Back to top

Αρχείο Ιούνιος, 2024

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ: Παράταση έως Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024!

Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024 στις 1:26μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Η παράταση της προθεσμίας για τους καθαρισμούς οικοπέδων –και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό- αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιταχυντής». Καθώς η χώρα μπαίνει στην «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου και προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμών από τους πολίτες, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και παρέτεινε τη σχετική προθεσμία για τις 15 Ιουλίου 2024.


Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr έχουν υποβάλει δηλώσεις ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, με τη διαδικασία να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο, μόνο το τελευταίο τετραήμερο πριν τη λήξη της προθεσμίας υπεβλήθησαν περισσότερες από 189.500 δηλώσεις. Κατά το Υπουργείο πρόκειται για το πρώτο βήμα στην αλλαγή κουλτούρας των πολιτών, που αποδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να καθαρίζουν τις περιουσίες τους: «Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τις ιδιοκτησίες μας, τους γείτονές μας και τον τόπο μας και συμβάλλουμε καθοριστικά στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας κατά τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο που διανύουμε».

Η παράταση δόθηκε επειδή το ζήτημα είναι και τυπικό, καθώς γίνεται αντιληπτό πως ένα μέρος των πολιτών έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, όμως δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους για τεχνικούς, ή πρακτικούς λόγους. Πάντως, ως τη λήξη της προθεσμίας, εκτιμάται ότι οι δηλώσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Τη διαδικασία επιταχύνει και το λύσιμο «περιφερειακών» ζητημάτων, όπως τα ξερόχορτα που στοιβάζονται στους δρόμους από τους καθαρισμούς, καθώς τόσο αυτά, όπως και τα ακαθάριστα οικόπεδα, αποτελούν εστίες κινδύνου εκδήλωσης, ή εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς. Το υπουργείο Εσωτερικών, προανήγγειλε επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 300.000 ευρώ στους δήμους Αττικής για το μάζεμα των ξερών χόρτων από τα οικόπεδα. Σκοπός να απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα από περιοχές που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς δεν κατάφεραν όλοι οι Δήμοι με δικά τους μέσα να τα απομακρύνουν εγκαίρως, με την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής να επιτηρεί το σχέδιο του καθαρισμού.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα», οι πολίτες υποχρεούνται για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, που περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ Δ.Κ. ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ!

Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024 στις 11:10μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
Κάθε έτος στην Βλαχέρνα ο Βασίλης Π. Μεγρέμης, κάνει την τοπική απογραφή, για την καταγραφή στατιστικών στοιχείων!  Φέτος τον Ιούνιο 2024 και με την βοήθεια του συμπατριώτη Φώτη Γ. Πανούση (Μπολάκια), είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
 
ΚΑΤΟΙΚΟΙ: 196
 
ΣΠΙΤΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ: 265
ΣΠΙΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ: 85
ΣΠΙΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ: 180
 
ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ: 24
ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ: 32
 
Πολυμελείς οικογένειες είναι τρεις
(η μία με οκτώ μέλη και οι δύο με επτά μέλη).
 
*** Σημειώνουμε πως ο συμπατριώτης και συνεργάτης του vlaxerna.gr Βασίλης Π. Μεγρέμης, πέρασε πρόσφατα μια περιπέτεια με την υγεία του. Του ευχόμαστε σιδερένιος, πάντα υγιείς και να προσέχει ιδιαίτερα τον εαυτό του, διότι τον χρειαζόμαστε!!

ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024: ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ!!

Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024 στις 12:18πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024 στις 12:33πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | CLOLONIS

ΤΟΥ ΡΟΥΣΑΛΙΟΥ: ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ!

Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024 στις 12:03μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | Ν.Δ.Κ.

Μέσα στο έτος η εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα που είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Ονομάζονται και μεγάλα Ψυχοσάββατα. Το πρώτο είναι πριν τη Κυριακή των Αποκρέων (πρώτες απόκριες) και το δεύτερο πριν τη Κυριακή της Πεντηκοστής, το οποίο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια ήταν και το μοναδικό. Στην πορεία, με το πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν τα ψυχοσάββατα της Τυρινής και των Αγίων Θεοδώρων.

Γύρω από τα Ψυχοσάββατα ο ελληνικός λαός και οι τοπικές κουλτούρες έρχονται να προσθέσουν και τις λαϊκές δοξασίες που αν και δεν είναι η ουσία δίνουν ωστόσο άλλη χρειά και τόνο στις μέρες αυτές. Συγκεκριμένα το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, του Ρουσαλιού όπως το λέμε στη Βλαχέρνα η Ροσαλίων αλλού, σε μερικά μέρη της πατρίδας μας τοποθετούν στα κόλλυβα (σπερνά) τριαντάφυλλα, έθιμο που σώζεται σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Από δω πήρε και την ονομασία το Σάββατο αυτό, το λατινικό ROSE, τριαντάφυλλο στα ελληνικά.

Στο χωριό μας θέλοντας να τονίσουν τη βαρύτητα των ημερών αυτών και τη μεγάλη σημασία που έδιναν, καταρχήν δεν εργάζονταν κανένα Ψυχοσάββατο και έλεγαν δύο παροιμίες που είναι οι εξής: ανάθεμα ποιός δούλευε αυτά τα τρία Σάββατα, το κριάτινο, το τύρινο και των Αγιοθοδώρων″ και όλα τα Σάββατα να παν να πάνε και να ‘ρθούνε του Ρουσαλιού το Σάββατο να πάει να μη γυρίσει″. Σύμφωνα με την παράδοση όλες οι ψυχές με την Ανάσταση του Κυρίου ως και την Πεντηκοστή μπορούσαν να βρίσκονται στον Παράδεισο. Μάλιστα έλεγαν οι γιαγιάδες μας ότι ο Χριστός το επέτρεψε χάριν της Παναγίας η οποία έμεινε γονατιστή τρεις μέρες μέχρι που μάτωσαν τα γόνατά της.

Μετά την παρέλευση των πενήντα ημερών οι αμαρτωλές ψυχές πηγαίνουν ανάλογα με τα έργα τους και κλειδώνεται η πόρτα του παραδείσου. Έτσι λοιπόν εξηγείται και η αποφυγή για τη μέρα αυτή, σύμφωνα πάντα με την λαϊκή παράδοση.

*** Σήμερα Παρασκευή και ώρα 07:00 το απόγευμα, ο εφημέριος του χωριού μας, θα βρίσκεται στο Κοιμητήριο του Αγίου Τρύφωνα. Επίσης να ενημερώσουμε ότι την Κυριακή της Πεντηκοστής θα τελεστεί Θεία λειτουργία στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, για τον Νομό Αρκαδίας, αύριο Παρασκευή 21/6/2024! 

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024 στις 11:53μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), μεταξύ άλλων και για τον Νομό Αρκαδίας! 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024 στις 8:16πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.
 
Ο ηθοποιός Βασίλης Μπισμπίκης (πρωταγωνιστής στην επιτυχημένη σειρά “Άγριες Μέλισσες”), που βρίσκεται στην περιοχή μας, με αφορμή των γυρισμάτων μιας νέας ταινίας, πέρασε από την Βλαχέρνα και συγκεκριμένα από το κρεοπωλείο του Βασίλη  Τσιώλη!
 
*** Η εταιρεία παραγωγής ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ έχει αναλάβει την παραγωγή της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη με τίτλο ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΦΛΕΒΑ. Πρωταγωνιστής είναι ο Βασίλης Μπισμπίκης, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Μπέτυ Αρβανίτη η Κλέλια Ρένεση κά. Για τις ανάγκες της ταινίας πραγματοποιούνται γυρίσματα από 17 έως 20 Ιουνίου στη Βυτίνα!

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ!

Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024 στις 11:02μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Αγροτικό όχημα έπεσε στα αποδυτήρια του γηπέδου 5×5 της Βλαχέρνας (μάλλον λύθηκε το χειρόφρενο) χωρίς να κινδυνεύσει άνθρωπος, παρά μόνο υλικές ζημιές!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΤΗΣΙΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ

Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024 στις 1:47μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasoGRmeg

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του αγαπημένου μας

συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού & θείου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΙΧ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

προσκαλούμε τους συγγενείς & φίλους να προσευχηθούν μαζί μας, για την ανάπαυση της ψυχής του, στη Θεία Λειτουργία & το Μνημόσυνο που θα τελέσουμε στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Πειραιά

το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 & ώρα 9 π.μ

Η ΣΥΖΥΓΟΣ

Θωμαή

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αικατερίνη & Γεώργιος Πετρόπουλος

Μιχαήλ Δρακόπουλος

Η ΕΓΓΟΝΗ

ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ

Ιδιαίτερες προσκλήσεις δε θα σταλούν.

www.megremisfunerals.com

ΒΑΠΤΙΣΗ

Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024 στις 4:45μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | Ν.Δ.Κ.

Ο Χρήστος Τρ. Σάμπρας (το γένος Κων/νας Φ. Τσαρουχά) και η Σόνια Λέρος (ΑΜΕΡΙΚΗ), βάπτισαν το αγοράκι τους.

Το όνομά του Νεκτάριος.

Να σας ζήσει!