστατικό και η ενοικίαση ακινήτων στην Ενεργειακή Κοινότητα. Ο προϋπολογισμός της πρότασης είναι ως 3.000.000 ευρώ. Έχει ψηφιστεί στη δημοτική επιτροπή. Ο δήμος καλύπτεται από αυτό το ποσό. Τα 6 Φ/Β είναι 3.8 μεγαβάτ. Οι μέτοχοι είναι ο Δήμος Τρίπολης, οι δύο Σχολικές Επιτροπές, η ΔΕΥΑΤ και η ΔΕΠΕ. Το 40% του μετοχικού κεφαλαίου έχει ο Δήμος και από 15% τα άλλα νομικά πρόσωπα».

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε συμπληρωματικά: «Το μόνο που άλλαξε είναι η κατάργηση του ΝΠΔΔ και στη θέση του μπήκε η ΔΕΠΕ. Οι δύο τεράστιοι φάκελοι έχουν μέσα όλα τα στοιχεία. Τα 3.000.000 ευρώ είναι μαζί  το ΦΠΑ. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να το καταθέσουμε και να μην πηγαίνουμε την τελευταία στιγμή. Το όφελος είναι σημαντικό.»

Ο κ. Γούργαρης είπε: «Κοροϊδευόμαστε όταν λέμε ότι θα νοικιάσουμε χωράφια και θα αυξήσουμε το μετοχικό κεφάλαιο. Ουσιαστικά, ο δήμος είμαστε. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία που θα λειτουργήσει στη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας και θα έχουμε να καλύψουμε ένα μεγάλο ποσό και εκεί μπορεί να μπει ο ιδιώτης ή θα πάμε σε δάνεια σε τράπεζες. Σήμερα, έχουν ανατραπεί τα δεδομένα. Υπάρχει υπερεπάρκεια ρεύματος, η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές κατά 40%. Με αυτό που πάμε να κάνουμε, προχωράμε την απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και καλλιεργούμε αυταπάτες ότι κάτι θα πάρουμε κι εμείς. Δεν κερδίζουμε τίποτα. Είναι πολύ ελλιπή τα στοιχεία.»

Ο Κώστας Κατσαφάνας είπε ότι «αυτή η διαδικασία είναι εικονικός συμψηφισμός. Παράγουμε ρεύμα και το πουλάμε στη ΔΕΗ. Δεν κάνουμε εμπόριο του ρεύματος. Εισάγουμε 4 γιγαβάτ ρεύμα. Δεν πάμε να φτιάξουμε μπαταρίες. Εγώ θα ήμουν σύμφωνος να γίνουμε παραγωγοί ρεύματος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «δεν κατανόησα τι ήθελε να πει ο κ. Γούργαρης. Υπάρχει ένας φάκελος που ετοιμάζεται και έχει 70 χαρτιά. Πάμε να μειώσουμε το ρεύμα που πληρώνουμε κάθε χρόνο. Πληρώνει ο δήμος κάθε χρόνο 1.500.000 στη ΔΕΗ. Θέλουμε να γλιτώσουμε 450.000 ευρώ κάθε χρόνο. Βλάπτει κανέναν αν γλιτώνει τόσα χρήματα; Παράλληλα, θα μειωθεί το ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά στην πόλη μας. Υποβάλλουμε μια πρόταση κι εφόσον προχωρήσαμε, θα έχουμε αυτό το κέρδος. Δεν υπάρχουν δάνεια και ιδιώτες. Υπάρχει έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας για τα περίπου 500.000 ευρώ που θα χρειαστεί να βάλει ο δήμος στην εταιρεία. Μέσα σε ένα χρόνο θα ξεχρεώσει και μετά θα κερδίζει.»

Ο Γιάννης Τρουπής μίλησε για ευκαιρία γενικότερα, πρέπει να ψηφίσουμε για τέτοιους είδους έργα. «Θεωρώ ότι δημιουργούμε back up για το μέλλον, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την ενέργεια. Να εκμεταλλευτούμε προσκλήσεις του ΔΑΜ για να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Και για λόγους ιστορικούς, οι αποφάσεις πρέπει να είναι ομόφωνες».

«Παρουσιάζεται μια ευκαιρία με το ΣΔΑΜ και να μην την αφήσουμε» είπε ο κ. Σμυρνιώτης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γούργαρης είπε: «Εγώ ακόμα δεν ξέρω ποιοι εκπροσωπούν τους μετόχους. Οι Ενεργειακές Κοινότητες που πατάνε πάνω στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Καλλιεργείτε όλοι σας την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να αμβλύνουμε την κατάσταση.»

Εν τέλει, η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισε μόνο ο κ. Γούργαρης.

Πηγή: www.kalimera-arkadia.gr

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 στις 10:59μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | CLOLONIS
ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΣΗ

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν η Σταμάτα Γ. Κατσούλη και ο Αθανάσιος Γυφτακόπουλος, ενώ έγινε και η βάφτιση του γιου τους Ανδρέα.

Το ζευγάρι είναι κάτοικοι στο Τορόντο, Καναδά. 

Να ζήσουν ευτυχισμένοι και να τους ζήσει το νέο όνομα.

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 στις 8:02πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.
Την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί ο 2ος ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ εις μνήμην ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ!

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, 7 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί ο 2ος ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, εις μνήμην του Οσίου Λεοντίου του εν Βλαχέρνη ασκήσαντος!  Ο εφημέριος του χωριού μας, π. Παναγιώτης, μας ενημέρωσε πως φέτος ο εσπερινός για την εορτή του Οσίου Λεοντίου, θα τελεστεί στο Μοναστήρι της Καστανιάς την Τρίτη 7 Μαΐου και ώρα 07:00 το απόγευμα.

Η διαδρομή (4.319μ.) θα ξεκινήσει από το δημόσιο δρόμο στην στροφή προς Καστανιά (θέση Λάζος, πριν την διακλάδωση) και θα φτάσουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών, στο ασκηταριό και στον τάφο του ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ και με το πέρας του εσπερινού θα επιστρέψουμε. Για την ακριβή ώρα συγκέντρωσης και αναχώρησης θα υπάρξει νεότερη και έγκαιρη ενημέρωση.

Ετοιμαστείτε λοιπόν, πάρτε μαζί σας το μπαστούνι σας, “ασκί” με νερό, φαναράκι, βάλτε καλά παπούτσια, για να περπατήσουμε στα χνάρια της διαδρομής του ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ!

Ο Λεόντειος δρόμος που ξεκίνησε πέρσι,

με την αποδοχή και συμμετοχή πολλών συμπατριωτών και φίλων,

συνεχίζεται και καθιερώνεται!

***

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γεώργιος Ι. Καρούντζος

Νίκος Δ. Καβουρίνος

Αθανάσιος Σωτ. Τσαρουχάς (tam)