Back to top

Αρχείο Ιούλιος, 2023

ΠΕΝΘΗ

Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2023 στις 4:54μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Την λατρευτή μας

σύζυγο, μητέρα, κόρη, αδελφή, θεία, ανηψιά & εξαδέλφη 

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΑΘΑΝ. ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑΣ 

ΕΤΩΝ 41

Κηδεύουμε την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 & ώρα 12ην μεσημέρι εκ του Ιερού Ναού Αναστάσεως Του Κυρίου (κοιμητήριο) Ηλιουπόλεως Αθηνών.

Παρακαλούμε τους συγγενείς & φίλους

να συνοδεύσουν την εκφορά της.

Ο ΣΥΖΥΓΟΣ

Γεώργιος Παπαδημητρίου

 Ο ΥΙΟΣ

Σωτήριος

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Αθανασία Αθανασίου Τσαρουχά

Σωτήριος & Τζέσκα Παπαδημητρίου

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

Δήμητρα & Σπύρος Λαμπρόπουλος 

Βίλμα & Σταύρος Κουτσουμπάκης

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ

ΟΙ ΘΕΙΟΙ

ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ

 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:

Αντί στεφάνων όσοι επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα στη  *ΜΕΡΙΜΝΑ* Τρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΒΑΝ: GR 5801720530005053045477431. 

(Κατά την κατάθεση δηλώστε τα στοιχεία σας ώστε να σας στείλουμε την απόδειξη της δωρεάς σας).

www.megremisfunerals.com

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ: Έφυγε σε ηλικία 41 ετών η Σπυριδούλα Αθαν. Τσαρουχά!

Κυριακή, 30 Ιουλίου, 2023 στις 11:21πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Βαριά μέρα η χθεσινή για το χωριό μας! Έφυγε αναπάντεχα η Σπυριδούλα Αθαν. Τσαρουχά-Παπαδημητρίου σε ηλικία 41 ετών. Η Σπυριδούλα ήταν Νοσηλεύτρια, Διοικ. Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο σπίτι, της Μέριμνας.

Η αγάπη και η δράση της για τα παιδιά ήταν μεγάλη! Η απουσία της θα είναι τεράστια για την οικογένειά της, τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους της!

Καλό Ταξίδι Ρούλα μας!

*** Η ακολουθία εξόδου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Για την ακριβή ώρα και ημερομηνία το vlaxerna.gr θα ενημερώσει εγκαίρως.

Η ομιλία για τον Εορτασμό της 79ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Βλαχέρνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Σάββατο, 29 Ιουλίου, 2023 στις 8:04πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις, | Ν.Δ.Κ.

Τον πανηγυρικό της ημέρας για την επέτειο του ολοκαυτώματος εκφώνησε ο συμπατριώτης μας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, οικονομολόγος και υποψήφιος διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΛ. Ιωάννης Δουρίδας (το γένος Ευφροσύνης Ανδρ. Τζιώλα).

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Σήμερα συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, σε όσους έχασαν τη ζωή τους, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Η 79η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας, είναι ημέρα μνήμης για όσους πολέμησαν αντιστεκόμενοι στο ζυγό του Άξονα και για τους συγχωριανούς μας, που αναίτια έχασαν τη ζωή τους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των συγχωριανών μας συνάδει με το πνεύμα του Στρατηγού Μιλτιάδη, ο οποίος πριν από τη μάχη στο Μαραθώνα, απευθυνόμενος στους Έλληνες, είπε:

«Εάν τους νικήσουμε, αυτοί έχουν πατρίδα να επιστρέψουν.

Εάν μας νικήσουν, εμείς δεν έχουμε πού αλλού να πάμε».

Για άλλη μια φορά υπήρξε ιστορικό κάλεσμα υπέρ βωμών και εστιών.

Οι γενναίοι της Βλαχέρνας, με την ηρωική τους στάση, μιμούμενοι τους προγόνους μας, που κατατρόπωσαν τους Πέρσες ενάντια σε κάθε στρατιωτική πραγματικότητα και πιθανότητα, ξεπέρασαν εαυτόν και όρια καθήκοντος, γράφοντας μία από τις πιο λαμπρές και   ένδοξες σελίδες, όχι   μόνο  της   δικής   μας,   αλλά   και   της   παγκόσμιας ιστορίας, μπαίνοντας έτσι στο πάνθεον των ηρώων.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Ιούλιο του ‘44 αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ψυχές των ανθρώπων. Η επιδρομή  της γερμανικής φάλαγγας στο χωριό μας μετά την εμπλοκή της με το 2ο λόχο του 11ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του συνόλου των σπιτιών του χωριού, καθώς και τη δολοφονία τριών αμάχων, οι οποίοι δεν έφυγαν από το χωριό. Μετά τα σπίτια, σειρά είχαν οι σοδιές και τα ζώα. Οι κάτοικοι του Μπεζενίκου που είχαν καταφύγει στο Μαίναλο, έβλεπαν με κομμένη την ανάσα από τις κορυφές του, τις σκηνές της φρίκης.

Συγκλονιστική η μαρτυρία του Διμοιρίτη Μαρίνου Φωτόπουλου, που περιγράφει την εικόνα του χωριού, την επόμενη ημέρα του ολοκαυτώματος:

«Μπαίνοντας στο χωριό ένιωθες πως έμπαινες σε νεκροταφείο. Μια άσχημη μυρουδιά που ερχόταν από τ’ αποκαΐδια σε έπνιγε. Ότι μπορούσε να καεί είχε καεί και μόνο οι πέτρες των τοίχων έστεκαν αλλά κι αυτές ραγισμένες από τις μεγάλες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα έσκασαν τα πελεκημένα αγκωνάρια στις πόρτες και τα παράθυρα γιατί από κει έβγαιναν οι φλόγες. Γύρω στη γειτονιά αμίλητοι άνθρωποι τριγυρνούσαν κι έμοιαζαν με φιγούρες χορού σε αρχαία τραγωδία. Κάτω στο χώμα, σε μια άκρη βρίσκεται το απανθρακωμένο σώμα ενός ανθρώπου. Είναι ο γέρο–Λολώνης ή μάλλον τα κόκαλά του που περιμένουν την ταφή τους. Πιο κάτω άλλο πτώμα γέροντα βρίσκεται σωριασμένο. Είναι ο γέρο–Τρύφωνας Κατσούλης. Ένας γέρος που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν κοντά στο θάνατο. Η αγριότητα όμως δεν έχει όρια…».

Τα αντίποινα δεν άργησαν να έρθουν. Τρεις μέρες αργότερα, ο 2ος Λόχος του 1ου Τάγματος του ΕΛΑΣ, με 70-80 περίπου άνδρες και διοικητή τον έφεδρο αξιωματικό Αντωνιάδη, έστησε ενέδρα στο ίδιο περίπου σημείο που είχε γίνει η εμπλοκή της 19ης Ιουλίου και παγίδευσε μία διελαύνουσα γερμανική φάλαγγα πέντε οχημάτων, καταστρέφοντας τα τέσσερα από αυτά και σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες στρατιώτες, με αποτέλεσμα 35-40 νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες. 

Βαρύς ο απολογισμός των ανθρώπων που έχασε αυτός ο τόπος μαρτυρίου, στο διάστημα της γερμανικής κατοχής 1941–1944.

Μαχητές:

Ντίνος Κολλίντζας

Γιώργης Καρούντζος

Γιάννης Πανούσης

Βαγγέλης Λολώνης

Από τον άμαχο πληθυσμό:

Θοδωρής Κουτσούγερας

Τάσης Κουτσούγερας

Γιώργης Κουτσούγερας

Βασίλης Κουτσούγερας

Αριστείδης Αποστολόπουλος

Τρύφωνας Κατσούλης

Δημήτρης Λολώνης

Φώτης Κουνέλης

Αναστάσιος Τζιώλας

Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν, λέγοντας ΟΧΙ στον ολοκληρωτισμό.

Υπερηφάνεια και συγκίνηση μας κατακλύζει όλους για τους ένδοξους προγόνους μας και συνάμα μια βαριά ευθύνη. Ένα χρέος για την ιστορική μνήμη, για την τιμή του διαμετρήματός τους στο διάβα της ιστορίας.

Αξίζει μόνο να αναλογιστεί κανείς τους συσχετισμούς του φόρου αίματος, που προσέφερε η μικρή Ελλάδα σε συνάρτηση με το συνολικό πληθυσμό της, όσο και την αναγνώριση σε παγκόσμια κλίμακα του καθοριστικού της ρόλου στην τελική έκβαση της επέλασης του Άξονα.

Εάν ο ελληνικός λαός δεν είχε αντισταθεί σε αυτό το βαθμό, πληρώνοντας αυτονόητα και το αντίστοιχο βαρύτατο τίμημα, οι γερμανικές δυνάμεις θα είχαν προ πολλού στρέψει το επιθετικό τους ενδιαφέρον προς την ανέτοιμη Ρωσία. Αυτό που κανένας γερμανικός νους δεν φαντάστηκε ότι μπορεί να αντιμετώπιζε επί ελληνικού εδάφους, ο ελληνικός ηρωισμός, έδωσε το χρόνο στις Συμμαχικές Δυνάμεις να ετοιμάσουν το καίριο πλήγμα για τον Άξονα. Και όλα αυτά εν μέσω του ρωσικού βαρύ χειμώνα. Το ελληνικό θαύμα ψυχής, το οποίο μεταπολεμικά αναγνωρίστηκε παγκοσμίως συνολικά από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, ήταν από τους καθοριστικότερους παράγοντες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας.

Παρακάτω παρατίθενται αδιάψευστα ιστορικά ντοκουμέντα της παγκόσμιας αναγνώρισης:

«Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίστασης έκρινε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (Στάλιν, 31.01.1943).

«Οι Έλληνες δίδαξαν διά μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας» (Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 10.06.1943).

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποία θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα» (Βρετανός στρατάρχης σερ Χ. Αλεξάντερ, 28.10.1941).

Αλλά ακόμα και ανώτεροι Γερμανοί αξιωματικοί, όπως ο στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη της Νυρεμβέργης:          
«Η απροσδόκητη και ισχυρή αντίσταση των Ελλήνων εβράδυνε την επίθεση κατά της Ρωσίας για περισσότερο από δύο μήνες. Αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση αυτή, η εξέλιξη του πολέμου θα ήτο διαφορετική, τόσο εις το Ανατολικό μέτωπο όσο και εις τον πόλεμο γενικά, και άλλοι σήμερα θα ήσαν εις την θέσιν του κατηγορουμένου».

Τα μηνύματα της σημερινής επετείου είναι ξεκάθαρα και διαχρονικά.

Καταδικάζουμε τη μισαλλοδοξία των Ναζιστών και τη θηριωδία που προκάλεσαν, η οποία συνιστά ασύγκριτο αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς, προασπιζόμενοι τα ιδανικά και τις αξίες μας, αντιτασσόμενοι με παρρησία σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, που προσπαθεί να αποστερήσει  τα δικαιώματα και την ελευθερία μας. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθότι ο αγώνας δεν τελείωσε τότε. Η πατρίδα μας από το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει άλλου είδους προκλήσεις και επιθέσεις, που κλονίζουν το αίσθημα και την ασφάλεια μας. Μπορεί να μην είναι πολεμικές, είναι όμως εξίσου κρίσιμες για το μέλλον μας. Αναφανδόν, είναι αναγκαίο να σταθούμε στις επάλξεις αντιμετωπίζοντας τις νέες προκλήσεις, ως άξια τέκνα τέτοιων προγόνων.

Χρέος της δικής μας γενιάς όσο και των επερχόμενων είναι να διαφυλάξουμε αυτό που μας παραδόθηκε, συναισθανόμενοι τη σημασίας της ιστορικής συνέχειας. Το  οφείλουμε στους ηρωικούς προγόνους μας.

Σας ευχαριστώ.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΠΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2023 στις 9:38πμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Το vlaxerna.gr θα βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση των επιτυχόντων και θα ανακοινώνει τα ονόματά τους. Παρακαλούνται οι επιτυχόντες ή όποιοι γνωρίζουν επιτυχόντες, να μας ενημερώνουν…

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΒΛΑΧΕΡΝΑ:

Ελένη Βασ. Κουνέλη

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

***

Βασιλική Ιωαν. Μπίθα

Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

***

Γεώργιος Δημ. Πανούσης

Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Σάμος

***

Σταυρούλα Ευαγ. Βαβαρούτα

(εγγονή Σταυρούλας Παν. Μεγρέμη-Τροκάνα)

ΙΑΤΡΙΚΗ Αλεξανδρούπολης

***

Φένια Σύριου (το γένος Βασιλικής Συμεών Τσαρουχά)

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

ΕΚΠΑ – Αθήνα

***

Χρήστος Αθανασίου Παπαναστασίου

Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

***

Θεοδώρα Αθανασίου Παπαναστασίου

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)

***

Ιωάννης Ευαγ. Σπυράκης (το γένος Σοφίας Δ. Ντόκου)

Πάντειο Πανεπιστήμιο

***

Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες!

Συνεχής ενημέρωση…

ΠΕΝΘΗ

Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2023 στις 9:01πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.
Έφυγε από την ζωή ο πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων (1978-1986), Κωνσταντίνος Διον. Σιοκορέλης, οδοντίατρος, σε ηλικία 76 ετών, σύζυγος Μαρίας Βασ. Σταυροπούλου (το γένος Παπαναστασίου).
 
Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – 2023

Πέμπτη, 27 Ιουλίου, 2023 στις 6:17μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | CLOLONIS

Εόρτασε και φέτος το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμων στη Βλαχέρνα με αρκετούς πιστούς από το χωριό μας, αλλά και τα περίχωρα, να τιμούν την μνήμη του Αγίου. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος και υπήρξαν αρτοκλασίες.  Επίσης υπήρχαν τάματα, γίδα, κουλούρες, τυρί,  προσφορές προς τον Άγιο, τα οποία κληρώθηκαν και προσφέρθηκαν γλυκά.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες !

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40ημερου ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου, 2023 στις 7:41πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasoGRmeg

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας

συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού & θείου 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΧ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

προσκαλούμε τους συγγενείς & φίλους να προσευχηθούν μαζί μας, για την ανάπαυση της ψυχής του, στη Θεία Λειτουργία το Μνημόσυνο που θα τελέσουμε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιά  την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 ώρα 9:30 π.μ

Η ΣΥΖΥΓΟΣ 

Θωμαή

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αικατερίνη & Γεώργιος Πετρόπουλος

Μιχαήλ Δρακόπουλος

Η ΕΓΓΟΝΗ

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ 

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ

Ιδιαίτερες προσκλήσεις δε θα σταλούν.

www.megremisfunerals.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Τετάρτη, 26 Ιουλίου, 2023 στις 7:05μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasoGRmeg

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο της αγαπημένης μας

συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, προγιαγιάς, αδελφής & θείας 

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΝ. ΚΑΒΟΥΡΙΝΟΥ

Το Γένος

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΥ

 προσκαλούμε τους συγγενείς & φίλους να προσευχηθούν μαζί μας, για την ανάπαυση της ψυχής της, στη Θεία Λειτουργία & το Μνημόσυνο που θα τελέσουμε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας Μαντινείας την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 & ώρα 9:30 π.μ.

Ο ΣΥΖΥΓΟΣ

Παναγιώτης

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ηλίας & Αγγελική Καβουρίνου

Δημήτριος & Ελένη Καβουρίνου

Κωνσταντίνος & Διαμάντω Καβουρίνου

ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ

ΤΑ ΔΙΣΕΓΓΟΝΑ

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ

Ιδιαίτερες προσκλήσεις δε θα σταλούν.

www.megremisfunerals.com

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ – 2023

Τετάρτη, 26 Ιουλίου, 2023 στις 5:49μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | CLOLONIS

Παρ΄ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι σύμμαχος για να βγεις από το σπίτι, αρκετοί πιστοί τόσο από τη Βλαχέρνα αλλά και τα περίχωρα, βρέθηκαν στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας, της προστάτιδας των ματιών. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας από τον π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο, τελέστη  αρτοκλασία. Επίσης υπήρχαν τάματα (γίδα και αρνί) και κουλούρες, προσφορές προς την Αγία, τα οποία κληρώθηκαν.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες 

ΒΑΠΤΙΣΗ

Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2023 στις 7:50πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Η Ευαγγελία Βασ. Κατσούλη και ο Δημήτριος Θωμ. Κατσίκης, βάπτισαν το αγοράκι τους. Το όνομά του ΘΩΜΑΣ!

Να σας ζήσει!