Back to top

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 2011

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ

Σάββατο, 30 Απριλίου, 2011 στις 12:02μμ | Κατηγορία: , Ειδήσεις | argy

Η “ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ”   ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν στον παραδοσιακό ποδοσφαιρικό αγώνα Παλαιμάχων-Νέων την Δευτέρα του Πάσχα. Η συμμετοχή στην εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, ίσως ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο αγώνας έληξε με νίκη  των Παλαιμάχων 7-5. Καλύτερος παίχτης του αγώνα ήταν ο τερματοφύλακας των Παλαιμάχων Παναγιώτης Σπ. Παπαχρόνης, το καλύτερο γκολ πέτυχε ο Αθανάσιος Γ. Καρούντζος (Νέος) με ανάποδο ψαλιδάκι, ενώ πρώτος σκόρερ με τρία γκολ αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Γρ. Μεγρέμης (Παλαίμαχος).  Θερμά ευχαριστούμε όλους τους θεατές μικρούς και μεγάλους. Επίσης  ευχαριστούμε, τον Τρύφωνα Γ. Πανούση και την Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας  (και ιδιαίτερα την Πρόεδρο Ελένη Τσιώλη-Κουτσούγερα)  για την προσφορά αναψυκτικών στους αγωνιζόμενους.  Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά και να ξανασυναντηθούμε  στο γήπεδο.

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2011 στις 1:22μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | J.Arkas

Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο γιορτάζει, την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, την εορτή της Ζωοδόχου ή Ζωηφόρου Πηγής. Η εορτή αυτή καθιερώθηκε ως εξής: στην Κων/πολη, τον 5ο αιώνα, βρέθηκε από το βασιλέα Λέον τον Α΄, αγίασμα της Παναγίας, πλησίον του οποίου ο βασιλεύς έκτισε μεγαλοπρεπέστατο ναό αφιερωμένο στη Ζωοδόχο ή Ζωηφόρο Πηγή, δηλαδή την Παναγία μας. Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό. Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα. Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Έτσι την Παναγία μας, που την τιμάμε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής με την ακολουθία των Χαιρετισμών, την τιμάμε και αμέσως μετά την ανάσταση με τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Θα λέγαμε ότι η γιορτή αυτή είναι και η πρώτη θεομητορική γιορτή μετά την ανάσταση του Χριστού. Και η γιορτή αυτή δεν είναι τόσο η ανάμνηση του σπουδαίου αυτού γεγονότος, της ευρέσεως δηλαδή του αγιάσματος της Παναγίας μας και της ανεγέρσεως του ναού, όσο ένας πανηγυρισμός και μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας, ότι η Παναγία μας -κατ’ άνθρωπον- είναι η πηγή της ζωής. Ότι ο Χριστός είναι η αληθινή ζωή. Ότι ο Χριστός μας είναι ο χορηγός της ζωής. Η γιορτή προς τιμήν της Ζωηφόρου Πηγής γιορτάστηκε και φέτος στο μοναστήρι της Παναγίας στην Καστανιά, μέσα σε ένα κλίμα κατανυκτικό και σε ένα περιβάλλον καταχνιάς και ομίχλης. Αρκετοί Βλαχερναίοι και κάτοικοι των γύρω χωριών περευρέθησαν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας και έλαβαν αντίδωρο από του παπά το χέρι. Τσουχτερό το κρύο το πρωί, γεμάτος ομίχλη ο ορίζοντας τόσο που η Βλαχέρνα και ο κάμπος με τα γύρω βουνά δεν φαινόταν. Στη συνέχεια, κολατσιό στη βρύση και δροσερό νερό πριν τον κατήφορο για την επιστροφή στο χωριό που μερικοί παραδοσιακοί ακόμα Βλαχερναίοι τον έκαναν πεζοί.

ΝΕΟΙ–ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ 5-7, ΠΑΣΧΑ 2011

Τρίτη, 26 Απριλίου, 2011 στις 12:20πμ | Κατηγορία: Αθλητικά, | CLOLONIS

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011 και ο καθιερωμένος αγώνας Νέοι – Παλαίμαχοι  διεξήχθη στο γήπεδο 5Χ5, με νικητές τους Παλαίμαχους, ύστερα από πολλά χρόνια. Ο καιρός ιδανικός για ποδόσφαιρο με τους συμμετέχοντες να υπόσχονται  ότι θα γίνει ένας καθαρός αγώνας και νικητής θα είναι η συμμετοχή και η διατήρηση της παράδοσης.

Οι Νέοι ξεκίνησαν δυναμικά και προηγήθηκαν με 2-0 με γκολ των Παναγιώτη Ξουράφη και Θανάση Δρακόπουλο. Οι Παλαίμαχοι ανέβασαν την απόδοσή τους και ισοφάρισαν σε 2-2 με τους Βασίλη Τσιώλη και Τάσο Πανουσόπουλο. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, με πολλές φάσεις  μπροστά στις δύο εστίες και τους τερματοφύλακες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους πιάνοντας τα άπιαστα. Το 3-2  για τους Νέους έκανε ο Θανάσης Δρακόπουλος, αλλά οι Παλαίμαχοι με δύο γκολ των Τάσου Πανουσόπουλου και Πάνου Μεγρέμη πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι στο σκορ με 3-4. Στο ημίχρονο οι αθλητές χαλάρωσαν απολαμβάνοντας αναψυκτικά, τα οποία ήταν προσφορά του Τρύφωνα Πανούση και της Μορφωτικής Κίνησης. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Παλαίμαχοι ανέβασαν τη διαφορά σε 3-6 με γκολ των Πάνου Μεγρέμη και Κώστα Καβουρίνο. Ο τερματοφύλακας των Παλαιμάχων Πιτ Παπαχρόνης  έκανε τις καλύτερες αποκρούσεις του αγώνα , αλλά έφαγε και το πιο ωραίο γκολ του αγώνα από τον Θανάση Καρούντζο (κοντρόλ με το στήθος και ανάποδο ψαλίδι)  και μαζί με τον Σταύρο Τσαρουχά μείωσαν σε 5-6 για τους Νέους αλλά το σκορ έληξε 5-7 για τους Παλαίμαχους με γκολ του Πάνου Μεγρέμη (χατ τρικ). Η απονομή έγινε για τους νικητές από την πρόεδρο της Μορφωτικής  Κίνησης Ελένη Τσιώλη, ενώ έγινε απονομή και στην ομάδα των μικρών (Γύπες Μπεζενίκου) από τον Βασίλη Ανδρ. Πανούση, για τη νίκη τους στο μίνι τουρνουά που έγινε τη Μεγ. Παρασκευή και το Μεγ. Σάββατο.  Συγχαρητήρια στην Αθλητική Ένωση για την οργάνωση του παραδοσιακού αγώνα που συνεχίζει για περίπου τριάντα χρόνια.

Διαιτητές: Αργύρης  Καβουρίνος και Παναγιώτης Β. Μεγρέμης

Παλαίμαχοι: Δήμος Κολλίντζας, Τάσος Β. Πανουσόπουλος, Παναγιώτης Σ. Παπαχρόνης, Παναγιώτης Γρ. Μεγρέμης, Βασίλης Αθ. Τσιώλης, Νίκος Δ. Καβουρίνος, Ιωάννης Γ. Καρούντζος, Κώστας Π. Καβουρίνος, Τάκης Μπαλάσης.

Νέοι: Θανάσης Γ. Καρούντζος, Χρήστος Β. Πανουσόπουλος, Κώστας Δ. Τσαρουχάς, Κώστας Ε. Τσέκος, Χρήστος Γ. Πανούσης, Αθανάσιος Β. Δρακόπουλος, Σταύρος Παντ. Τσαρουχάς, Σταύρος Γρ. Μεγρέμης, Λάμπρος Χρ. Ξουράφης, Παναγιώτης Φ. Ξουράφης.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Δευτέρα, 25 Απριλίου, 2011 στις 11:16μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | CLOLONIS

Δευτέρα του Πάσχα και αρκετοί Βλαχερναίοι τίμησαν το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος  και βοήθησε στην προσέλευση των πιστών. H εκκλησιαστική επιτροπή είχε μεριμνήσει για την καθαριότητα της εκκλησίας και του περιβάλλοντος  χώρου, ενώ δεν έλειψαν οι αρτοκλασίες και τα τάματα στον Άγιο (δύο αρνιά), τα οποία κέρδισαν η Παναγιώτα Παντ. Παπαχρόνη και οι Γιώργος Λ. Κουτσούγερας – Σταύρος Αποστολόπουλος. Την κουλούρα κέρδισε ο Γιώργος Ν. Παπαδάκος.

“ΟΙ ΣΟΥΒΛΕΣ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ”

Κυριακή, 24 Απριλίου, 2011 στις 11:46πμ | Κατηγορία: Ειδήσεις | Ν.Δ.Κ.

Από νωρίς το πρωί, ο ουρανός της Βλαχέρνας γκριζάρει από το “νέφος” καπνών των ψησταριών. Οι σούβλες έχουν την τιμητική τους, και όλοι οι Βλαχερναίοι δείχνουν τον τρόπο διασκέδασης και στέλνουν τα “Χρόνια Πολλά” και το “Χριστός Ανέστη” σε όλο τον κόσμο, μέσω του “vlaxerna.gr”.  Με συνεχή ροή φωτογραφιών (ανανέωση F5), θα παρουσιάσουμε την Πασχαλινή Βλαχέρνα…  

φώτο: ο μαθητής Γυμνασίου Γιώργος  Χρ. Πανουσόπουλος

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Κυριακή, 24 Απριλίου, 2011 στις 12:56πμ | Κατηγορία: Άρθρα | Ν.Δ.Κ.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

Παρασκευή, 22 Απριλίου, 2011 στις 10:58μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | J.Arkas

Μεγάλη Παρασκευή και η “Ζωή εν τάφω…” εψάλλει αποκλειστικά από γυναίκες φέτος. Μπράβο στις γυναίκες για την πρωτοβουλία τους αυτή. Και του χρόνου. Ο επιτάφιος εντυπωσιακός, στην περιφορά του, ακολούθησαν όλοι οι πιστοί με θρησκευτική κατάνυξη.

 

Στολισμός Επιταφίου στη Βλαχέρνα

Παρασκευή, 22 Απριλίου, 2011 στις 1:21μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | dimmeg

Μετά το τέλος της κατανυκτικότατης λειτουργίας της Μ. Πέμπτης, γυναίκες του χωριού μας και κάποιοι άντρες (για τις βαριές δουλειές) και υπό την εποπτεία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής στόλισαν τον Επιτάφιο με μούσκλια και περισσότερα από κάθε άλλη φορά λουλούδια (ενάντια στο Δ.Ν.Τ.). Το αποτέλεσμα ήταν κατά γενική ομολογία εντυπωσιακό. Θερμά συγχαρητήρια στις συγχωριανές και στους συγχωριανούς μας που παρέμειναν στον Άγιο Θανάση μέχρι τις 1.30 τα ξημερώματα και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Μεγάλη Πέμπτη στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Βλαχέρνας

Πέμπτη, 21 Απριλίου, 2011 στις 11:31μμ | Κατηγορία: Ειδήσεις, | Ν.Δ.Κ.

Φωτο: ο μαθητής Γεώργιος Χρ. Πανουσόπουλος

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ – ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2011 στις 6:51μμ | Κατηγορία: Άρθρα | Ν.Δ.Κ.