Back to top

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2017

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 – ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2017 στις 2:32πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | CLOLONIS

Φωτορεπορτάζ:

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΛΕΞΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

Σάββατο, 19 Αυγούστου, 2017 στις 2:50πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις, | CLOLONIS

Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 και μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Καπετάν Αλέξη Νικολάου, στο ηρώο που υπάρχει στο σημείο της ταφής του και κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Βλαχέρνας κ. Δημήτρη Κολλίντζα.

O ομογενής καθηγητής Πανεπιστημίου Αναστάσιος Τάμης στη Βλαχέρνα

Πέμπτη, 17 Αυγούστου, 2017 στις 11:58πμ | Κατηγορία: Παιδεία | Ν.Δ.Κ.

Μια ωραία επίσκεψη επιφύλασσε η χθεσινή μέρα για το χωριό μας. Ο διακεκριμένος καθηγητής Αναστάσιος Τάμης από Αυστραλία, στα πλαίσια της έρευνάς του, για τους Έλληνες Αρκάδες που πήγαν στην Αυστραλία και επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα, σταμάτησε στο χωριό μας και ρώτησε αν υπάρχουν συγχωριανοί μας, οι οποίοι είχαν ξενιτευτεί για την Αυστραλία (κυρίως τις δεκαετίες 1950, 1960, 1970) και γύρισαν πίσω στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής συνάντησε τους συμπατριώτες μας, Παναγιώτη Ν. Δημόπουλο και Βασίλη Π. Μεγρέμη στο “Καμάρες-coffee”, οι οποίοι ειδοποίησαν συγχωριανούς που είχαν πάει ή γεννηθεί στην Αυστραλία. Στην συνάντηση δόθησαν πληροφορίες για Βλαχερναίους οι οποίοι είχαν πάει στην Αυστραλία και επαναπατρίστηκαν και βέβαια θα υπάρχει και συνέχεια ενημέρωσης στον καθηγητή κ. Τάμη. Ο κ. Τάμης έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ανταπόκριση της Βλαχέρνας στην έρευνά του και συνέχισε την χθεσινή του περιοδεία για Χωτούσα, Άγαλι και Παναγίτσα. 

Προς ένδειξη καλής φιλοξενίας, δόθησαν στον κ. καθηγητή ένα σετ CD με παραδοσιακά τραγούδια, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο χωριό μας.

*** Ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και μετανάστευσε στην Αυστραλία τον Ιούνιο του 1971. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης. Εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης (1992-1997), ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe [ΕΚΕΜΕ] (1997-2006), ιδρυτής και Διευθυντής των Αρχείων Δαρδάλλη της Ελληνικής Διασποράς (1992-2006) και ιδρυτικός Πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών (1986-2006). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως διευθυντού, το ΕΚΕΜΕ αναπτύχθηκε και συμπεριέλαβε τα Αρχεία της Ελληνικής Διασποράς, το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κοινοτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, την Ελληνική και Βαλκάνια Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Προβολής και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και το Μουσείο Ελληνικής Μετανάστευσης και Εποίκισης. Τα τελευταία 20 χρόνια εξέδωσε 15 μονογραφίες, επιμελήθηκε εννέα βιβλία και συνέγραψε πάνω από 100 κεφάλαια και άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία στην Ευρώπη, Αυστραλία κι Αμερική. Δημοσίευσε άρθρα σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά με θέματα την κυπριακή και ελληνική μετανάστευση, την έξοδο των Ελλήνων στις υπερπόντιες χώρες κ.λπ.

10η ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΝΘΕΟΝ» ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Πέμπτη, 17 Αυγούστου, 2017 στις 11:05πμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

foto: ntinaK

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Βλαχέρνα

Τετάρτη, 16 Αυγούστου, 2017 στις 4:20μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Με κατάνυξη τελέστηκε και φέτος Θεία Λειτουργία στο πανέμορφο εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στη Βλαχέρνα. Ως γνωστόν από το έτος 2010, την επομένη της 15ης Αυγούστου έχει καθιερωθεί η θρησκευτική αυτή εκδήλωση. Στην τελετή χοροστάτησαν οι ιερείς π. Ματθαίος Αρβανίτης και π. Παναγιώτης Τρυφωνόπουλος. Πολλοί συμπατριώτες μας, εκκλησιάστηκαν και ειδικά οι ηλικιωμένοι (που δεν μπόρεσαν ανήμερα της Παναγίας να ανέβουν στο Μοναστήρι), ακούγοντας τους εκλεκτούς και καλλίφωνους ιεροψάλτες.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κτήτορας της εκκλησίας κ. Αθανάσιος Κουτσούγερας και η οικογένειά του, προσέφεραν στους παρευρισκόμενους άρτους, γλυκά, εδέσματα, ποτά και εικόνες της Παναγίας. Να αναφέρουμε επίσης και την συμβολή της εξαίρετης (όπως κάθε χρόνο άλλωστε) ηχητικής κάλυψης της θρησκευτικής εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες στην οικογένεια του κ. Αθ. Κουτσούγερα για την φιλοξενία όλων των συμπατριωτών.

Ευχόμαστε Υγεία και Πρόοδο σε όλους.

foto: TAM

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Τετάρτη, 16 Αυγούστου, 2017 στις 11:50πμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά | Ν.Δ.Κ.

Με θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα, εόρτασε και φέτος το Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας. Το Μοναστήρι και ο προαύλιος χώρος, κατάμεστος από κόσμο. Αρκετοί και φέτος ανέβηκαν με τα πόδια, από τον παραδοσιακό δρόμο (από Άγιο-Δημήτρη). Η εκκλησιαστική επιτροπή είχε κάνει τις απαιτούμενες ετοιμασίες, ενώ αρκετοί πιστοί είχαν αρτοκλασία και προσφορές ταμάτων στην Παναγία. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, έγιναν οι κληρώσεις των ταμάτων (σφαχτών, κλπ), με τυχερούς τους: Απόστολο Πανούση, Αθανάσιο Σ. Τσαρουχά, Γιώργο Χρ. Πανούση, Βλάσση Τσαρουχά, Μιχάλη Β. Δρακόπουλο, κ.α. Κατηφορίζοντας αρκετοί πέρασαν και από την Βρύση (με νερό από Μισονέρι) για να δροσιστούν πριν επιστρέψουν στο χωριό, ενώ πολλοί πιστοί απόλαυσαν την θέα του χωριού από τον Σταυρό.

Η Παναγία Ελεούσα βοηθειά μας. Και του χρόνου!!

foto: ΤΑΜ

 Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.

«BEER PARTY» ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Τρίτη, 15 Αυγούστου, 2017 στις 1:26μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις, | CLOLONIS

Οι νεολαίοι της Βλαχέρνας σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και το δήμο Τρίπολης, διοργάνωσαν πάρτυ μπίρας στο προαύλιο του πρώην δημοτικού σχολείου Βλαχέρνας. Οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν μέχρι αργά το πρωί, με τον dj Σταμάτη Καρούντζο να επιμελείται της μουσικής.

ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 14 Αυγούστου, 2017 στις 3:15μμ | Κατηγορία: Εκκλησιαστικά, | ΠπΚ

 

foto: TAM

“Ξύπνα Βασίλη” από την Θεατρική ομάδα Λεβιδίου ΘΕΑΤΡΑΛΩΣ

Κυριακή, 13 Αυγούστου, 2017 στις 2:59μμ | Κατηγορία: Εκδηλώσεις | Ν.Δ.Κ.

Πρεμιέρα χθες βράδυ, με την νέα της θεατρική παράσταση, για την θεατρική ομάδα Λεβιδίου ΘΕΑΤΡΑΛΩΣ με το έργο “Ξύπνα Βασίλη” του Δημήτρη Ψαθά.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Πράγματι ήταν όλοι τους εντυπωσιακοί, προσφέροντας γέλιο στους θεατές, που με το δυνατό τους χειροκρότημα έδειξαν ότι απόλαυσαν το έργο. Στο τέλος έσπευσαν όλοι να συγχαρούν τους ηθοποιούς, δίνοντάς τους δύναμη για να συνεχίσουν. 

Η θεατρική ομάδα Λεβιδίου έπειτα από μεγάλη προετοιμασία και πολύ δουλειά (από ότι μάθαμε) έδωσε μια καταπληκτική παράσταση προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ξεχωριστές στιγμές πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Με το μεράκι τους, το ταλέντο τους, την συνεργασία τους, και με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας Πραγκαστή Χριστίνας αποδεικνύουν πως ο τόπος έχει αληθινούς πρωταγωνιστές στην πολιτιστική και πνευματική δημιουργία. Σε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους για τη θεατρική ομάδα, αξίζει ο σεβασμός όλων. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα μέλη της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΤΡΑΛΩΣ, οι οποίοι πραγματικά τράβηξαν τα βλέμματα για τις ικανότητές τους στο σανίδι.

To vlaxerna.gr ήταν παρόν στην εκδήλωση και σας παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από την παράσταση:

TO ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΛΛΙΝΤΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Πέμπτη, 10 Αυγούστου, 2017 στις 8:21μμ | Κατηγορία: Κοινωνικά | vasilaras

Αγαπητέ Φίλε Γιάννη,

Μάρτιο μήνα μάθαμε στο χωριό ότι αρρώστησες, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, Μάιο μήνα είμαστε μαζί στο σπίτι σου και με δύναμη ψυχής μου έλεγες το πρόβλημά σου, 9 Αυγούστου σβήνεις ηττημένος φεύγοντας για το σπίτι των αγγέλων. Απέναντι στην άλαλη σωρό σου, στον πολιούχο του χωριού μας, σου απευθύνω το ύστατο Αντίο:

Βουβάθηκε όλο το χωριό

από το θάνατό σου,

κόπηκε το νήμα της ζωής 

και το χαμόγελό σου.

**

Στο site της Βλαχέρνας 

σε μια φωτογραφία 

τα σκαλιά κατέβαινες 

ψηλά στην Παναγία.

**

Για χρόνια ήσουν επίτροπος 

με το χαμόγελό σου

περνούσες και μας ράντιζες 

με τον Αγιασμό σου.

**

Με καλοσύνη όλοι μιλούν

για την καλή καρδιά σου

μόνη η Ρένα από χθες

σε ορφάνια τα παιδιά σου.

**

Κάντε κουράγιο υπομονή 

τα λόγια από ένα φίλο

κι εγώ τα χαιρετίσματα

με σένα θα τους στείλω.

**

Σε έξι μέρες είναι

Γιορτή της Παναγίας 

πως να το πουν στην Μάνα σου 

λέγαν, της θεια-Μαρίας.

**

Πως ήταν θέλημα θεού

το γεγονός να γίνει

θα κλαίει θα σε καρτερεί

καθώς είναι στην κλίνη.

**

Φεύγει ο μεγάλος αδερφός 

Κώστα και Βασίλη

το δάκρυ ήρθε στα μάτια σας

και το γιατί στα χείλη.

**

Μόνιμα ήρθες στο χωριό 

εσύ να κατοικήσεις

στους συγγενείς στους φίλους 

μένουν οι αναμνήσεις.

**

Τώρα γεμίζει το χωριό 

έρχεται πανηγύρι

πρόωρα Γιάννη έκανες 

του χάρου το χατήρι.

**

Στο σπίτι σου τα είπαμε 

πριν από ένα μήνα

νικήθηκες και έσβησες 

στο ΓΝΑ συ στην Αθήνα.

**

Πονάω μου λεγες πολύ

σε όλα τα κοκκαλά μου

κουράγιο εγώ σου έδινα

μέσα από την καρδιά μου.

**

Σε λίγο το άψυχο κορμί 

θα μπει μέσα στο μνήμα

δυο μέτρα παλικάρι

νικήθηκε, τι κρίμα.

**

Πολιούχε του χωριού 

εσύ Άγιε-Θανάση

την πόρτα του Παράδεισου 

άνοιξε να περάσει.

**

Να δει τους άλλους χωριανούς

να γίνουν μια παρέα 

στην μέση να καθίσει

και να τους πει τα νέα.

**

 Με το καλό να σε δεχθούν 

ΓΙΑΝΝΗ όλοι εσένα

να ΄χεις ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

σου εύχεται η Βλαχέρνα.