Back to top

Αρχείο Ιούνιος, 2021

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 1 Ιουλίου στον Δήμο Τρίπολης (Κατηγορία 4)!

Τετάρτη, 30 Ιουνίου, 2021 στις 11:38μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης ενημερώνει ότι την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στον Δήμο μας είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής. Συνιστάται στους κατοίκους του Δήμου μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
 
 
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
 
Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τρίπολης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΓΑΜΟΣ

Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2021 στις 8:19πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Η Μαρία Μιχ. Κουτσούγερα (εγγονή γερο-Σέρβου) και ο Τάσος Δημ. Αποστολόπουλος, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

Βίον Ανθόσπαρτον!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Κυριακή, 27 Ιουνίου, 2021 στις 2:04μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasilaras

Εκ μέρους της οικογένειας της αείμνηστης Ελένης Γεωργ. Κουριάμπαλη, ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγγενείς και φίλους που με την παρουσία τους, τις σκέψεις τους, τα λόγια τους και το πένθος τους, τιμήσανε και εκφράσανε την αγάπη τους και την συμπαράσταση τους στον απροσδόκητο και και πρόωρο χαμό της. Δυστυχώς λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς covid-19 δεν μπορέσαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά το καθέναν που ήταν δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή!!

Εκ μέρους της οικογένειας

ΓΕΝΝΗΣΗ

Σάββατο, 26 Ιουνίου, 2021 στις 8:01πμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Ο  Νίκος Χρ. Πανουσόπουλος (εγγονός του αείμνηστου γερο-Γκανάκου) και η Μαρία Διονυσοπούλου, απέκτησαν αγοράκι.

Να σας ζήσει!

ΠΕΝΘΗ

Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021 στις 3:57μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasoGRmeg

Την λατρευτή μας μητέρα, αδελφή, θεία, ανηψιά & εξαδέλφη

ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓ. ΚΟΥΡΙΑΜΠΑΛΗ

ΕΤΩΝ 61

Κηδεύουμε το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 & ώρα 6 μ.μ. εκ του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Βλαχέρνας Μαντινείας.

Η Σορός θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 5:30 μ.μ.

Παρακαλείσθε λόγω της πανδημίας να τηρήσετε όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις.

Ο ΥΙΟΣ

Γεώργιος Νικολάου Παπαδάκος

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

Βασίλειος & Μαρία Κουριάμπαλη

Χριστίνα Βασιλείου Δρακοπούλου

Δήμητρα Χαριλάου Σοφιανοπούλου

Γεωργία & Βασίλειος Κοκκαλιάρης

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ

ΟΙ ΘΕΙΟΙ

ΤΑ ΕΞΑΔΕΛΦΙΑ

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:

Αντί στεφάνων τυχόν χρήματα να κατατεθούν υπέρ του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Βλαχέρνας.

www.megremisfunerals.com

ΠΕΝΘΗ

Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021 στις 9:17μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Δυστυχώς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 ετών,

η Ελένη Γεωργ. Κουριάμπαλη.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΕΖΕΝΙΚΟΥ…..(πανσέληνος)!!

Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021 στις 10:37μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

foto: Γιώργος Ι. Καρούντζος

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεβιδίου: Εργαστήρια για παιδιά με θέμα “Με την χάρτα του Ρήγα”

Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021 στις 9:44πμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεβιδίου, προκειμένου να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, διοργανώνει σε συνεργασία με τον δήμο, σειρά εργαστηρίων για παιδιά με θέμα “Με την Χάρτα του Ρήγα”.

Τα εργαστήρια αντλούν εκπαιδευτικό υλικό από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Αύγουστο 2021, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ή σε ανοιχτό χώρο, αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας και απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού.

Για την καλύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή τους, παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή μέχρι 10 Ιουλίου 2021, στο e-mail της βιβλιοθήκης levidilibrary@gmail.com με την ένδειξη “Καλοκαιρινά εργαστήρια”.

Στο μήνυμα θα πρέπει να αναφέρεται: το ονοματεπώνυμο του παιδιού, η τάξη δημοτικού που φοίτησε φέτος, το κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας του γονέα που υποβάλλει την συμμετοχή.

Σας περιμένουμε με χαρά!

ΤΟΥ ΡΟΥΣΑΛΙΟΥ: ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ!

Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021 στις 8:06μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | ΠπΚ

Μέσα στο έτος η εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα που είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Ονομάζονται και μεγάλα Ψυχοσάββατα. Το πρώτο είναι πριν τη Κυριακή των Αποκρέων (πρώτες απόκριες) και το δεύτερο πριν τη Κυριακή της Πεντηκοστής, το οποίο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια ήταν και το μοναδικό. Στην πορεία, με το πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν τα ψυχοσάββατα της Τυρινής και των Αγίων Θεοδώρων.

Το μεν πρώτο μεγάλο τελείται τη συγκεκριμένη μέρα διότι η Κυριακή των Αποκρέων είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, από τον οποίο ζητάμε να συγχωρέσει όλους τους κεκοιμημένους και αυτό της Πεντηκοστής διότι εορτάζεται η επί γης γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Έτσι λοιπόν θριαμβεύουσα (νεκροί) και στρατευομένη (ζώντες) Εκκλησία συνεορτάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μνημόσυνα αυτά γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους πρόωρα θανόντες, σε αυτούς που πέθαναν σε πόλεμο, σε μεγάλους λοιμούς, σε σεισμούς και άλλες θεομηνίες ή χάθηκαν ή κάηκαν ή δεν τους διαβάστηκε καμία ευχή για την ανάπαυσή τους και σε όλους τους «απ ελπίδι αναστάσεως» από τον πρωτόπλαστο Αδάμ μέχρι και τον τελευταίο νεκρό. Άλλωστε δεν θα είχε κανένα νόημα να λέγεται η εκκλησία, ″εκκλησία της αγάπης″ εάν δεν προσευχόταν για όλους, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς.

Γύρω από τα Ψυχοσάββατα ο ελληνικός λαός και οι τοπικές κουλτούρες έρχονται να προσθέσουν και τις λαϊκές δοξασίες που αν και δεν είναι η ουσία δίνουν ωστόσο άλλη χρειά και τόνο στις μέρες αυτές. Συγκεκριμένα το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, του Ρουσαλιού όπως το λέμε στη Βλαχέρνα η Ροσαλίων αλλού, σε μερικά μέρη της πατρίδας μας τοποθετούν στα κόλλυβα (σπερνά) τριαντάφυλλα, έθιμο που σώζεται σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Από δω πήρε και την ονομασία το Σάββατο αυτό, το λατινικό ROSE, τριαντάφυλλο στα ελληνικά.

Στο χωριό μας θέλοντας να τονίσουν τη βαρύτητα των ημερών αυτών και τη μεγάλη σημασία που έδιναν, καταρχήν δεν εργάζονταν κανένα Ψυχοσάββατο και έλεγαν δύο παροιμίες που είναι οι εξής: ″ανάθεμα ποιός δούλευε αυτά τα τρία Σάββατα, το κριάτινο, το τύρινο και των Αγιοθοδώρων″ και ″όλα τα Σάββατα να παν να πάνε και να ‘ρθούνε του Ρουσαλιού το Σάββατο να πάει να μη γυρίσει″. Σύμφωνα με την παράδοση όλες οι ψυχές με την Ανάσταση του Κυρίου ως και την Πεντηκοστή μπορούσαν να βρίσκονται στον Παράδεισο. Μάλιστα έλεγαν οι γιαγιάδες μας ότι ο Χριστός το επέτρεψε χάριν της Παναγίας η οποία έμεινε γονατιστή τρεις μέρες μέχρι που μάτωσαν τα γόνατά της.

Μετά την παρέλευση των πενήντα ημερών οι αμαρτωλές ψυχές πηγαίνουν ανάλογα με τα έργα τους και κλειδώνεται η πόρτα του παραδείσου. Έτσι λοιπόν εξηγείται και η αποφυγή για τη μέρα αυτή, σύμφωνα πάντα με την λαϊκή παράδοση.

ΑΕΘΛΙΟΣ – “10ος Ολύμπιος Δρόμος” στις 25 και 26 Ιουνίου 2021

Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021 στις 10:21μμ | Κατηγορία: Αθλητικά | Ν.Δ.Κ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

Η διαδρομή έχει μήκος 180 χλμ. και διάρκεια 28 ώρες.

Οι αποστάσεις μεταξύ των Σημείων Ανεφοδιασμού (Check Points) είναι μέχρι και 22 χλμ. Οι αθλητές πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με νερό και ότι άλλο χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτό το μήκος της διαδρομής.

Αρχαία Νεμέα – Πλατάνι (20,50 χλμ)

Άσφαλτος, εκτός από 200μ μονοπάτι μετά τα 2,5χλμ

Πλατάνι – Σκοτεινή (33,5 χλμ)

Απόσταση μεταξύ ΣΑ: 13χλμ

Ανάβαση σε αυχένα αμέσως μετά το Πλατάνι. Υψόμ. 800μ.

Μονοπάτι μέτριας δυσκολίας – χαμηλή βλάστηση

Κατάβαση.

ΠΡΟΣΟΧΗ, στενό μονοπάτι σε υψόμετρο. Σύνολο χωματόδρομου 4.9χλμ. Μετά άσφαλτος μέχρι τη Σκοτεινή

Σκοτεινή – Κανδήλα (48 χλμ)

Απόσταση μεταξύ ΣΑ: 15,5χλμ

1η έξοδος σε μονοπάτι. Πολύ δύσκολο – 2χλμ ανηφόρα/βράχια/πέτρες.

Έξοδος σε εθνική οδό – 2ο μονοπάτι 4,4χλμ. Δύσκολο, ανηφόρα

Έξοδος σε εθνική οδό – άσφαλτος μέχρι την Κανδήλα

Ορεινή διάβαση – ανηφόρες – εκπληκτική θέα, κατηφόρες, Ολίγυρτος, υψομ 1000-1200μ

Κανδήλα – Λεβίδι (61,7 χλμ)

Απόσταση μεταξύ ΣΑ: 13,7χλμ , όλο άσφαλτος

Λεβίδι – Βυτίνα (84,4 χλμ)

Απόσταση ΣΑ 22,7χλμ