Back to top
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, 2016 στις 8:04μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS
ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΙΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΛΑΧΕΡΝΑΙΩΝ

Σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης και στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου εορταστικού προγράμματος που διοργάνωσε η Αθλητική Ένωση Βλαχέρνας, ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων πραγματοποίησε την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 6:00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, τελετή στην οποία απονεμήθηκαν αναμνηστικοί έπαινοι στα μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου που συμμετείχαν στην καταγραφή παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του χωριού μας στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2016.

Η συγκεκριμένη τελετή ξεκίνησε με ένα καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Σωτ. Τσαρουχά και συνεχίστηκε με μία σύντομη αναδρομή εκ μέρους του Ταμία του Συλλόγου κ. Παν. Χαρ. Λολώνη για το ιστορικό της πρωτοβουλίας της καταγραφής των εν λόγω τραγουδιών. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι ο πρώτος κύκλος καταγραφής τραγουδιών ολοκληρώθηκε στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2016 με την οπτικοακουστική καταγραφή 37 παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του χωριού μας.  Η εν λόγω καταγραφή ήταν ένας από τους κύριους στόχους που είχε θέσει το απελθών Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την έναρξη της θητείας του, το 2014 προκειμένου να διασωθεί η προφορική μας παράδοση η οποία, με το πέρασμα του χρόνου και την ενηλικίωση ή και την αποβίωση (δυστυχώς) των παραδοσιακών ανθρώπων του χωριού, χάνεται ή αλλοιώνεται.

Μετά την παρουσίαση του ιστορικού, πραγματοποιήθηκε προβολή τριών (3) επιλεγμένων τραγουδιών που είχαν καταγραφεί προκειμένου οι παριστάμενοι να έχουν ιδία αντίληψη για την καταγραφή που είχε γίνει.

Μετά το τέλος της προβολής, έγινε η απονομή των αναμνηστικών επαίνων στα μέλη της Χορωδίας. 

Τα μέλη αυτά ήταν (κατά αλφαβητική σειρά):

Δρακοπούλου Δ. Αικατερίνη

**

Δρακοπούλου Β. Αναστασία

**

Καρούντζος Ι. Γεώργιος

**

Καρούντζου Αθ. Χριστίνα

**

Κατσούλη Π. Γιαννούλα (δεν παρευρέθη)

Κουτσούγερας Χρ. Διονύσιος (δεν παρευρέθη)

**

Κουτσούγερας Γ. Μιχαήλ

**

Τσαρουχάς Δ. Βασίλειος

**

Τσαρουχά Αθ. Παναγιώτα

**

Τσαρουχά Ευαγγ. Σμαρούλα

**

Τσαρουχάς Ηλ. Σωτήριος

**

Τσαρουχάς Θ. Σωτήριος

**

Τσαρουχάς Β. Χρήστος

**

Κουτσούγερας Γ. Αθανάσιος

ο οποίος, πέραν της συμμετοχής του στη Χορωδία, είχε αναλάβει εκ μέρους του Συλλόγου, το δύσκολο έργο της οργάνωσης και του συντονισμού της καταγραφής, καθώς και του συντονισμού της συλλογής και διδασκαλίας των καταγραφέντων τραγουδιών.

Πέραν των ανωτέρω, αναμνηστικοί έπαινοι δόθηκαν:

στο Δήμο Τρίπολης

για την ουσιαστική συνεισφορά του στην επαγγελματική οπτικο-ακουστική καταγραφή των τραγουδιών (η παραλαβή του επαίνου έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Σπ. Παπαχρόνη) και

στον Κωνσταντίνο Χαρ. Λολώνη

για την συνεπικουρία του στην όλη προσπάθεια καταγραφής.

 

Σε όλους τους ανωτέρω, πέραν του αναμνηστικού επαίνου, δόθηκε και ένα πλήρες σετ από το καταγραφέν υλικό (2 CDs με το ηχητικό υλικό και ένα DVD με το οπτικοακουστικό).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελετής, ευχαριστίες απευθύνθηκαν και στους:

Δημήτριο Λυκ. Κολλίντζα, Πρόεδρο της Τ.Κ. Βλαχέρνας

Παναγιώτη Σπ. Παπαχρόνη, Δημοτικό Σύμβουλο

για τη στήριξη του αιτήματος του Συλλόγου προς το Δήμο Τρίπολης

Ακόμη για την υποστήριξη της καταγραφής στους:

  • Κωνσταντίνο Κολλιντζογιαννάκη και Επαμεινώντα Σμυρνιώτη για την ηχητική και βιντεοσκοπική καταγραφή του υλικού
  • Δημήτριο Ν. Τζιώλα για τη διάθεση της αίθουσας της ταβέρνας «Ο Μίμης» όπου πραγματοποιήθηκε η καταγραφή
  • Νικόλαο Δ. Καβουρίνο και Αργύρη Δ. Καβουρίνο, διαχειριστές της ιστοσελίδας www.vlaxerna.gr, για την επικοινωνιακή υποστήριξη της προσπάθειας
  • Ηλία Αναστ. Τσαρουχά για την αναπαραγωγή των CDs και DVDs με το καταγραφέν υλικό
  • Αντώνη Απ. Παναγόπουλο για την εκτύπωση των εν λόγω CDs και DVDs και
  • Σταύρο Φιλ. Κολλιόπουλο (ΗΠΑ) για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας των CDs και DVDs.

Τέλος, ευχαριστίες απευθύνθηκαν και σε όλους τους υπόλοιπους συμπατριώτες που είχαν συμμετάσχει αρχικώς ή και ενδιάμεσα στην προσπάθεια και στις πρόβες καταγραφής του υλικού, αλλά τελικώς, δεν κατέστη δυνατόν σε αυτούς να συμμετάσχουν στην τελική καταγραφή.  Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον αείμνηστο συμπατριώτη μας Δημήτριο Κουρεμένο ο οποίος, δυστυχώς, αποβίωσε πριν την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας.

Την τελετή παρακολούθησαν περί τα ογδόντα (80) άτομα από το χωριό.

Το συλλεχθέν υλικό αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τη Βλαχέρνα και τον τόπο μας.  Πέραν των εξαιρετικά καλών σχολίων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την ποιότητά του, το συγκεκριμένο υλικό έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Αρκαδική TV (την τελευταία φορά την παραμονή των Χριστουγέννων στις 13:00).

Ο Σύλλογος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών, προτίθεται να συνεχίσει την πρωτοβουλία αυτή προκειμένου να γίνει επέκταση και εμπλουτισμός του καταγεγραμμένου υλικού.  Προσκαλεί δε όλους τους συμπατριώτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Όσοι δε από τους συμπατριώτες ή φίλους της Βλαχέρνας ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το καταγεγραμμένο υλικό (2 CDs και 1 DVD), παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ηλία Σωτ. Τσαρουχά στο τηλέφωνο: 210.80 26 059.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Σχολιάστε

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Τηλέφωνο

Σχόλια