Back to top
Σάββατο, 15 Ιανουαρίου, 2022 στις 10:37πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | TSARHL
Βράβευση του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων από την Ακαδημία Αθηνών και της χορωδίας του Συλλόγου «Μαντινειακή Αύρα»!

Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών, στην από 30 Νοεμβρίου 2021 συνεδρίασή της, απένειμε, ύστερα από σχετική εισήγηση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Α’ Έπαινο» στο Σύλλογο των Απανταχού Βλαχερναίων για τη Συλλογή του με τίτλο: «Παραδοσιακά τραγούδια όπως τα τραγούδησαν ντόπιοι σε γλέντια, γιορτοφόρια, γάμους και χαρές, (Χορωδία δημοτικών τραγουδιών «Μαντινειακή Αύρα»  του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων)».

Η εν λόγω Συλλογή αποδόθηκε από τη Χορωδία του Συλλόγου των Απανταχού Βλαχερναίων και είχε αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για την καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη και προβολή της παραδοσιακής μας κληρονομιάς. Η Συλλογή αποτελείται από 115 παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια του τόπου μας, τα οποία αποδόθηκαν από τη Χορωδία του Συλλόγου υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση του δασκάλου και δημοσιογράφου κου Αθανασίου Κουτσούγερα. Η απόδοση των εν λόγω τραγουδιών βιντεοσκοπήθηκε, ηχογραφήθηκε, αποθηκεύτηκε σε CDs και DVDs και διατέθηκε σε όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να την αποκτήσουν.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών αποφάσισε τιμητικά να καταχωρήσει όλο αυτό το υλικό της παραγωγής στο Αρχείο του και να το διαφυλάξει εκεί προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη λαογραφική παράδοση του τόπου μας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Σύγκλητο της Ακαδημίας Αθηνών και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας (και ιδιαίτερα τον Διευθυντή αυτού κ. Ευάγγελο Καραμανέ), για την τιμή που έκαναν στο Σύλλογό μας να του απονείμουν το συγκεκριμένο έπαινο. Αυτό αποτελεί απτό παράδειγμα της αναγνώρισης του έργου της Χορωδίας και της προσπάθειάς της να καταγράψει και να διασώσει την παραδοσιακή μας κληρονομιά. Άλλωστε αυτό αποτελεί και έναν από τους βασικούς σκοπούς και στόχους και του Κέντρου της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέραν τούτου, ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και τα μέλη της Χορωδίας που αποτέλεσαν τον κεντρικό πυρήνα της όλης προσπάθειας και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο αυτής, κ. Αθανάσιο Κουτσούγερα, ο οποίος με μεράκι και άοκνες προσπάθειες, συνέβαλλε τα μέγιστα στο να πραγματοποιηθεί το εν λόγω έργο. Επιπλέον, θα ήθελε να ευχαριστήσει την παραδοσιακή ορχήστρα του κ.Πάνου Ηλιόπουλου καθώς και τη χορευτική ομάδα της κας Μαρίας Εικοσιδέκα από την Καντήλα για την ορχηστική και χορευτική πλαισίωση της καταγραφής. Επίσης, θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Σύλλογο των Απανταχού Χωτουσιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και τον Αγροτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Λίμνης «Το Άγαλι» για την υποστήριξη που προσέφεραν στην εν λόγω προσπάθεια. Τέλος, θα ήθελε να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Τρίπολης για την οικονομική υποστήριξη που παρείχαν στην πραγματοποίηση της καταγραφής. Η Χορωδία του Συλλόγου θα συνεχίσει τις προσπάθειές της σε αυτόν τον τομέα έτσι ώστε ο λαογραφικός μας πλούτος να καταγραφεί και να παραμείνει ζωντανός και αναλλοίωτος για τις επόμενες γενεές. Σε αυτή την προσπάθεια, όλοι οι συντοπίτες μας που θα ήθελαν να συμμετάσχουν είναι καλοδεχούμενοι.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια