Back to top

Αρχείο για Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βλαχέρνας

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024 στις 8:55μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

foto: kat.kolliopoulou

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024 στις 2:58μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας στη Βλαχέρνα η καθιερωμένη αγρυπνία (έναρξη 9:00 μ.μ.), προς ανάμνηση της Αλώσεως της Πόλεως και των προγόνων που ετάφησαν στους χώρους γύρω από τη Μονή όπως και στην Παναγία Καταφυγιώτισσα, όπου έγινε η αποκομιδή των λειψάνων που κατά καιρούς ανεβρέθησαν.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024 στις 2:05μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | CLOLONIS

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες

Το όρος Καστανιά βρίσκεται στο χωριό μας, δεξιά της Εθνικής οδού Τριπόλεως – Πύργου και έχει υψόμετρο 1.200μέτρα. Εκεί βρίσκεται η Ι.Μ. Βλαχερνών (Παναγία των Βλαχερνών), που ήταν και η αιτία για να πάρει το όνομα ΒΛΑΧΕΡΝΑ το χωριό μας, το έτος 1927. Πλησίον της Μονής βρίσκεται πηγή ύδατος σε υψόμετρο 1.100μέτρα, η γνωστή Βρύση της Καστανιάς με το κρύο νερό της.

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ

Εις το «Μοναστηράκι» αυτό της Καστανιάς, εντός κοίλου σπηλαίου εις υψόμετρον 1200μ. ασκήτευσεν ο ιδρυτής του, ιερομόναχος Λεόντιος το όνομα, από την Στεμνίτσαν της Γορτυνίας, της οικογένειας των Πασομεναίων. Πότε ακριβώς ασκήτευσε δεν είναι γνωστόν. Ουδέν λείψανον και σχετικόν στοιχείον της παλαιάς Μονής υπάρχει, πλην του τάφου του, που ευρίσκεται εις το μέσο του σημερινού Ναού και της Αγίας Εικόνος.

ΝΕΑ ΜΟΝΗ

Το έτος 1902 εκτίσθη ο Ναός της Νέας Μονής, επ΄ ονόματι της «Καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρνοις», ως «Παναγία των Βλαχερνών» και της «Ζωοδόχου Πηγής». Άνω της εισόδου του Ναού είναι εντοιχισμένη από της κτίσεως μαρμάρινη πλάκα, που φέρει χαραγμένον σταυρόν, την χρονολογία 1902-έτος κτήσεως- και τα γράμματα Β.Δ., αρχικά του ονοματεπώνυμου του κτίτορος Βασιλείου Δρακοπούλου του Αναστασίου. Ούτως εγεννήθη το 1866 εν Μπεζενίκω (Βλαχέρνα σήμερον) από γονείς γεωργοποιμένας, των οποίων ακολούθησε το επάγγελμα. Από την νεότητα του ασχολείτο εις το όρος Καστανιά με το ποίμνιό του και με την καλλιέργειαν και βελτίωσιν των αγρών του, που είχεν εις το όρος και άλλας περιοχάς του χωρίου του.

Η ΜΟΝΑΧΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Το έτος 1933 εκτίσθη το κελλί με προσωπικήν εργασίαν του Βασιλείου Αν. Δρακοπούλου, του Παναγιώτου Γ. Δρακοπούλου και μελών των οικογενειών των και με χρηματικήν συνδρομήν από έρανον, τον οποίον έκαμεν η τότε μονάζουσα Μαγδαληνή, με την βοήθειαν της Αικατερίνης χήρας Βασ. Καρούντζου. Η μοναχή Μαγδαληνή, κατά κόσμον Κατίνα Λαμπρινοπούλου, κατήγετο από την Βυτίναν και έμεινεν εις την Μονήν επί δύο περίπου έτη.

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟ-ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024 στις 7:22μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

Συνεχίζεται ο εορτασμός των εξωκλησιών της Βλαχέρνας που πανηγυρίζουν μετά το Πάσχα. Σειρά είχε σήμερα ο Άγιος Νικόλαος ύστερα από τον Αγιώργη, την εορτή του Οσίου Λεοντίου, ενώ αύριο Παρασκευή θα εορτάσει η Ζωοδόχος Πηγή στην Καστανιά. Εκτός από την έκτη Δεκεμβρίου πανηγύρισε και σήμερα ο Άγιος Νικόλαος με αφορμή την ανακομιδή των λειψάνων του.

Παρόντες στην Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και πολλά τάματα πολλοί Βλαχερναίοι αλλά και αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά (Καμενίτσα, κλπ.) για να τιμήσουν την μνήμη του “Κακονικόλα” όπως τον αποκαλούν στο χωριό λόγω του στρατηγικού σημείου που βρίσκεται. Εξαιτίας αυτού και επειδή αποτελούσε πέρασμα τα χρόνια της τουρκοκρατίας είχαν σημειωθεί πολλές σφαγές και ληστείες.

foto:TAM

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ “ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΗ” ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024 στις 11:51μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις, | Ν.Δ.Κ.

Το καθιερωμένο έθιμο της “κουλούρας του Αγιώργη”, πραγματοποιήθηκε και φέτος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Στο ξωκκλήσι του Αγιώργη στο κάμπο της Βλαχέρνας, το έθιμο αυτό προέρχεται προ αιώνων και διατηρείται κάθε χρόνο. Μαθητές και μαθήτριες, αλλά και οι γυναίκες έτρεξαν με πάθος, για την διατήρηση του εθίμου! Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος! Πάνω από όλα μετράει η συμμετοχή και βέβαια συγχαρητήρια στους νικητές! Και του χρόνου!

Συνεχής ροή φωτογραφιών…

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024 στις 8:09μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | ΠπΚ

«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπεοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Η Βλαχέρνα γιόρτασε σήμερα τον Άγιο Γεώργιο στο ομώνυμο ξωκλήσι που βρίσκεται στην αρχή του κάμπου του χωριού σημείο στο οποίο, κατά την τοπική παράδοση, είχε την έδρα του ο αγάς της περιοχής την περίοδο της τουρκοκρατίας μιας και το χωριό, Μπεζενίκος τότε βρισκόταν στο σημερινό Παλιοχώρι. Δευτέρα του Πάσχα πλήθος κόσμου από το χωριό αλλά και την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσαν το εκκλησάκι για να τιμήσουν την μνήμη του πραγματικά λαοφιλούς Αγίου.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

foto:TAM

foto: FRANK

Αύριο Τρίτη 7 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί ο 2ος ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ εις μνήμην ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ!

Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024 στις 4:09μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις, | Ν.Δ.Κ.

Αύριο Τρίτη της Διακαινησίμου, 7 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί ο 2ος ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, εις μνήμην του Οσίου Λεοντίου του εν Βλαχέρνη ασκήσαντος!  Ο εφημέριος του χωριού μας, π. Παναγιώτης, μας ενημέρωσε πως φέτος ο εσπερινός για την εορτή του Οσίου Λεοντίου, θα τελεστεί στο Μοναστήρι της Καστανιάς την Τρίτη 7 Μαΐου και ώρα 07:00 το απόγευμα.

Η διαδρομή (4.319μ.) θα ξεκινήσει από το δημόσιο δρόμο στην στροφή προς Καστανιά (θέση Λάζος, πριν την διακλάδωση) και θα φτάσουμε στο Μοναστήρι της Παναγίας Βλαχερνών, στο ασκηταριό και στον τάφο του ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ και με το πέρας του εσπερινού θα επιστρέψουμε!

ΩΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 5:15 μμ

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ/ΕΝΑΡΞΗΣ 2ου ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ: 5:30 μμ

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα αρχίσει η επιστροφή προς το χωριό!

Θερμή παράκληση:

Λόγω του Εσπερινού που θα πραγματοποιηθεί στο Μοναστήρι της Καστανιάς, αν υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να έρθουν με αυτοκίνητο, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ να ξεκινήσουν από 6:30μμ και μετά, ώστε να μην εμποδίσουν τους δρομείς!

Ετοιμαστείτε λοιπόν, πάρτε μαζί σας το μπαστούνι σας, “ασκί” με νερό, φαναράκι, βάλτε καλά παπούτσια, για να περπατήσουμε στα χνάρια της διαδρομής του ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ!

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024 στις 7:59μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

«Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός,

καὶ δοξάσατε Χριστόν, τὸν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν»

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, 
θανάτω θάνατον πατήσας
και τοις εν τοις μνήμασιν,
ζωήν χαρισάμενος.

foto: TAM

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Η πρώτη Ανάσταση στη Βλαχέρνα!

Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024 στις 11:53πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

Ευλογείτε, πάντα τα έργα Κυρίου,

τον Κύριον, υμνείτε και υπερυψούτε αυτόν εις τους αιώνας.

foto: TAM

Η Πρώτη Ανάσταση αποτελεί την προαναγγελία της Ανάστασης του Χριστού και η υμνολογία είναι εστιασμένη στη λύτρωση όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Σεισμός εγένετο μέγας, καθώς οι Μυροφόρες, πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Άγγελος Κυρίου αποσφραγίζει τον τάφο. Όταν οι δύο γυναίκες καταφθάνουν τον βλέπουν κενό και τον Άγγελο να τους αναγγέλλει ότι «Κύριος Ανέστη». Το χαρμόσυνο γεγονός θα πρέπει να το διαμηνύσουν στους μαθητές του.

Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι και οι πολυέλαιοι που σείονται στις εκκλησίες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα ενώ οι πιστοί ραίνονται με βάγια.

Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά του Επιταφίου στη Βλαχέρνα!

Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024 στις 10:56μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

Η ζωή εν τάφω
κατετέθης, Χριστέ,
και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο,
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σήν.

foto: TAM