Back to top

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2017

“Μάγεψε” η βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 μέσα στην κυψέλη της!!!

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, 2017 στις 11:21μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Μέσα από το εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο άρμα της, η Βασίλισσα του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, μάγεψε τόσο τους καρναβαλιστές, όσο και τους επισκέπτες που ήρθαν στην πόλη για να ζήσουν ξέφρενες στιγμές. Χαμογελαστή και όμορφη, μοίρασε φιλιά και χαρά στους θεατές και χόρεψε σε καρναβαλικούς ρυθμούς, παρασέρνοντας με το κέφι της όσους την παρακολουθούσαν.

Η Άντρια Παναγιωτοπούλου (το γένος Νότας Δημ. Τζιώλα) έφερε την άνοιξη λίγο νωρίτερα, αφού το άρμα της, που επιμελήθηκε ο Νίκος Λιβάνης είναι μια κυψέλη που κρέμεται από ένα δένδρο και γύρω γύρω υπάρχουν παντού μέλισσες.

ΠΗΓΗ

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ…ΜΕ ΒΛΑΧΕΡΝΙΩΤΙΚΕΣ ΛΑΓΑΝΕΣ!!!

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, 2017 στις 10:39πμ | Κατηγορία: Ευχές | vasilaras

ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΠΛΑΝΑ
ΠΩΣ ΔΑΓΚΩΝΩ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ,
ΝΟΣΤΙΜΗ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ
ΕΙΝΑΙ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΤΗ ΓΕΥΣΗ!!!

***
ΚΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΝΑ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΥΦΗ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ,
ΘΑ ΤΗ ΦΑΩ ΜΕ ΔΥΟ ΧΑΨΙΕΣ
ΛΑΚΗ ΠΑΡΕ ΟΣΕΣ ΘΕΣ!!!

“MΠΟΥΛΕΣ” ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ!!!

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, 2017 στις 11:34μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Μπράβο παιδιά…και του χρόνου!!!

«Όξω ψύλλοι ποντικοί» 2017 στο Δάρα

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, 2017 στις 4:02μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Tην Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 θα συνεχίσουμε την παράδοση διώχνοντας τους ψύλλους και τους ποντικούς, υποδεχόμενοι την άνοιξη και ότι αυτά συμβολίζουν σήμερα. Στην πλατεία του Δάρα στις 11 το πρωί μαζευόμαστε για να  ξεκινήσουμε τη θορυβώδη πορεία μας στους δρόμους του χωριού… με τροκάνια, τσοκάνια, μπίμπες, κουδούνια, πίπιζες και νταούλια… κρασί και φασολάδα!  Το έθιμο της αποπομπής του Φλεβάρη δεν είναι αποκριάτικο, και απηχεί πανάρχαιες δοξασίες συνδεδεμένες με την αγροτική ζωή και την παραγωγή.

Αλλά ποια είναι η λειτουργία και η σημασία αυτού του εθίμου σήμερα, που πλέον δεν υπάρχει φόβος τέτοιων δυσάρεστων εχθρών και που η ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου πολύ λιγότερο εξαρτάται από την ευόδωση της αγροτικής παραγωγής; Και όμως, το έθιμο έχει ακόμη τη σημασία του, που δεν είναι τόσο μεταφυσική, αλλά κοινωνική, πλέον: Φέρνει κοντά τους νέους που συμμετέχουν στην εφαρμογή του, και ενισχύει κοινωνικά και ψυχολογικά την κοινότητα μέσα στους κόλπους της οποίας διεξάγεται, την κοινότητα, δηλαδή, των απανταχού Δαραίων, τόσο των κατοίκων του χωριού, όσο και της διασποράς του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο καθηγητής της Λαογραφίας, Μιχάλης Μερακλής, «…υπάρχει κάτι που, αν δεν γεννάει τα έθιμα, τα συντηρεί. Υπάρχει κάτι, που δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο, αλλά σ’ αυτή την ίδια τη μορφή των εθίμων. Πρόκειται για τη γοητεία του τελετουργικού, παραστατικού, θεαματικού εθίμου, για τη διάσταση της γιορτής, που υπάρχει στην τέλεση ενός εθίμου».

Η βασίλισσα του “Καρναβαλιού της Πάτρας 2017”, στον ΑNT1 TV στην εκπομπή The 2Night Show

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2017 στις 6:04μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | CLOLONIS

Η Άνδρια Παναγιωτοπούλου (το γένος Νότας Δημ. Τζιώλα), η φετινή βασίλισσα του καρναβαλιού της Πάτρας, παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου “The 2Night Show”.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΨΥΧΟΣΑBΒΑΤΟ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2017 στις 9:15μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | ΠπΚ

Στη Βλαχέρνα σήμερα τελέστηκε η ιδιαίτερη ακολουθία, που έχει θεσπίσει η εκκλησία, για την ανάπαυση όλων των κεκοιμημένων στα πέρατα της γης, έτσι ώστε να μνημονευτούν άπαντες ακόμη και αυτοί που δεν υπάρχει κάποιος να τους μνημονεύσει. Ιδιαίτερη χροιά στην ειδική αυτή ακολουθία, που τελείται τέσσερις φορές το χρόνο, έδωσαν οι γυναίκες που είχαν φτιάξει τα καθιερωμένα για την περίσταση σπερνά πολλές απ΄ τις οποίες κρατούσαν και το πατροπαράδοτο ψυχοκέρι, έθιμο που κρατά ακόμα στο χωριό μας έστω και σε μικρότερη κλίμακα, από παλιά.

Με άρωμα Βλαχέρνας…το φετινό ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ!!!

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 στις 9:13πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | NTZ

H Άντρια Παναγιωτοπούλου (το γένος Νότας Δημ. Τζιώλα) θα είναι η βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2017. Η εκλογή της έγινε ανάμεσα σε 22 υποψήφιες από την Πάτρα, την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις που κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους.

Η Άντρια Παναγιωτοπούλου, η γλυκύτατη 26χρονη που γεννήθηκε στην Πάτρα, είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά, έχει σπουδάσει πιάνο, μουσική και χορό και σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια χορού. 

Έχει συμμετάσχει στην ινδική ταινία «Βetween you and me» ως κεντρική χορεύτρια και έχει αποσπάσει το χρυσό μετάλλιο στους επαγγελματίες πανελλαδικώς και τον τίτλο «Bollywood Star of the Year» στον 3ο διεθνή διαγωνισμό Bollywood υπό την αιγίδα της Unesco (Ιούλιος 2016).

Η Άντρια Παναγιωτοπούλου λατρεύει το Πατρινό Καρναβάλι, στο οποίο συμμετέχει από μικρή ως μέλος πληρωμάτων. Παράλληλα λατρεύει τον χορό. Έχει επαγγελματικά διπλώματα χορού από το Ε.Σ.Χ.Ε (Εθνικό Συμβούλιο Χορού Ελλάδος) και άλλους φορείς και με εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα χορών έχει διδάξει σε σχολές χορού και πολιτιστικούς συλλόγους και έχει λάβει μέρος έως σήμερα σε διαγωνισμούς και δρώμενα ως χορεύτρια και χορογράφος. Θεωρεί τον χορό αναπόσπαστο στοιχείο της καρναβαλικής διασκέδασης. 

Το φετινό άρμα της Βασίλισσας του Πατρινού Καρναβαλιού (σχεδιασμός – κατασκευή: Νίκος Λιβάνης) διαστάσεων 12μ x 4,5μ, είναι ήδη έτοιμο και είναι μια κυψέλη με μέλισσες. Τα χρώματα είναι γήινα καφέ και πράσινα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φελιζόλ, χαρτί και χρώμα. 
Η όμορφη βασίλισσά μας με την ξεχωριστή της παρουσία θα μοιράζει χαμόγελα και θα δώσει τον απαραίτητο τόνο στις μεγάλες παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2017 από το άρμα της (όρθια πάνω στην κυψέλη) το Σαββατοκύριακο της κορύφωσης του κεφιού.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2017 στις 9:43πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | ΠπΚ

Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Βλαχέρνα  εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης και Θαυματουργός. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.