Back to top

Αρχείο Μάρτιος, 2019

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ” ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυριακή, 31 Μαρτίου, 2019 στις 9:03πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Ο δραστήριος Λαογραφικός Σύλλογος “Κορύβαντες” του Νομού Μεσσηνίας, συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019. Το vlaxerna.gr εντόπισε και μέλος Βλαχερναίο, που κατοικεί στην Καλαμάτα, τον Γιάννη Δ. Πανουσόπουλο!

 

“ΚΟΥΝΗΘΗΚΕ” ΚΑΙ Η ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!

Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2019 στις 8:59μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Μία δυνατή ισχυρή δόνηση 5.2 Ρίχτερ βόρεια της Πελοποννήσου έγινε αισθητή στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας, μεταξύ αυτών και στη Βλαχέρνα, σήμερα το μεσημέρι. Το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο και το σεισμολογικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδωσαν 5.2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα ABA του Αιγίου.

Παπούτσι από…γκουίλα!! (παιδικές ανάγκες και χαρές μιας άλλης εποχής!)

Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2019 στις 2:50μμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.

Χαράς τον που τα φόραγε! Απέθαντα!  Σκλίνος! Κυρίως εμείς τα παιδιά. Βαριά μεν, αλλά μπορούσαμε να κλωτσάμε ένα κονσερβοκούτι από το τρίτο γιοφύρι, όταν γυρίζαμε,αφού είχαμε ξεβγάλει τα ζα, μέχρι το χάνι και να μην παθαίνουν τίποτα. Κλωτσάγαμε το τόπι και πήγαινε στα μπεηβάνια. Τώρα με ποια παπούτσια τα συγκρίναμε για να λέμε ότι ήταν καλύτερα; Μα… φυσικά με τα γουρνοτσάρουχα! Αλλά και με τις αρβίλες από βακέτα ,που από το πολύ το φόρεμα καρκουλιάζανε,μισοτριβιάζανε και απάνου ήσαν πλάντρα από τόσες φόλες, πατείς με πατώ σε, που έμοιαζαν σαν ψιχαλισμένο πεζοδρόμιο. Πολλές φορές μάλιστα ραμένες με ράσινη κλονά, με τη σαμαροβελόνα, αφού δεν είχαμε γκιούλι ή παπουτσοκλονά. Δεν ήσανε τότε και πολλοί τσαγκαράδες,που έτσι και είχαν να φτιάσουν γαμπριάτικα παπούτσια από σεβρό ή λουστρίνι, τις φόλες θα τις έραβαν του ρουσαλιώνε.

Παντελόνι ντρίλινο,το γιορτινό από τσελβόλ, σε στιλ βερμούδας, λίγο κάτω από το γόνα. Είχα δει και παντελόνι ράσινο ακόμα και σαϊσματένιο. Όσο για λουρίδα παίρναμε κανά βρακοζώνι ή φτιάχναμε λουρίδα πέτσινη  από κανά άχρηστο μπαλντούμι, ή κολάνι ή από καμιά παλιοκαπιστριάνα. Πολλές φορές οι μεγάλοι για λουρίδα βάνανε ακόμα και την ίγκλα του σαμαριού.

Πρέπει όμως να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα γιατί ίσως μερικοί  να νομίζουν ότι μιλάμε αλαμπουρνέζικα. Να καταλάβουν οι νεότεροι ποιες ήταν οι δικές μας μεγάλες παιδικές χαρές, όταν ακόμα δεν είχαν βγει οι διάσημες μάρκες τα παπούτσια ΝΙΚΕ, adidas, Τiberlant, κ.λ.π. που σήμερα μόλις λίγο ξεθωριάσουν ντρεπόμαστε να τα φορέσουμε!

Και αφού πρέπει να εξηγήσουμε, να πούμε ότι η γκουίλα ήταν ένα κομμάτι από ρόδα αυτοκινήτου, περιζήτητη φυσικά, αφού τα αυτοκίνητα ήσαν λίγα αλλά και κανένας δεν πέταγε ρόδα αυτοκινήτου παρά μόνο αν έπεφτε από κανά στρατιωτικό αυτοκίνητο που δεν τη μάζευαν οι στρατιώτες γιατί δεν θα ήξεραν την αξία της. Ήταν  τυχερός, παρ’  όλα αυτά, όποιος έβρισκε ένα τέτοιο κελεπούρι!

Φαντάζομαι να ξέρετε τι ήσαν τα γουρνοτσάρουχα; Όχι; Για τους νεότερους το λέω. Η λέξη η ίδια το μαρτυράει. Τσαρούχια από τομάρι γουρουνιού. Όταν τα Χριστούγεννα ή τις απόκριες σφάζανε τα γουρούνια δεν πεταγόταν τίποτα. Μαδάγανε όλο το τομάρι, και τα τσιουλιακά, που ήταν και τα μαλακά μέρη του τομαριού, τα έβραζαν, τα έκοβαν κομματάκια, τη σκόρτσα  και τα έριχναν στη λαγίνα μαζί με το σύγκριατο και τις τσιγαρίδες. Το μέρος της ράχης,που ήταν σκληρό και γερό, το κρατάγανε για να φτιάξουνε τσαρούχια.

 

 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΔΗΛΩΤΗΣ ΣΤΟ “ΚΑΦΕ-ΑΓΟΡΑ” ΣΤΟ ΛΕΒΙΔΙ!

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2019 στις 11:39μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Πολλοί Βλαχερναίοι στους τελικούς του τουρνουά δηλωτής στο “ΚΑΦΕ-ΑΓΟΡΑ” στο Λεβίδι, η κούπα όμως πήγε στα παιδιά από το Πεύκο Καλαβρύτων! Ο Κώστας και ο Παναγιώτης κέρδισαν τον Νώντα με τον Παντελή! Στο μικρό τελικό νικητές ο Γιάννης με τον Πάνο!

 

Ένταξη της Τρίπολης στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πόλεων που κάνουν χρήση της «Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων»

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2019 στις 11:06μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | dimmeg

Ο Δήμος Τρίπολης είναι πλέον η πρώτη επαρχιακή πόλη μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων.

Για την προώθησή της και τις δυνατότητες που δίνει στους κατόχους της, μίλησαν σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, προϊστάμενος του τμήματος παρακολούθησης περιφερειακών δράσεων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Αρχικά ο Δήμαρχος ανέφερε: «Δεν είναι μόνο οι εκπτώσεις που παρέχει αυτή η κάρτα σε νέους από 13 έως 30 ετών αλλά και άλλα πακέτα παροχών στους νέους ανθρώπους… ίσως πάνω από 6μιση εκατομμύρια μέλη – νέοι σε όλη την Ευρώπη κάνουν χρήση αυτής της κάρτας… αυτό μας βοηθά… με τη συμμετοχή μας στο δίκτυο προωθούμε την περιοχή μας σε εν δυνάμει νέους επισκέπτες. Ταυτόχρονα μια σειρά τοπικών επιχειρήσεων συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αρκαδίας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό… έτσι συνδράμουμε όλοι για την υλοποίηση αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής από την πλευρά του, συνεχάρη τον Δήμαρχο Τρίπολης και τη Γενική Γραμματεία Γενιάς, για την ανάληψη της πρωτοβουλίας προώθησης της Ευρωπαϊκής κάρτας νέων και ανέφερε τα εξής: «Η συγκεκριμένη κάρτα έχει πολλαπλές δυνατότητες και οφέλη… δεν στεκόμαστε μόνο στις εκπτωτικές της παροχές αλλά κυρίως στο ότι η Τρίπολη είναι η πρώτη επαρχιακή που κατάφερε να έχει την κάρτα αυτή ώστε να διαφημιστεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο η Τρίπολη. Για την οικονομική συγκυρία που διανύσουμε η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα να αρχίζει η Τρίπολη να αποκτά αναγνωρισιμότητα. Μακάρι να μιμηθούν και άλλοι Δήμοι τις κινήσεις του Δήμου Τρίπολης».

Σε μελλοντικό χρόνο σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα οργανωθεί ημερίδα ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις της πόλης και το πώς θα μπορούν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Μπάμπης Παπαϊωάννου εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς: «Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πρωτοβουλία του Δήμου Τρίπολης να μας καλέσει και να ξεκινήσουμε την δράση εφαρμογής της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων και επίσης γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχουμε αρωγό, συνεργάτη και υποστηρικτή το Επιμελητήριο Αρκαδίας αρά η επιχειρηματική κοινότητα, υποστηρίζει και συνεισφέρει στην προσπάθεια ανάπτυξης της κάρτας στην περιοχή της Τρίπολης και της Αρκαδίας».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου: Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης προωθώντας στην Ελλάδα ένα εργαλείο επικοινωνίας, πληροφόρησης, κινητικότητας και ψυχαγωγίας των νέων Ευρωπαίων πολιτών, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων!

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι νέοι, ηλικίας 13 – 30 ετών. Ισχύει για ένα χρόνο, στοιχίζει 10 ευρώ και μπορείς ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30. Για τα ΑΜΕΑ στοιχίζει μόνο 2 ευρώ. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Οι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων μπορούν να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 34 χώρες της Ευρώπης!

Ειδικές εκπτώσεις σε προϊόντα, και υπηρεσίες όπως:

Μεταφορές: αστικές/υπεραστικές συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές μεταφορές, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Εκπαίδευση: προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ελληνικών πανεπιστημίων, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σχολές ξένων γλωσσών, μαθήματα χορού.

Τουρισμός: ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, hostels, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες.

Καταστήματα: ρούχα, οπτικά, κομμωτήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων

Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club.

Υγεία: κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί, φαρμακεία.

Αθλητισμός: γυμναστήρια.

Ομορφιά: κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής

Υπηρεσίες: τηλεφωνία και internet

Για περισσότερες πληροφορίες για την απόκτηση της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων, μπορείτε να καλείτε στο 2713 600 406 (Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Τρίπολης) ή επισκεφθείτε το site europeanyouthcard.gr/

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ!

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019 στις 8:49πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | argy

Τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019, θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας, μία ώρα μπροστά. Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, γυρίζουμε τα ρολόγια ώστε να δείχνει 04:00. Ως γνωστόν η ώρα αλλάζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Καταργείται η αλλαγή ώρας στις χώρες της ΕΕ από το 2021!

Την κατάργηση της αλλαγής της ώρας μετά το 2021 ψήφισε πρόσφατα η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Η Επιτροπή αποφάσισε (με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά)  ότι η αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα. Για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2019 στις 11:39μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 25η Μαρτίου, το πατροπαράδοτο τραπέζι με μπακαλιάρο, στο Πνευματικό Κέντρο της Βλαχέρνας. Ένα έθιμο που τηρείται χρόνια απ΄ όλους τους προέδρους του χωριού μας και λαμβάνει χώρα ανήμερα 25ης Μαρτίου, την μεγάλη αυτή μέρα της χριστιανοσύνης και του Ελληνικού Έθνους. Και φέτος αρκετοί συγχωριανοί μας, παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού μας, ανταλλάσσοντας ευχές.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ

 

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2019 στις 11:18μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | TSARHL

Σήμερα ανήμερα της εθνικής εορτής, στις 10:30πμ, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο πεσόντων στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στη Βλαχέρνα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, από τον Αντιδήμαρχο δήμου Τρίπολης Παναγιώτη Παπαχρόνη, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας Δημήτρη Κολλίντζα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων Ηλία Σωτ. Τσαρουχά και από τον  μαθητή Ιωάννη Κιτσόπουλο (το γένος Ντίνας Β. Κουτσούγερα). Απαγγέλθηκαν ποιήματα από μαθητές και από την συμπατριώτισσα μας, Παναγιώτα Γ. Πανούση και ο Εθνικός Ύμνος από όλους τους παρευρισκόμενους.

 

 

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2019 στις 3:47μμ | Κατηγορία: Ιστορικά | Ν.Δ.Κ.