Back to top

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 7 Μαρτίου, 2011 στις 10:00μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, , | Ν.Δ.Κ.

Τα παραδοσιακά χοιροσφάγια αναβίωσαν στην Βλαχέρνα. Η Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας και το Τοπικό συμβούλιο Βλαχέρνας, διοργάνωσαν την εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση και πράγματι ο κόσμος το χάρηκε. Παρόλο τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και δημιουργήθηκε ένα εντυπωσιακό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Από νωρίς είχαν ανάψει οι φωτιές και ακριβώς στις 13:00 ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Τάσος Τσαρουχάς «έριξε την μαχαιριά» στον χοίρο. Ο χοίρος αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά η ομάδα της γουρνοσφαγής, έχοντας εμπειρία και ενθουσιασμό, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας τη αποστολή τους. Από εκείνη την στιγμή, άρχισε το αποκριάτικο πανηγύρι. Ο καρίτζαφλος έπεσε στην ψησταριά και οι εκλεκτοί μεζέδες άρχισαν να ψήνονται. Το Πνευματικό Κέντρο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο και την νεολαία του χωριού με κέφι και χαρά να τους σερβίρει τα εδέσματα. Το άφθονο κρασί και η παραδοσιακή δημοτική μουσική, γρήγορα ανέβασαν την αδρεναλίνη των παρευρισκομένων και ο χορός «άναψε» για τα καλά. Ενώ οι μεζέδες ψηνόντουσαν, δίπλα τηγανίζονταν οι πατάτες και στο τέλος και οι παραδοσιακές λαντζίτες (λουκουμάδες). Μέσα στο ξεφάντωμα, σταμάτησε η μουσική και στο Πνευματικό Κέντρο ξεπρόβαλλαν τα παραδοσιακά όργανα (πίπιζα και νταούλι) και τότε το τραγούδι και το κέφι όλων, πραγματικά «απογειώθηκε». Στο τέλος για όσο γουρούνι έμεινε, υπήρχε πλειστηριασμός και τα «χρηματικά χτυπήματα» είχαν την τιμητική τους. Μετά από μία ώρα περίπου, ο νικητής Γιώργος Ι. Καρούντζος (γραμματέας) το πανηγύρισε και προσκάλεσε όλους την ερχόμενη Κυριακή  να παραστούν στο «λιώσιμο» του χοίρου. Ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα. Πολλοί και οι επισκέπτες από τα γειτονικά χωριά, γνώρισαν από κοντά τις εκδηλώσεις του χωριού μας. Παρόν και οι επίσημοι, ο Δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης  Σμυρνιώτης, η Αντιδήμαρχος της Δ.Ε Λεβιδίου Μαρία Εικοσιδέκα και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι άλλων Κοινοτήτων, τίμησαν με την παρουσία τους, τα «χοιροσφάγια της Βλαχέρνας».

Αξίζει ένα μεγάλο εύγε στους διοργανωτές και σε όσους βοήθησαν για αυτή την εκδήλωση  και αποδεικνύεται περίτρανα, πως η Βλαχέρνα έχει παράδοση στις εκδηλώσεις και έχει να «δώσει» πολλά στην πολιτιστική ατζέντα της ευρύτερης περιοχής μας. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουμε, αποδεικνύεται ακριβώς αυτό το γεγονός. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

 

“Παραδοσιακά Χοιροσφάγια” στην Βλαχέρνα

Παρασκευή, 4 Μαρτίου, 2011 στις 12:00μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | Ν.Δ.Κ.

Το Τοπικό Συμβούλιο και η Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας,

σας προσκαλούν στην aναβίωση του εθίμου παραδοσιακά χοιροσφάγια στην Βλαχέρνα, (έθιμο γουρουνίσματος) που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ύστερα απο αρκετά χρόνια στο χωριό μας, την Κυριακή 6  Μαρτίου 2011 και ώρα 13:00 στο Πνευματικό  Κέντρο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δωρεάν φαγητό-ποτό (κρασί-αναψυκτικά) και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. Καλούμε μικρούς και μεγάλους με αποκριάτικες στολές (Μασκαράδες) για να ξεφαντώσουμε!!! 

Η παρουσία όλων σας, θα μας τιμήσει ιδιαίτερα. 

Καλή Τσικνοπέμπτη!!!

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2011 στις 7:04μμ | Κατηγορία: Ευχές | argy

“Όξω ψύλλοι, ποντικοί” στο Δάρα Αρκαδίας

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:38πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Κουδούνια, τροκάνια, μπίμπες, τσοκάνια & κυπριά συνοδευόμενα από πίπιζες, νταούλια & λοιπά βουκολικά όργανα, θα ηχήσουν & φέτος στο μοναδικό έθιμο “Όξω ψύλλοι, ποντικοί”  την Κυριακή 27/2/2011 ώρα 11.00 στη πλατεία του χωριού ΔΑΡΑ. Όσοι έχουν τη διάθεση ας έρθουν νωρίτερα να βοηθήσουν στο ανακάτεμα της φασολάδας, στο ψήσιμο της ρέγγας!! Κρασί άφθονο & αυθεντικό γλέντι! Σας περιμένουμε.