Back to top
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2012 στις 10:16πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | J.Arkas
Δελτίο τύπου “Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας”

Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Ελλάδας (περιόδου 1940-1945)

Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Ν.Π.Ι.Δ.)

ΕΔΡΑ: Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων, Ευσέβειου Κηπουργού 6, 25001

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ: Μαρτυρικό Χωριό Ρίζα Ιεράπετρας

Τηλ: 2692.029095/ Fax: 2692.023330

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων 9/2/2012

Mε αφορμή την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τριπόλεως για την δημιουργία μονάδας παραγωγής μπετόν της εταιρίας ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ ΟΕ στην θέση Σίνερο της Μαρτυρικής Βλαχέρνας Αρκαδίας, οφείλουμε ως Εθνικό Δίκτυο Νέων, Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945), να πάρουμε θέση στο θέμα και να ταχθούμε υπέρ του δίκαιου των κατοίκων και των τοπικών φορέων της εν λόγω περιοχής.

Η Βλαχέρνα με το προεδρικό διάταγμα 399/1998 έχει χαρακτηριστεί ως Μαρτυρικό Χωριό και είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου:1940-1945).

Πιστεύουμε και στηρίζουμε την ανάπτυξη στην περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, η μονάδα παραγωγής μπετόν θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αλλοίωση της ιστορικής μνήμης της Μαρτυρικής Βλαχέρνας και στη μόλυνση του ιερού τόπου θυσίας και μαρτυρίου, αφού ο χώρος κατασκευής της μονάδας βρίσκεται πλησίον του χώρου στον οποίο ιστορικά τοποθετείται η αιματηρή αντίσταση ενάντια στις γερμανικές φάλαγγες, κατά τις απελευθερωτικές προσπάθειες του Ιουλίου του 1944, γεγονός που μαρτυρείται από το μνημείο των πεσόντων ηρώων, χώρο στον οποίο τελείται το εθνικά αναγνωρισμένο, τοπικής σημασίας ετήσιο μνημόσυνο. Απαιτούμε τον ελάχιστο σεβασμό στο μνημείο που συμβολίζει τη θυσία αυτή με την άρνηση κατασκευής βιομηχανικής μονάδας πλησίον του συγκεκριμένου χώρου.

Επιπλέον, η Βλαχέρνα, χαρακτηρισμένη ως Παραδοσιακός Οικισμός με ΦΕΚ 430/2007, αποτελεί κεφάλαιο συνδεδεμένο με την προστασία του ιστορικού και  πολιτιστικού περιβάλλοντος ως ένα ιδιάζον οικιστικό θέμα αυξημένης προστασίας και για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα από τις πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες. Η προστασία των μνημείων, των παραδοσιακών περιοχών και των παραδοσιακών στοιχείων είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σύνταγμα (άρθρο 24 παρ.6)

Εμείς, ως Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945), τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων και των φορέων της Μαρτυρικής Βλαχέρνας και καλούμε όλους ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΥΤΗΣ και μαζί τους θα αγωνιστούμε για την υποστήριξη της δίκαιης προσπάθειάς τους.

Αντιλαμβανόμαστε ως αρνητική την απόφαση του Δημάρχου Τρίπολης να μην οριστούν δικηγόροι για τη δίκη στις 15/02/2012 και τον καλούμε μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης, τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, να μην επιτρέψουν την λειτουργία της μονάδας αυτής στον Παραδοσιακό Οικισμό Βλαχέρνα. Επίσης καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας να πάρουν υπεύθυνη θέση στο θέμα και να ταχθούν υπέρ των κατοίκων και των φορέων της Μαρτυρικής Βλαχέρνας.

Τέλος, εμείς στο Εθνικό Δίκτυο Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας (περιόδου 1940-1945) είμαστε υπέρ της Ανάπτυξης στην περιοχή αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτισμική αξία και την ιστορική μνήμη της Μαρτυρικής Βλαχέρνας, γιατί για μας όλα τα παραπάνω αποτελούν αξίες πάγιες που σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματευόμαστε. Για μας η ιστορική μνήμη της Μαρτυρικής Βλαχέρνας, θέλουμε να μας γεννά ΕΙΡΗΝΗ – ΑΝΘΡΩΠΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

          Ο Πρόεδρος                   Ο Γενικός Γραμματέας

Δασκαλάκης Ε. Χαράλαμπος      Καρούντζος Γ. Ιωάννης

Σχόλια
  1. Αεί Μαίναλον « Αεί Μαίναλον
    10 Φεβρουαρίου, 2012

    […] […]

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια